Paikallisuutiset

Kaupungin kiinteistöjä digiaikaan energiankäytön ja sisäilmaston optimoimiseksi - Tavoitteena 100 000 euron säästöt tänä vuonna

Pietarsaaren kaupungin 20 kiinteistöä liitetään uuteen data-alustaan huhtikuussa. Arkistokuva. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari digitalisoi kiinteistönsä ennakoivaan kiinteistöjen ylläpitoon ja energiaoptimointiin. Tavoitteena on säästää kaupungin nettokustannuksissa vähintään 100 000 euroa kuluvana vuonna.

Pietarsaaren kaupungin 20 kiinteistöä liitetään uuteen data-alustaan huhtikuussa. Kiinteistöjä voidaan ohjata reaaliaikaisesti sekä energiankäytön että sisäilmaston optimoimiseksi.

Rakennukset on yhdistetty tamperelaisen Nobody Engineering -yrityksen IOT-roboteilla, jotka luovat kaksisuuntaisen kanavan rakennusautomaatiojärjestelmään. Kiinteistöjen automaatiojärjestelmien tiedot toimitetaan joka minuutti riippumattoman tietovaraston kautta ulkopuoliselle palveluntarjoajalle Lassila & Tikanojalle. Yhtiön asiantuntijatiimin kehittämä L&T Smartti Automaatio analysoi datan sekä optimoi rakennusautomaation ohjausdataa kiinteistöjen mahdollisimman tehokkaaseen energiankäyttöön, kerrotaan tiedotteessa.

L&T Smartti Automaatio hyödyntää myös muuta dataa, kuten sääennusteita, energiajärjestelmätietoja, löytääkseen eri kiinteistöille parhaat mahdolliset asetukset sekä energiaoptimoinnin että sisätilojen viihtyvyyden näkökulmasta. Lisäksi se analysoi muun muassa toimilaite- ja ohjausvikoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavoitteena on säästää Pietarsaaren kaupungin nettokustannuksissa vähintään 100 000 euroa vuonna 2024 energiatehokkuudella ja samalla luoda käyttäjille parempaa sisämukavuutta. Tällä ratkaisulla kaupunki vähentää ilmastopäästöjään ilmastostrategian mukaisesti.

– Yhteistyömme Pietarsaaren kaupungin ja Nobody Engineeringin kanssa on ollut saumatonta. On hienoa päästä kehittämään yhdessä heidän kanssaan entistä kestävämpää ja energiatehokkaampaa kaupunkisuunnittelua ja kiinteistöjen ylläpitopalveluja, toteaa L&T Energiapalveluiden johtaja Hannu Kimiläinen tiedotteessa.

Uuden palvelun avulla kiinteistöjen ylläpito on tiedotteen mukaan tehokasta, ennakoivaa ja tuottavaa. Kun rakennukset ovat kytkettynä data-alustaan 24/7, voidaan havaita mahdolliset viat kiinteistön järjestelmissä reaaliajassa ja korjata ne nopeammin ja tarkemmin. Tiedotteessa todetaan, että mitä enemmän dataa kerätään, sitä enemmän syntyy ymmärrystä, miten eri järjestelmät toimivat kaupungin eri rakennuksissa eri sääolosuhteissa, vuodenaikoina ja käyttötasoilla. Data-analyysillä voidaan myös havaita mahdolliset puutteet tai eri järjestelmien asteittainen heikkeneminen. Tämä mahdollistaa erilaisten huoltotoimenpiteiden, kuten suodattimien vaihtojen tai LTO-järjestelmien puhdistusten, paremman suunnittelun etukäteen.

– Kaikkea analysoitavaa dataa ja ymmärrystä siitä, miten eri järjestelmät toimivat sekä yksittäin että yhdessä, voidaan hyödyntää myös uusien rakennusten suunnittelun pohjana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaren kaupunki on juuri aloittanut uuden koulun arkkitehtisuunnittelun, ja siellä nykyisten koulujen tiedot ovat erittäin arvokkaita teknisten järjestelmien suunnittelussa ja mitoituksessa, kertoo Pietarsaaren kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo.

Pietarsaaren kaupunki esittelee yhdessä Nobody Engineeringin ja Lassila & Tikanojan kanssa kunta-alan ratkaisua Kiinteistöjen ylläpitopäivillä Tampereella 9.4.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä