Paikallisuutiset

Käräjille jatkoa Pietarsaaressa – oikeussali säilyy istuntopaikkana pitkälle tulevaisuuteen, lupaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Pohjanmaan käräjäoikeus kokoontuu jatkossakin Pietarsaaressa. - Salin tekniikkaa uudistetaan pitkän ajan tarpeisiin, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) sanoo.
Pohjanmaan käräjäoikeus kokoontuu jatkossakin Pietarsaaressa. - Salin tekniikkaa uudistetaan pitkän ajan tarpeisiin, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) sanoo. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren käräjäsalissa istutaan oikeutta pitkälle tulevaisuuteen. OikeusministeriAnna-Maja Henriksson (rkp) toi tällaisen viestin maanantaina kotikaupunkiinsa avatessaan ministeriönsä ensi vuoden talousarvioesitystä.

– Oikeussali säilyy käytössä ja se tullaan varustamaan uudella turva- ja videotekniikalla, joita oikeudenkäynneissä tulevaisuudessa tarvitaan, Henriksson kertoi.

Pietarsaaren lisäksi myös sulkemislistalla olleet Iisalmen ja Varkauden oikeussalit modernisoidaan ja säilytetään istuntopaikkoina. Kyseisten paikkakuntien käräjäsalien tekniikan uusimiseen on varattu valtion talousarviossa puoli miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren virastotalo ja sen oikeussali vihittiin käyttöön niinkin äskettäin kuin vuonna 2011. Edellinen, Sipilän hallitus päätti lakkauttaa käräjäistunnot viimeistään vuoteen 2022 mennessä.

Anna-Maja Henrikssonin mielestä sulkeminen olisi ollut veronmaksajien varojen tuhlausta.

– Ei ole heidän etunsa mukaista, että ensin rakennetaan ja lyhyen ajan jälkeen ilmoitetaan, ettei salia enää tarvita.

Koska kaikilla kolmella paikkakunnalla on käyty oikeutta kaiken aikaa, niille on ollut oikeusministerin mukaan tarvetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ne olisi täytynyt korvata lisärakentamisena muilla paikkakunnilla.

Voimassa oleva vuokrasopimus ulottuu Pietarsaaressa vuoteen 2026. Henrikssonin mukaan käräjäistunnot on tällä ratkaisulla turvattu pitkäksi aikaa tuostakin eteenpäin.

Oikeusministeriön noin miljardin euron talousarvio kasvaa tämänvuotisesta 43 miljoonalla eurolla.

Tavoitteena on Anna-Maja Henrikssonin mukaan rekrytoida lisää työvoimaa oikeustoimeen, eli palkata lisää tuomareita ja syyttäjiä purkamaan jutturuuhkia kautta Suomen. Tähän ohjataan rahaa jo tämän vuoden lisäbudjetissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän myöntää, että rekrytointi on sitä haasteellisempaa, mitä suppeammasta asiantuntijajoukosta on kysymys.

– Toivoisin, että oikeuslaitoksemme olisi myös yksityisille asianajajille houkutteleva työpaikka. Syyttäjät siirtyvät usein tuomareiksi ja oikeusavustajat syyttäjiksi. Tulemme varmasti näkemään tiettyä kierrätystä viroista toisiin.

– Esimerkiksi Isossa-Britanniassa juristin korkein tavoite on päästä tuomariksi, mikä on valtavan suuri kunnia. Suomessakin pitäisi yrittää päästä samantapaiseen ajatteluun.

Oikeusministeriön budjettiin on tulossa lisärahaa myös turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseen ja lupaprosessien nopeuttamiseen.

Vaasan hallinto-oikeus käsittelee koko Suomen ympäristö- ja vesioikeudelliset prosessit, joiden sujuvoittamiseen varataan talousarviossa lisävaroja.

Uusia virkoja on luvassa myös velkaneuvontaan. Niin ikään vankiloiden turvallisuutta parannetaan uusilla satsauksilla.

Henrikssonin mukaan Suomeen perustetaan ensi vuonna lisäksi vanhusasiavaltuutetun sekä naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan virat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä