Paikallisuutiset

Koronavirusrokotukset alkoivat keskiviikkona Soiten alueella – Ensimmäinen erä yhden "pizzalootan" suuruinen: Riittää vähän alle 500 ihmisen rokottamiseen

Kovin odotettu hetki koitti keskiviikkona Soiten alueella, kun ensimmäiset koronavirusrokotteet annettiin yhden aikoihin. InfektioylilääkäriMarko Rahkonen kuvailee aloitusta symboliseksi. Keskiviikkona annettiin viisi rokoteannosta – varsinaisesti rokotukset alkavat ensi viikolla.

– Rokotteita ei tule kauhean paljon ensimmäisessä erässä. Ehdimme rokottaa suunnilleen muutamia kymmeniä ihmisiä päivässä.

– Olemme saaneet yhden "pizzalootan" rokotteita. Se tarkoittaa, että se riittää vähän alle 500 ihmisen rokottamiseen, Rahkonen ynnää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuinka kauan ensimmäisen erän rokotukset vievät aikaa?

– Olemme laskeneet, että yhdestä kahteen viikkoa, Rahkonen vastaa.

Koronarokotusstrategian mukaisesti rokotteen ensimmäisenä saavat koronapotilaita hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset. Rokotusjärjestyksen kärkipäässä ovat esimerkiksi teho-osastoilla työskentelevät.

Hoitotyön johtaja Margit Yli-Kotilan mukaan peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella valmistellaan henkilöstörokotuksia. Rokoteaineita ei ole vielä tullut, eikä sitä myötä rokotuksia ole vielä aloitettu. Rokotukset aloitetaan Kallion alueella näillä näkymin ensi vuoden alussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisen erän suuruudesta ei ole toistaiseksi tietoa. Koronavirukseen liittyvää hoitotyötä tekevät tai näytteenotossa olevat työntekijät saavat ensimmäisinä rokotteen.

Kallion jäsenkuntia ovat Ylivieska, Alavieska, Nivala ja Sievi.

Osa Kallion alueellakin toimivan Jokilaaksojen pelastuslaitoksen ensihoitajista tosin on jo saanut rokotteen. Pelastuslaitoksella ei ole tietoa rokotteen saaneiden määrästä.

Ensihoitajat ovat voineet käydä ottamassa rokotteen Oulussa työtehtävien yhteydessä. He sijoittuvat kärkipäähän rokotusjärjestyksessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalajoellakaan ei ole vielä aloitettu koronavirusrokotuksia. Terveyskeskuslääkäri Mervi Mannisen mukaan alustavat rokotusaikataulut alkavat hahmottua lähipäivinä. Jo nyt pystytään sanomaan, että rokotukset alkavat Kallion tavoin Kalajoella vasta alkuvuonna 2021.

Vaasan sairaanhoitopiirissä rokotukset polkaistaan käyntiin ensi viikon maanantaina. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen kertoi keskiviikkona Ilkka-Pohjalaiselle, ettei voi kertoa saatujen rokotteiden tarkkaa määrää. Teho-osaston ja päivystyksen hoitohenkilökunta saadaan kuitenkin rokotettua.

Keskipohjanmaan levikkialueelta Vaasan sairaanhoitopiiriin kuuluvat Luoto, Pedersöre, Pietarsaari ja Uusikaarlepyy.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen edustajia ei tavoitettu haastatteluun. Selänne palvelee Haapajärven, Kärsämäen, Pyhäjärven ja Reisjärven asukkaita.

//30.12. kello 9.53 Päivitetty juttua ja muokattu otsikkoa.

//30.12. kello 12.29 Päivitetty juttua kauttaaltaan ja muokattu otsikkoa.

//30.12. kello 13.00 Päivitetty juttua infektioylilääkäri Marko Rahkosen kommenteilla. Muokattu otsikkoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä