Paikallisuutiset

Koulurakentaminen ja Edsevön risteys pääosissa Pedersören talousarviossa: kunta rakentaa reippaaseen tahtiin eikä kavahda velanottoa

Odotettavissa oleva asukasluvun kasvu on taustavoimana, kun Pedersören kunta laatii ensi vuoden talousarviotaan ja tulevien vuosien taloussuunnitelmaa.

Kunta ottaa tiukan etunojan tulevaisuuteen ja investoi reippaalla otteella. Kolmen seuraavan vuoden aikana Pedersöre rakentaa kaksi koulua, Pännäisiin ja Sandsundiin, sekä panostaa Edsevön risteyksen ympäristön väyliin.

Omalla rahalla kunta ei tähän kykene, vaan valitsee lisävelan oton. Kun Pedersörellä on tänään velkaa 3 162 euroa asukasta kohti, summa nousee reilulla tuhannella eurolla kolmen seuraavan vuoden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Investointien arvo nousee 22,5 miljoonaan euroon suunnitelmakaudella.

Budjetin tekoon on sisältynyt paljon epävarmuustekijöitä, ei vähiten koronaepidemian vuoksi, laatijat kertovat.

– Kyse on budjetista, joka tähtää aikaan koronan jälkeen. Odotamme varovaista elpymistä ja varaudumme siihen, kunnanjohtajaStefan Svenfors toteaa.

Hän luottaa siihen, että Pedersören asukasmäärä jatkaa tämänhetkistä kasvuaan, noin 50 hengen vuosivauhtia. Viimeisten tietojen mukaan kunnassa on tällä hetkellä 11 145 asukasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Investointimme kasvavat merkittävästi. Ensi vuonna käytettävä 6,9 miljoonaa euroa on jo aika suuri, koko suunnitelmakaudelle varattu 22,5 miljoonaa erittäin suuri summa.

Rakentamisella Pedersöre aikoo vastata näkyvissä oleviin tarpeisiin. Pännäisiin aletaan ensi vuoden syksyllä pystyttämään uutta koulua, joka korvaa Pännäisten ja Östensön koulut. Sen jälkeen työn alle tulee Sandsundin uusi koulu.

Vuoden 2021 aikana kunta osallistuu 1,7 miljoonalla eurolla valtiolliseen yhteensä 14 miljoonan euron hankkeeseen, jossa rakennetaan valtatien 8 ja Kolpintien risteykseen Edsevölle muun muassa uusi ramppi.

– Edsevöllä käynnistyy projekti, jossa meidän tosiasiassa täytyy olla mukana. Kunnan rakennettavaksi jää katuja, liittymiä ja kevyen liikenteen väyliä, jotka on tehtävä samassa yhteydessä, Svenfors huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnan asuntoyhtiö rakentaa Edsevölle lisäksi rivitaloa.

– Useat yritykset satsaavat sinne erittäin voimakkaasti. Toivotaan, että tämä vaikuttaa myös alueelle muuttamiseen. Sen ympärillä on nyt paljon liikettä ja potentiaalia.

Kunta toteuttaa ensi vuonna myös kunnantalon vanhaan siipeen mittavan, 1,4 miljoonan euron remontin. Sillä korjataan sisäilmaongelmia ja uusitaan talotekniikkaa.

Lisäksi muun muassa Sursikin Sportis-halli päivitetään ajanmukaiseksi pitkään odotetulla pintaremontilla.

Kunnanhallituksen puheenjohtajaGreger Forsblom (rkp) pitää reilua koulurakentamista sisältävää investointiohjelmaa kiitollisena ongelmana.

– Uskomme tulevaisuuteen ja haluamme jatkaa lapsiystävällisenä kuntana. Pedersöressä myös päivähoidon kysyntä kasvaa selvästi, enemmän kuin lasten määrä. Tämä tietää satsauksia kunnalle, mutta on luonnollisesti myös vahvuus, Forsblom sanoo.

Pedersöre on saanut pitkään nauttia maan alhaisimmista, 2,5–3 prosentin työttömyysluvuista. Koronavuosi on nostanut lukeman viiteen prosenttiin, mutta päättäjät uskovat paluun entiseen alkavan jo kevään puolella.

Syntyvyys on kunnassa kuolleisuutta korkeampi, mutta tämän hetken hyvä väkiluvun kehitys selittyy arvioiden mukaan myös muuttovoitolla.

Stefan Svenforsin mukaan tulijoille on tilaa ja tontteja tarjolla.

– Mielellään haluaisimme, että myös yksityiset omistajat tarjoaisivat tonttejaan myyntiin.

Kunnanvaltuusto kokoontuu vahvistamaan talousarvion ensi maanantaina.

Pedersören talouslukuja 2021

Veroprosentti 21,0 (muuttumaton)

Verotulot 36,8 me

Valtionosuudet 30 me

Vuosikate 2,6 me

Investoinnit 6,9 me

Ylijäämä 0,3 me

Lainakanta 39,4 me

Lainaa / asukas 3 534 euroa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä