Paikallisuutiset

Kesänopeuksiin siirrytään alueella keskiviikkona 13. huhtikuuta alkaen: "Pääsiäiseen tultaessa ajokelit muuttuvat"– Liikennemerkit saadaan käännettyä 100 kilometriin tunnissa pääosin yhden päivän sisällä

Kesänopeudet ovat tulossa. Arkistokuvassa Bo Skog vaihtamassa rajoituskylttejä.
Kesänopeudet ovat tulossa. Arkistokuvassa Bo Skog vaihtamassa rajoituskylttejä. Kuva: Markku Jokela

Kesännopeuksiin siirrytään sekä Pohjois- että Keski-Pohjanmaalla keskiviikkona 13. huhtikuuta alkaen. Muutokset saadaan voimaan käytännössä tuon keskiviikkopäivän aikana. Siirtyminen kesänopeuksiin tapahtuu alueella vain yhtä päivää myöhemmin kuin mitä eteläisemmässä Suomessa. Siellä liikennemerkit kääntyvät suurempiin nopeuksiin tiistaina 12. huhtikuuta. Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poiston ajankohdan kukin ELY-keskus voi päättää ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikennevastuualueen johtajaTimo Mäkikyrö toteaa, että kesänopeuksilla reagoidaan myös valoisan ajan lisääntymiseen. Hän toteaa, että nopeusmuutoksen ajankohtaan vaikuttaa myös luotto autoilijoiden omaan harkintakykyyn.

– Jos keli on talvinen ja tien kunto edellyttää alhaisempaa nopeutta, uskon kuljettajien huomioivan sen. Kun nopeudet nousevat pääosin valtateillä, niin niiden tilannehan on kuitenkin hyvä, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylin ajonopeus koko Pohjois-Pohjanmaalla tulee olemaan 100 kilometriä tunnissa, kun Oulun seudulla oleva moottoritie on kaupunkimaisessa ympäristössä. Pohjoisempana Kemi-Tornio moottoritiellä nopeus nousee jo 120 kilometriin tunnissa.

Keski-Pohjanmaan kesänopeuksista päättävän Etelä-Pohjanmaan liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Anders Östergård arvioi, että liikennemerkit saadaan vaihdettua kesänopeuksiin keskiviikon aina.

– Urakoitsijaa kohti ei ole montaa sataa kilometriä, joissa nopeudet pitää muuttaa. Keski-Pohjanmaalla meillä on nopeusmuutoksiin Kokkolan ja Vetelin urakoitsijat. Vaihtamista helpottavat niin sanotut kääntömerkit. Uusi nopeus vain nostetaan esille. Pääosin nopeudet nousevat pääteillä. Meillä on kuitenkin myös seututeitä, joilla nopeuksia on mahdollistaa nostaa.

Östergård toteaa, että sää on ollut hyvin talvinen viime päivät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uskomme, että pääsiäiseen tultaessa ajokelit muuttuvat, Östergård pohtii.,

Kesärenkaiden vaihtamisella ei ole pakottava kiire. Väylävirasto tiedottaa, että tielläliikkujien on otettava olosuhteet huomioon niin rengasvalinnassa kuin ajamisessakin. Kesällä 2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä oikea rengasvalinta on entistä enemmän kuljettajan vastuulla. Monilla talvirenkaina on nastarenkaat. Nastoja saa käyttää maaliskuun loppuun saakka ja vielä senkin jälkeen, jos sää tai keli sitä edellyttää. Kesärenkaiden vaihtoa kannattaakin pohtia oman ajoympäristön mukaan jos ajat talvisilla teillä, ei kannata kiirehtiä vaihtamisen kanssa.

Talven jälkeen monilla teillä voi kuitenkin olla päällysteessä halkeamia tai muita vaurioita. Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan joutua jättämään turvallisuussyistä voimaan, kunnes vauriot on korjattu-

Vaikka kesänopeuksiin siirrytäänkin, voi turvallinen ajaminen edellyttää alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi. Talvi on ollut runsasluminen etelässäkin, ja sulamisveden suuri määrä lisää riskiä liukkauteen etenkin aamun tunteina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liikennemerkissä oleva lukema on nimensä mukaisesti suurin sallittu nopeus, jota ei saa ylittää, mutta jonka alle voi ja kannattaa ajaa, jos esimerkiksi keli sitä vaatii. Kevät ja lämmittävä aurinko tuovat tien päälle lisää kulkijoita. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat pitää huomioida ja jättää heille tarpeeksi tilaa esimerkiksi ohittaessa. Myös riittävät turvavälit ovat erityisen tärkeitä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä