Paikallisuutiset

Kevään ylioppilaat lakitettaneen venetsialaisina – virallisesti ylioppilaaksi valmistutaan silti 30. toukokuuta

Näin pääsivät Pietarsaaren lukion kevään 2019 uudet ylioppilaat poseeraamaan. Tänä vuonna moinen kuva otetaan aikaisintaan elokuussa.
Näin pääsivät Pietarsaaren lukion kevään 2019 uudet ylioppilaat poseeraamaan. Tänä vuonna moinen kuva otetaan aikaisintaan elokuussa. Kuva: Arkisto / Pentti Höri

Poikkeustila-ajan kummallisuuksiin kuuluu, että kevään uusien ylioppilaiden perinteinen lakitusjuhla jää pitämättä perinteiseen aikaan kesän korvalla.

Toukokuun viimeisenä lauantaina eivät Gaudeamus Igitur ja Suvivirsi raikaa, kännyköiden kamerat räpsähtele eikä kenenkään tarvitse jännittää puheensa pitämistä.

– Ylioppilaat silti valmistuvat 30. toukokuuta, se ei muutu miksikään, tähdentää Pietarsaaren lukion rehtoriMinna Vanhamäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuona päivänä myös julkaistaan sähköisesti lukion vuosikertomus. Todistuksensa uudet ylioppilaat sentään saavat fyysisessä muodossa eli kirjattuna kirjeenä.

– Myös stipendien saajat julkistetaan tuolloin, Vanhamäki kertoo.

Juhlallinen lakitusseremonia asiaan liittyvine mausteineen ei sekään peruunnu, ainoastaan siirtyy.

– Aiomme seurata kuntaliiton suositusta siitä, että kevään 2020 ylioppilaiden ylioppilasjuhlat järjestettäisiin joko 28. tai 29. elokuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jälkimmäinen päivä on venetsialaislauantai, joten juhlat voisivat saada tunnelmallisen ja rakettimaisen lisämausteen.

– Sivistyslautakunta tehnee ratkaisun siitä, kumpi päivämäärä valitaan.

Aikuisuuteen astuvat ylioppilaat tiedostavat, että odotettujen juhlallisuuksien siirtyminen on välttämättömyys.

– Eihän tämä kenenkään mieleen ole, mutta nuoret kuitenkin ymmärtävät tilanteen hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minna Vanhamäki muistuttaa, että venetsialaisviikonlopunkin lakkiaiset ovat riippuvaisia siitä, onko tapahtuman järjestäminen vielä tuolloinkaan sallittua ja sopivaa.

Kuntaliitto ja Ylioppilastutkintolautakunta on kaavailleet, että mikäli juhlatapahtumaa ei elokuussakaan pystytä toteuttamaan turvallisesti, voidaan kevään 2020 ylioppilaat kutsua joulukuun alussa 2020 järjestettävään syksyn itsenäisyys-, valmistujais- ja ylioppilasjuhlaan.

Eräänlaiset ylioppilasjuhlien korvikkeet on jo toukokuun viimeisenä lauantaina luvassa, etänä tietysti.

– Sellainen pienimuotoinen etäjuttu järjestetään, ei mitään täysimittaista juhlaa, mutta jotain silti, lupaa Vanhamäki.

Ylioppilastutkintolautakunta tiedottaa tämän kevään ylioppilastutkinnon tulokset lukioille 12. toukokuuta ja lukio voi ilmoittaa tulokset kokelaille välittömästi. Tiedotusvälineiden julkaistavaksi kevään uusien ylioppilaiden nimet annetaan 18. toukokuuta.

Mikäli kokelas ei halua nimensä tulevan julkisuuteen täytyy hänen pyytää sekä lukiota että lautakuntaa poistamaan nimensä julkaistavaksi tarkoitetusta nimilistasta. Pyyntö on laadittava kirjallisesti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä