Kulttuuri

Kirjasto haastaa lukijat kohtaamaan ilmastokriisin – suomenkielinen lukupiiri käynnistyy tammikuussa Ina Westmanin Henkien saarella

Piritta Sjöblom esittelee kahta lukupiirissä käsiteltävää teosta. Mainosmiehenä toimii projektinohjaaja Martin Lövstrand.
Piritta Sjöblom esittelee kahta lukupiirissä käsiteltävää teosta. Mainosmiehenä toimii projektinohjaaja Martin Lövstrand. Kuva: Kristian Sundqvist

Kristian Sundqvist

– Matala kynnys osallistua, rentoa, kivaa, jaetaan kokemuksia.

Noin listaa kirjastovirkailijaPiritta Sjöblom ulottuvuuksia, joita Pietarsaaren kirjaston tuleva suomenkielinen lukupiiri sisältää. Tällä lukupiirillä on lisäksi selvästi määritelty teema.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ilmasto. Lukupiiri on osa kirjaston ympäristöprojektia.

"Lukupiirissä on rentoa ja kivaa." Piritta Sjöblom Kirjastovirkailija

Luettavien teosten aihepiiri rajataan kirjoihin, jotka käsittelevät tai sivuavat ilmastokriisiä ja sitä, miten kriisin seurausten kanssa eletään.

Ilmastoteemainen piiri toimii kuin lukupiirit yleensäkin; luetaan porukalla tiettyjä kirjoja ja keskustellaan niistä yhdessä. Tammikuun 25. päivä ensimmäisen kerran koolla oleva ryhmä aloittaa Ina Westmanin romaanilla Henkien saari. (Kosmos 2018).

– Melko tuore kirja, jota kaikki eivät ole lukeneet, perustelee Sjöblom.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helmikuun valinta on turvallisempi eli Emmi Itärannan dystopia Teemestarin kirja. Se on monille tuttu, mutta kestää uudemmankin lukemisen.

– Maaliskuun kirjana oleva Helena Wariksen Linnunsitoja on ikään kuin nuorten aikuisten kirja, saadaan tällaistakin näkökulmaa, Sjöblom jatkaa.

Ilmastoaiheisen kirjakevään päättää JP Koskisen Hukkuva maa.

– Koskinen on nyt ajankohtainen, häneltä on tulossa uusi ilmastoaiheinen kirja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukupiirin vetäjinä toimivat Sjöblomin lisäksi Anne Unkuri ja Marjut Hepokangas. He saattavat päästä puheenjohtajan tehtävään, jos aiheesta viriää väittelyä.

– Ilmasto jakaakin mielipiteitä, Sjöblom pohtii.

Vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon Margarita -romaanillaan voittanut Anni Kytömäki rinnasti hiljattain metsätalouden orjatalouteen.

Ekologiset teemat ovat nyt vahvasti esillä kirjallisuudessa, joten kirjasto elää ajassa. Silti saadaan jännätä, tuleeko lukupiiriin väkeä. Sjöblomin tietojen mukaan ei kirjastolla ole ollut suomenkielistä lukupiiriä vuosiin.

Oman kitkerän mausteensa tuo mikäpä muu kuin korona.

– Lukupiiri-iltaan voi tällä tietoa osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä kerrallaan eli vetäjän lisäksi yhdeksän. Ja tietysti pitää ilmoittautua ennakkoon.

Suomenkielinen lukupiiri on tällä kertaa liikkeellä pelkällä romaanikirjallisuudella,Martin Lövstrandin vetämässä ruotsinkielisessä piirissä on runojakin. Lövstrand toimii myös ympäristöprojektin projektinohjaajana.

– Tämä on kiinnostava hanke ja koen ilmastoasiat ja ylipäätään ympäristön hyvin tärkeiksi, Lövstrand pohtii.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä