Paikallisuutiset

Kaikki tiet vievät Juthbackaan

Suomen suurin ulkoilmakirppis moninkertaistaa Uudenkaarlepyyn väkimäärän perinteisin menoin.

Pirkko Högkulla

Uusikaarlepyy

Keskiviikkona Juthbackan kartanon mailla valmisteltiin Suomen suurinta ulkoilmakirppistä viidenkymmenen talkoolaisen voimin. Bajamajat saapuivat, suuri nurmikenttä ruudutettiin kalkkivärillä noin 720 osaan ja perään iskettiin numerolappu kepinnokassa. Torstaina heti aamuyhdeksän jälkeen paikalle karauttivat ensimmäiset myyjät. Keskipäivään mennessä alueella oli jo useita peräkärryjä, asuntovaunuja ja -autoja, mutta tilaa riitti vielä missä ajaa ja peruutella omalle paikalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mats Källström oli startannut pakettiautonsa aamuviideltä Turussa. Matka tuttua reittiä pitkin taittui viidessä ja puolessa tunnissa.

– Oikeastaan voi puhua sukuperinteestä; jo äiti ja isä olivat myymässä Juthbackassa aivan alusta asti kun koulun pihalle kerääntyi viitisentoista ihmistä vaihtelemaan auton varaosia. Itselleni kerta on kahdeskymmenes, laskeskelee Källström.

Juthbackaa ei Källströmistä voi ohittaa.

– Tämä on rentouttava perhetapahtuma, jossa tapaa samanhenkisiä ihmisiä, tuttuja harrastepiireistä. Kenttä on miellyttävä ja järjestelyt sujuvat joka vuosi paremmin. Tosin majoitusvaihtoehtoja tai ainakin peseytymismahdollisuuksia voisi kehittää. Lämmin vesi näet tuppaa loppumaan suihkusta. Kylmä suihku pakettiautossa nukutun yön jälkeen ei kuulosta järin mukavalta - eikä se sitä olekaan, hän naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitä mukaan kun kuomullinen peräkärry täyttyi, tyhjeni autotalli kotona autonosista, Aku Ankoista, antiikista, posliinista, monenlaisesta romppeesta. Källström itse kerää emalikylttejä. Vanhoja, ajokuntoisia autoja - Fordia, Kuplaa, Triumphia - miehellä on kuusi ja vanhoja veneitäkin peräti kolme.

Myynnin osalta ei Mats Källströminkään tähtäin ole korkealla.

– Saisi kulukorvaukset takaisin, polttoaine- ja paikkakustannukset kuitattua, kuuluu toive.

Lelu-Enska alias Ensio Hakkola on kiertänyt myymässä markkinoilla ympäri Suomea lähes neljäkymmentä vuotta. Juthbackassa kauhajokiset Hakkolat ovat nyt ensimmäistä kertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Huippuvuosina markkinakauppa työllisti koko perheen. Viime vuodet on kierrelty kahdestaan Seija-vaimon kanssa. Itse taidan olla lajin viimeisiä, sillä varsinaiset kiertävät markkinakauppiaat alkavat olla harvassa, Hakkola tuumii kantaessaan esille ties monettako oranssia laatikkoa pakun uumenista. Tästä pilkistää muovikäärmeen päitä.

– Myynti on arvoitus. Toivottavasti saadaan kasaan matkarahat ja alvi. Ennen oli toisin; kun teki vekselin tiesi, että sen pystyy maksamaan sen markkinoilla, Hakkola toteaa.

Gun-Lis Ekola ja Gunnar Larsson Ruotsin Kranforsista pitävät Juthbackaa vuoden kohokohtana, jonka vuoksi kannattaa matkata Uuteenkaarlepyyhyn asti, ensin 170 kilometriä Korkeaa rannikkoa Uumajaan ja siitä laivalla lahden yli Vaasaan.

– Samalla reissulla käymme tapaamassa Jepualla ja Vöyrillä asuvia tyttäriä. Itse olen syntynyt Vöyrillä ja asuin Jepuallakin pitkään eli täällä näkee varmuudella tuttuja ja sukulaisia, Gun-Lis Ekola iloitsee.

Peräkärry oli täpötäynnä kaikenlaista, joukossa mm. kirjottuja lakanoita, pari vanhaa seinäkelloa, itse maalattua posliinia, mattoja.

– Juthbackassa olemme myymässä viidettä kertaa, edellisistä kerroista viisastuneena. Olemme tällä kerralla varustautuneet pressulla, jonka voimme levittää myyntipöydän yli suojaksi - eikä tavaroita tarvitse pakata yöksi pois.

Juthbackan markkinoita vietetään perjantaista lauantaihin 17.-18. elokuuta. Paikalla on noin 720 myyjää, kävijöitä odotetaan paikalle tuhatmäärin, ainakin 20 000. Tapahtuman järjestää Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap -veteraaniautokerho.

//uutista korjattu 17.8.2018 klo 8:39 markkinat järjestetään tänä vuonna 17.–18. elokuuta ei 18.–19. elokuuta.//

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä