Mielipiteet

Jorma Malisen mielipidekirjoitus: Kiintiöpakolaiset Pietarsaaren seudulla

Kirjoittaja on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Uudessakaarlepyyssä.

Uudenkaarlepyyn kaupunginhallitus esitti 16.11.2023, että Pietarsaaren seutu (Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Pedersöre ja Luoto) ottavat vastaan 100 kiintiöpakolaista vuosina 2024–2026 per vuosi. Suomi on ottanut vuosittain noin 1100 kiintiöpakolaista ja meidän osuutemme on ollut 100 henkilöa, eli lähes 10 %.

Nyt hallitus on päättänyt, että Suomi ottaa vastaan 500 kiintiöpakolaista vuosittain ja Pietarsaaren seudun päätöksen mukaan otamme vaastaan 20% koko kiintiöstä. Mikä järki tässä on, olemme alle 1 prosentin seutukunta ja vedämme päällemme 20% ongelmat.

Hyvinvointialue on suurissa taloudellisissa ongelmissa ja sulkee monia terveydenhoidon keskuksia, vähentää hoitopaikkoja ym. Samanaikaisesti Pietarsaaren seutu haalii maailmalta kiintiöpakolaisia, joista osa on erittäin vaikeasti vammaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällaiset henkilöt vaativat ympärivuorokautista hoitoa ja lasku on noin 200 000 e henkilöä kohti. Samaan aikaan vanhenevaa kotimaista väestöä ajetaan ympäri lääniä eri hoitopisteisiin, mistä niitä sattuu löytymään. He ovat juuri niitä sodanjälkeen syntyneitä, jotka uskoivat työnsä antavan heille kohtuu arvokkaan vanhuuden ja nyt täysin vieraat henkilöt vievät heidän tekemänsä työn arvon.

Uusikaarlepyy halajaa kaupunkiimme vuosina 2024–2026 vuosittain kuntapaikoille 20 kiintiöpakolaista, 3 akuuttia tapausta, 60 tilapäistä suojelua saavia , 3 alaikäistä yksin saapuvaa ja 5 turvapaikan hakijaa, jotka ovat saaneet oleskeluluvan.

Pietarsaaren seudun Perussuomalaiset vaativat, että kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden työllistymisestä tehdään tutkimus siten, että selvitetään kuinka moni heistä elää ilman tukia ja ansaitsee 1 300 e tai enemmän, jonka arvioidaan riittävän elämiseen. Vaadimme myös, että ainuttakaan turvapaikan hakijaa ei pidä enää ottaa alueellemme ennenkuin nykyiset ongelmat on ratkaistu.

Esitin Uudenkaarlepyyn valtuustossa 16.11.2023 aloitteen joka koski koko Pietarsaaren seudun turvapaikanhakijoiden työllistymisen arviointia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä