Paikallisuutiset

Kouluverkkoratkaisu lähenee: Pietarsaaren suomenkielistä alakoulua esitetäänkin rakennettavaksi Oxhamnille

Pietarsaaren kouluverkon tiivistämiseen tähtäävään keskusteluun on viime hetkillä tullut uusi elementti. Pietarsaaren ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmän taholta on tullut ehdotus, jonka mukaan uusi suomenkielinen alakoulu rakennettaisiin vanhan Oxhamnin ruotsinkielisen yläkoulun tontille Paul Hallvarinkadun ja Pietarinpuistikon kulmaukseen.

Vaihtoehto ei ole vuosia jatkuneessa keskustelussa täysin uusi, mutta se jätettiin jatkosuunnittelusta sivuun jo prosessin alkuvaiheissa. Jos se nyt toteutuu, Länsinummen koulu siirtyy ruotsinkieliselle koulutoimelle, joka tällöin välttyy uudisrakentamiselta.

Vanha Oxhamnin koulu puretaan. Tonttia tarjotaan nyt Pietarsaaren suomenkieliselle alakoululle. Kuva: Pentti Höri

– Tämä malli oli mukana kouluverkkotyöryhmässä alunperin, mutta jossain vaiheessa se pudotettiin pois. Nyt se on noussut takaisin yhtenä vaihtoehtona ja kompromissiehdotuksena. Tästä ei ole virallisesti vielä keskusteltu ryhmien välillä, mutta luultavasti tämä tulee kaupunginhallitukseen maanantaina pöytäkirjan ulkopuolisena keskusteluna, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Owe Sjölund (rkp) kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos pääsemme jonkinlaiseen sopimukseen, voi olla että päätämme suunnittelurahasta vielä ennen kesälomia.

Pietarsaaren kaupungin budjetissa on tälle vuodelle varattuna 200 000 euroa uuden koulun suunnitteluun. Kohteeksi esitettiin talvella uudisrakennusta Bonäsin vanhan koulun paikalle, mutta asia vedettiin tuolloin pois kaupunginvaltuuston listalta.

Tyhjillään oleva Oxhamn puretaan joka tapauksessa, mikä takaisi varsin laajan tontin myös uudelle koululle. Samalla alueella on ennestään vankka koulurypäs: juuri valmistunut ruotsinkielinen yläkoulu, Kielikylpykoulu sekä ammattikoulu Optima.

Rakentamisen hintaa Sjölund ei osaa toistaiseksi tarkemmin arvioida, mutta huomauttaa, että Bonäsin alakoulun rakentamisen kustannusarvio oli seitsemän miljoonan euron vaiheilla. Hankkeita voi verrata toisiinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On ollut jo kauan, alusta saakka tiedossa, että meillä ei ole varaa satsata yhtenäiskouluun 20 miljoonaa euroa.

Suomenkielisten kuntapoliitikkojen enemmistö on viime aikoina asettunut Pursisalmelle rakennettavan yhtenäiskoulun kannalle. Rkp:stä on kuitenkin selkeästi viestitetty, että tämä ei heille käy, vaan Pursisalmen alue halutaan varata muihin tarkoituksiin.

– On ollut jo kauan, alusta saakka tiedossa, että meillä ei ole varaa satsata yhtenäiskouluun 20 miljoonaa euroa. Pursisalmelle voisi tulla varhaiskasvatusyksikkö ja muuta, mutta yhtenäiskoulu lukitsisi koko alueen koulukäyttöön, Owe Sjölund sanoo.

Alkuperäisissä suunnitelmissa yhtenäiskoulu sijoitettiin Etelänummen yläkoulun yhteyteen. Tämä edellyttäisi lisärakentamista tontille, joka sekä yläkoulun opettajiston että suomenkielisten päättäjien enemmistön mielestä on tarkoitukseen aivan liian ahdas.

Tällä haavaa vaikuttaa siltä, että valinta tullaan tekemään Etelänummen ja Oxhamnin välillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kouluverkkoa halutaan tiivistää lähinnä kahdesta syystä. Useampi koulurakennus vetää teknisesti viimeisiään, ja lapsiluku alenee jatkuvasti molemmissa kieliryhmissä.

Vuosina 2016 - 2021 Pietarsaaressa syntyi yhteensä 1065 lasta. Heistä suomenkielisiin perheisiin syntyi 255, ruotsinkielisiin perheisiin 602 ja muunkielisiin perheisiin 204 lasta.

Viime vuosina suomenkielinen ikäluokka on ollut 40 syntyvän lapsen molemmin puolin. Osa heistä aloittaa opintiensä Kielikylpykoulussa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä