Paikallisuutiset

"Kirkkain tähti on puuttunut" – Keski-Pohjanmaan maakuntaviestin voitto kiertänyt Kruunupyytä koko viestin historian ajan

Sijoittuminen Keski-Pohjanmaan maakuntaviestissä kärkipäähän tuo vuosittain rutkasti pisteitä Keskipohjanmaan Kilven pistetilastoon. Ennen tammikuun 2022 viestiä on Haapajärvi kaikkien aikojen tilastokärjessä. Kakkossijaa pitää hallussaan Kruunupyy.

Kruunupyyn ja Uusikaarlepyyn joukkueet ovat hiihtäneet "totosijoille" (kolmen parhaan joukkoon) kumpikin 17 kertaa. Uusikaarlepyy löytyy tilastosta pelkästään ykkössijoilta. Vastaavasti Kruunupyyn 17 kärkikolmikon sijaa ovat jakautuneet seuraavasti: nolla voittoa, seitsemän kakkosta ja kymmenen kolmosta.

– Meillä ei ole ollut ratkaisijaa. Kirkkain tähti on joukkueesta puuttunut. Jotta voittaminen maakuntaviestissä on mahdollista, pitää joukkueessa olla tarpeeksi vahva ankkuri. Tai sellainen hiihtäjä, joka pystyy repimään ratkaisevan eron ennen viimeistä osuutta, arvioi 34 kertaa Kruunupyyn joukkueissa hiihtänytStefan Storvall.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorten ja naisten osuudet ovat maakuntaviestissä suhteellisen lyhyitä. Storvallin mielestä mieshiihtäjien taso onkin ratkaisevin tekijä puhuttaessa aivan kärkisijoista.

– Kyllä se on ollut miehistä kiinni. Kun katsoo voittajajoukkueita, niin heillä on ollut kovat mieshiihtäjät ja mahdollisesti yksi todellinen huippu.

– Pedersörellä oli aikanaan Lind, Ray ja Häggman. Haapajärvi pärjäsi pitkälle Mika Myllylän ansiosta. Uusikaarlepyy taas otti voittonsa tasaisen vahvalla ja laajalla miesten ryhmällä.

Vuoden 2007 jälkeen on Kruunupyy tullut viestimaaliin kuusi kertaa kakkosena. Herää kysymys siitä, onko viestin suhteen tehty kaikki mahdollinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On siinä ollut sellaisia viestejä, että niihin ei ole valmistauduttu taktisesti aivan viimeisen päälle. Eri taktiikoilla olisi voittaminen ehkä ollut jossain paikassa mahdollista. Yleensä tilanne on ollut sellainen, että voittaja on karannut meiltä jo ennen viimeistä osuutta, Storvall muistelee.

Stefanin poika, Eric Storvall, muistaa erityisen hyvin Kannuksen viestin, joka hiihdettiin tammikuun lopulla 2015. Silloin ero kestomenestyjä Uusikaarlepyyhyn oli maalissa vain puolen minuutin luokkaa.

Uusikaarlepyy lähti ankkuriosuudelle minuutin ennen Kruunupyytä. Eric Storvall sai nipistettyä erosta puolet pois. Pientä lohtua "ikuiselle" kakkoselle toi kakkosjoukkueen voitto B-sarjassa. Ankkurina hiihti silloin Stefan Storvall.

Kruunupyyn Hugo Karlström ja Eric Storvall viimeisessä vaihdossa Alavetelissä vuonna 2016.
Kruunupyyn Hugo Karlström ja Eric Storvall viimeisessä vaihdossa Alavetelissä vuonna 2016. Kuva: Clas-Olav Slotte

Stefan Storvall siis saa Sievissä hiihtäessään 35. osallistumiskertaa täyteen. Muun muassa maajoukkueen huoltovastaavana toimineen konkarin ura Kruunupyyn joukkueessa alkoi Kokkolassa vuonna 1976.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osallistumiskertoja olisi jo lähemmäksi 45:ää, mutta muutaman kerran olen joutunut jättämään viestin väliin sairastumisen vuoksi ja maajoukkuetehtävät aiheuttivat myös poisjääntejä.

Tähän haastatteluun Stefan Storvall vastasi Italian Livignosta. Hän oli siellä Ericin vetämän Team Eduxin kanssa auttamassa tiimiä valmistautumaan talven Ski Classics -sarjaan. Team Eduxin väreissä sarjaan lähtee kymmenkunta suomalaista ja ruotsalaista hiihtäjää.

– Oma hiihtokunto on ihan ok. Jaksan varmasti hiihtää Kruunupyyn kakkosjoukkueessa ankkuriosuuden. Pääasia on, etten joudu enää ykkösjoukkueeseen, Storvall naurahtaa.

Pitkään IF Åsarnan ja IK Kronanin hiihtojaostoja vetäneen mukaan Kruunupyytä tuskin kannattaa veikata aivan kärkisijoille Sievin viestissä.

– Vähän huolestuttavalta näyttää. Enemmän saisi olla hiihdon harrastajia Kruunupyyssä. Joitakin vuosia sitten meillä oli hyviä tyttöjä, naisia ja nuoria miehiäkin. Opiskelut ja muut jutut ovat vaikuttaneet, eikä hiihtoon ole niinkään satsattu. Aikuisten joukkueita ei Åsarnalla ole nyt lainkaan, kun Högnabbat ja Lindvall ovat siirtyneet Minkeniin.

Viestiveikkausta laativille Storvall heittää "pelivihjeen" Alppien laidalta.

– Ski Classicissa mukana olevan Team Mäenpään tasatyöntäjät ovat kovassa kunnossa, tiesi Storvall kertoa viime vuoden puolella juteltaessa.

Storvallin tavoin oli Mats Spets pitkään mukana Kruunupyyn joukkueessa. Nykyisin Loviisassa taksiyrittäjänä ja hierojana työskentelevä Spets myöntää, että voitottomuus söi miestä.

– Kyllä se jäi kaivelemaan. Monesti voitosta puhuttiin ennen viestiä, mutta sitten jouduttiin olemaan tyytyväisiä vähän huonompaan sijoitukseen. Kaikkineen maakuntaviesti oli kyllä hieno suurtapahtuma, josta puhuttiin paljon, Spets toteaa.

Kronan hiihti parhaimmillaan SM-viestissä pronssille. Taso Keski-Pohjanmaalla oli kuitenkin niin rautainen, että korkeimmalle korokkeelle ei Kruunupyyllä ollut asiaa.

– Olin aika monta vuotta joukkueen aloittajana. Kruunpyyn viesti vuonna 1993 jäi erityisesti mieleen. Yleisöä oli paljon ja tunne mahtava hiihtää kotiviestin ensimmäistä osuutta.

Kyseisenä vuotena Kruunupyy sijoittui kolmanneksi.

Mats Spets muistaa uraltaan myös viestin, jossa olympiavoittaja Mika Myllylä sauvoi kruunupyyläisen kiinni muutama kilometri ennen maalia. Ohitustilanteessa Myllylä astui Spetsin sauvan päälle, joka putosi kädestä.

– Mika pysähtyi ja palasi hakemaan sauvan minulle, kertoo kuntohiihtäjänä mm. Vasaloppetiin osallistunut Spets.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä