Paikallisuutiset

Komeettamainen nousu Vuoden nuoreksi yrittäjäksi Pietarsaaressa: Palkittu Benjamin Hakala tuplasi Axian henkilöstön ja liikevaihdon jo toisella toimintavuodella - firma täyttää vasta kaksi vuotta kesällä

- Valituksi tuleminen on minulle suuri kunnia. Tuntuu hyvältä saada konkreettista arvostusta kovasta työstä, kuvaa yksityisellä turvallisuusalalla toimiva pietarsaarelaisyrittäjä

Yrityksellä ikää vasta 1,7 vuotta ja yrittäjällä 26 vuotta. Vakituisia työntekijöitä neljä, keikkatyöläisiä lähes neljäkymmentä. Liikevaihto 300 000 euroa.

Lukujen takana ahkeroi pietarsaarelainenBenjamin Hakala, joka kruunattiin 2022 Vuoden nuoreksi yrittäjäksi lauantaina illalla pidetyssä Pietarsaaren seudun Yrittäjien gaalassa. Valinnasta kertova diplomi pääse kunniapaikalle yksityisellä turvallisuusalalla toimivan Ab Axia Security Services Oy:n yhden huoneen käsittävässä toimistossa, joka löytyy kuntosalin yläkerrasta Jauhotiellä.

– Valituksi tuleminen on minulle suuri kunnia. Tuntuu hyvältä saada konkreettista arvostusta kovasta työstä, Hakala iloitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Axialla oli yli 20 työntekijää, toisella toimintavuodella on tuplattu niin työntekijämäärä kuin liikevaihtokin.

"Kouluttajalla ei nimittäin ole paljon sanottavaa, vaikka kurssin aikana ilmenisikin ettei osallistuja sovellu tehtävään". Benjamin Hakala Vuoden 2022 nuori yrittäjä Pietarsaaressa, kouluttaja turvallisuusalallaAb Axia Security Services Oy
Benjamin Hakalan työpäivät kuluvat pitkälle toimistossa, yöt kentällä. - Yrittäjänä olen aina töissä, hän naurahtaa. Hakala kouluttaa myös uusia tekijöitä alalle poliisihallituksen hyväksymänä kouluttajana. Radiopuhelin kuuluu työvälineisiin vartiointi- ja järjestyksenvalvontatehtävissä.
Benjamin Hakalan työpäivät kuluvat pitkälle toimistossa, yöt kentällä. - Yrittäjänä olen aina töissä, hän naurahtaa. Hakala kouluttaa myös uusia tekijöitä alalle poliisihallituksen hyväksymänä kouluttajana. Radiopuhelin kuuluu työvälineisiin vartiointi- ja järjestyksenvalvontatehtävissä. Kuva: Pirkko Högkulla

Ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä pätkähti mieleen kun aiempi työpaikka myytiin valtakunnalliselle toimijalle eikä ison firman leipiin meneminen houkutellut.

– Halusin, että turvallisuusalan palveluja on tarjolla myös paikallisen yrityksen kautta. Eniten kyllä mietitytti työn ja perheen yhteensovittaminen. Oli iso askel ryhtyä yrittäjäksi kun samaan aikaan odotimme ensimmäistä lastamme. Nukkuminen onkin ollut haasteellista, naurahtaa Benjamin Hakala.

Yrityksen perustaminen eteni tuumasta toimeen nopeasti, kahdessa viikossa. Ab Axia Security Services Oy merkittiin kirjoihin 1.6.2021.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Isäkin on yrittäjä, sieltä löytyy edelleen neuvoja ja tukea tarvittaessa, Hakala kiittelee.

– Firman käyttönimenä on Axia, myöhemmin kuulin, että se on kreikkaa ja tarkoittaa arvoa. Käytännössä halusin firmalle lyhyen nimen, joka alkaa ja päättyy a-kirjaimella. A näyttää isona kirjaimena hyvältä logossa.

Takana on jo vuosien työkokemus turvallisuusalalta - eikä Hakalan tarvinnut teininä kipuilla mikä minusta tulee isona -kysymyksen kanssa.

– Uravalintani oli selvä peruskoulun jälkeen. Halusin turvallisuusalalle, mutta siinä vaiheessa oma yritys ei ollut suunnitelmissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suoritettuna on niin kolmivuotinen turvallisuusvalvojan perustutkinto kuin erikoisammattitutkintokin.

Päätoimintana on vartiointi, jota tarjoaa reilun 50 asiakkaan joukko Pietarsaaren lisäksi Uudessakaarlepyyssä ja Luodossa.

– Vartijahan valvoo omaisuutta ja piirivartiointi on meidän toiminnan ydintä. Kierretään öisin kohteesta kohteeseen tarkistamassa lukitukset ja hälytyslaitteet.

– Itse teen yleensä yötä ja kaikkea sekalaista mitä yrittäjän eteen nyt tuleekaan. Vartijan työvuoro kestää kaksitoista tuntia. Siinä ajassa ajaa 200-300 kilometriä. Seudun tiet tulevat erittäin tutuiksi, on Hakala pannut merkille.

Työpäivät kuluvat pitkälle toimistossa. Hakala kouluttaa myös uusia tekijöitä alalle poliisihallituksen hyväksymänä kouluttajana. Viikoittain hän vetää voimankäyttöharjoituksen omalle työporukalle. Taitojen vapaaehtoinen ylläpitotreeni on ollut suosittu.

– Fyysisiä voimakeinoja treenataan säännöllisesti, että säilyy tuntuma. Toiveena on, ettei niitä kentällä tarvita vaan puhumalla ja neuvottelemalla selvittäisiin.

Vakavaksi nuoren yrittäjän vetää se, että pääkaupunkiseudulla työtehtävissä olleet järjestyksenvalvojat ovat epäillysti pahoinpidelleet useita henkilöitä. Asia tuli julkisuuteen joulukuussa kun poliisi kertoi tutkivansa laajaan pahoinpitelyrikosten vyyhtiä, jossa työtehtävissä olleita järjestyksenvalvojia epäillään eriasteisista pahoinpitelyistä.

Hakala huomauttaa, että vartijaksi voi kouluttautua vain oppilaitoksessa, mutta kuka tahansa voi käydä järjestyksenvalvojan kurssin.

Kurssi kestää 40 tuntia, josta 25 tuntia on teoriaa, 6 tuntia voimankäyttöä, 4 tuntia hätäensiapua ja 5 tuntia pelastustoimintaa.

– Koulutuksen jälkeen haetaan järjestyksenvalvojan korttia poliisilta ja siinä yhteydessä poliisi tekee perusselvityksen. Taustoja olisi ehkä syytä valvoa tarkemmin järjestyksenvalvojan korttia myönnettäessä. Kouluttajalla ei nimittäin ole paljon sanottavaa, vaikka kurssin aikana ilmenisikin ettei osallistuja sovellu tehtävään, Hakala toteaa.

– Koulutuksen suorittaminen ja sen jälkeen myönnetty järjestyksenvalvojan kortti antavat oikeuden kantaa patukkaa ja käsirautoja. Suomessa on noin 7 500 poliisia. Järjestyksenvalvojia ja vartijoita on 60 000. Isossa joukossa ylilyöntien riski kasvaa sen myötä kun on paljon tekijöitä. Ylilyöntejä ei saisi tapahtua.

Omalle uralle mahtuu vain muutama voimankäyttötilanne.

– Tilanteita, jossa tarvitaan hallintaotteita liittyvät lähinnä ravintolailtoihin ja sairaalakohteisiin seudulla. Meillä illat menevät pääsääntöisesti rauhallisesti. Kun mitään ei tapahdu kertoo se osaksi siitäkin, että ollaan onnistuttu ennaltaehkäisevässä työssä.

Palkittuja nuoria yrittäjiä ja yksinyrittäjiä

2014 Aki Salminen, Salminen & Lintilä Oy

2015 Joni Rajala, Velomoto Oy Ab & VM Sport

2016 Tiina Ylitalo, Erkin Halli

2017 Vuoden yksinyrittäjä Heidi Keskitalo, Risako

2018 Vuoden yksinyrittäjä Päivi Aiha-Kotkanoja, Oy Monmari Ab

2019 Vuoden yksinyrittäjä Sören Sundström, Sundström Naprapatterapi Ab

2021 Petter Bonde, Ab P.Bonde Oy

2022 Benjamin Hakala, Ab Axia Security Services Oy