Kulttuuri

Kansan- ja maailmanmusa kohtaavat: Pietarsaaren Schauman-saliin viritellään ehkä alkutahteja vuosittain toistuvalle festivaalille

Ollaan kenties uuden pietarsaarelaisen musiikkifestivaalin alkulähteillä. Jeppis Folk Fest on kansan- ja maailmanmusiikki-iloittelu, joka tapahtuu Schauman-salissa lauantaina 20. marraskuuta.

– Pietarsaaressa tarjotaan jazzia ja täällä on Rusk-festivaali, jotka ovat aivan mahtavia juttuja, mutta mutta folk ja maailmanmusiikki eivät ole niin hyvin edustettuina. Tämä on meidän satsauksemme johonkin uuteen,Jessica Riippa, kokkolalaisen La Riippa Groupin vetäjä kertoo.

Yhdessä pietarsaarelaisen kansanmusiikkiviulistiJohanna Lönngrenin kanssa he ovat koonneet koko illan ohjelmiston, jossa esiintyy La Riippa Groupin ja Lönngrenin Rie-yhtyeen lisäksi kaustislainen, esittelyjä kaipaamaton Tallari-yhtye.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäistä seuraa toinen, siitä ovat Riippa ja Lönngren jo 99-prosenttisen varmoja. Ensi vuoden Folk Festistä ollaan hahmottelemassa jo laajamuotoisempaa tapahtumaa workshopeineen ja seminaareineen.

– Ensi vuodelle on jo paljon suunnitelmia ja varauksia, joten kyllä tämä näkee jatkoa. Itse toivoisin, että tämä laajenisi myös Kokkola–Pietarsaari-akselille, Jessica Riippa sanoo.

Kansanmusiikki voi tällä hetkellä hyvin, niin perinteinen kuin progressiivisemmatkin versiot. Illassa päästään kansainvälisiinkin ulottuvuuksiin. La Riippa Group tuo tavalla tai toisella konserttiinsa mukaan viime kesäisen Global Music Match -projektin antia, eli vierailevia artisteja maailmalta tullaan kuulemaan tai näkemään digitaalisesti.

Tallarin vakiokokoonpanoon liittyy myös ruotsalainen huilisti Jonas Simonson, joka vierailee yhtyeen muissa esiintymisissä samoihin aikoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Järjestäjät odottavat innolla iltaa ja toivovat, että mahdollisimman moni uskaltautuisi paikalle. Yleisön kulttuurinjanosta on jo saatu esimakua.

– Täällä on hyvää pohjaa kansanmusiikille, soittajia ja yleisöä löytyy. Jaakon päivien aikaan soitimme täysille katsomoille, Johanna Lönngren sanoo.

– Tämä perinnemusiikki, jota tarjoamme, löytyy meidän kaikkien ytimestämme ja on osa kulttuuriamme. Illasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, ja yleisö saa osallistua, nauttia ja tanssia mukana. Kaikki saavat varmasti tästä jotakin irti.

Mukana on myös tanssitaiteilija Vilma Mustonen, ja luvassa on myös modernia tanssia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kansanmusiikin ydinhän on siinä, että pidetään hauskaa yhdessä.

La Riippa Group esittää Pohjanmaalta juurtavaa maailmanmusiikkia, mutta suuntaa samaan aikaan katseensa kauemmas etelään. Bändin soundissa narisee kapakan lava, kopisee tangon poljento ja solisee pohjoismainen jazz. Lauluntekijä Jessica Riippa kertoo tuntojaan sekä englanniksi että äidinkielellään, alavetelin ruotsinkielisellä murteella.

Rie soittaa niin suomenruotsalaista kansanmusiikkia ja perinteisiä kappaleita Pohjanmaalta kuin uusia sävellyksiä kansanmusiikkityyliin. Rien musiikki on vahvasti kansantanssilähtöinen.

Tallarin peruskonserttiohjelma kattaa laajasti kotimaista kansanmusiikkia painottuen länsisuomalaiseen viuluvetoiseen traditioon, ja se sisältää kaustislaisen perinteen ikivihreitä, yhtyeen omia klassikoita ja uusia sävellyksiä. Ohjelmaan sisältyy sekä instrumentaalimusiikkia että laulettuja kappaleita.

Tallari ja La Riippa Group esiintyvät Schauman-salissa, Rie aulassa väliajalla. Illan päätteeksi Tallari vielä laitattaa jalalla koreasti Campus Allegron aulassa, eli tanssia saa.

Yleisön toivotaan käyttävän kasvomaskia illan aikana. Konsertti alkaa klo 19.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä