Paikallisuutiset

Järviseutulaisten jättitempaus pyörähti maaliin: "Vaikka hitaasti liikutaan, liikutaan eteenpäin"

Jääkarusellin ME-yritys keräsi upeaan mutta upottavaan talvimaisemaan Lappajärvelle runsaasti talkoolaisia. Kuva on sunnuntailta, jolloin liikettä saatiin aikaiseksi vasta vähän. Sitkeys palkittiin lopulta maanantai-iltana.
Jääkarusellin ME-yritys keräsi upeaan mutta upottavaan talvimaisemaan Lappajärvelle runsaasti talkoolaisia. Kuva on sunnuntailta, jolloin liikettä saatiin aikaiseksi vasta vähän. Sitkeys palkittiin lopulta maanantai-iltana. Kuva: Pentti Höri

Monta vuorokautta se kesti, mutta lopussa sitkeys palkittiin. Lappajärveen sahattu, halkaisijaltaan 310 metriä ja risat oleva jääkaruselli otti ja pyörähti keskeytymättä täyden kierroksen maanantai-iltana pimeyden jo laskeuduttua.

Tämä tiesi uutta jääkarusellien maailmanennätystä, vieläpä huomattavalla marginaalilla. Kiekon pinta-ala ylitti edellisen ME:n 80-prosenttisesti.

Tempausta ideoimassa yhdessä päätoteuttajan, keksijäJanne Käpylehdon kanssa ollut Lappajärven kunnanjohtajaSami Alasara nostaa hatun korkealle kaikille vapaaehtoisille, joista osa uurasti vuorokausitolkulla hankkeen parissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Väliin vastoinkäymisten tullen heitettiin moottorisaha mäkeen ja päästeltiin ärräpäitä, ettei koskaan enää Lappajärvelle. Ja kuitenkin aamulla oltiin taas sahaamassa.

– Tuli tosi vaikuttava olo. Vedet kaadettiin saappaista pois ja märkä kumisaapas taas jalkaan. Vaikka joistakin näki, etteivät jalat meinanneet kantaa, oli päätetty että pistetään pyörimään, Alasara kertoo.

Kaikkiaan hän arvelee jäätalkoisiin osallistuneen toistasataa henkeä, osa lyhyempään, osa pitempään. Alasaran mielestä jääkaruselliakin isompaa oli tausta-ajatus.

– Tässä oli kyse isommasta kokonaisuudesta, joka selkeästi osoittaa yhteisen tekemisen ja periksiantamattomuuden voiman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennätysten kirjaan päästiin, mutta viime viikon kestäneessä tempauksessa kimpassa toimiminen nousi tapetille muutenkin.

Lappajärven, Alajärven ja Vimpelin kunnanjohtajat Alasara,Vesa Koivunen jaSam Leijonanmieli pääsivät maaliin myös hiihtämällä Lappajärven ympäri.

– Sekin oli omanlaisensa sairas, mutta upea kokemus. Hiihdoksi sitä ei voinut sanoa, me kävelimme 15 tuntia. Latua piti vetää alkuun, mutta vettä ja loskaa oli niin paljon, että moottorikelkat upposivat, ja jouduimme käytännössä avaamaan itse latua.

– Mutta kaunista oli nähdä Lappajärvi kaikissa väreissään, Sami Alasara kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntajohtajat käyttivät 15-tuntisensa pitämällä samalla kokousta seutukunnan kehitystä pohtien.

– Käytiin erittäin pitkässä miitingissä läpi asioita. Hiihtoloman jälkeen tullaan tekemään isompi selvitys siitä, millä näitä seutuja lähdetään nyt isosti viemään eteenpäin.

– Tietyllä tavalla kävi samoin kuin jääkarusellissa. Halusimme osoittaa, että vaikka liikutaan hitaasti, liikutaan eteen päin. Hiihdossa tuli sama pyhiinvaelluksellinen tunne. Kukaan ei jaksanut hiihtää kärjessä kuin hetken. Tavallaan siinä oli meille sellaista eepoksellisuutta... Yhdessä tehdään, avataan latua toiselle ja kaveria ei jätetä, Sami Alasara maalailee tuntoja.

Järviseudun kuntajohtajakolmikon ultrarepäisy ei ollut ensimmäinen laatuaan. Eikä kuulemma viimeinenkään.

– Tulossa on erittäin hurjiakin ideoita. Koivusen Vesalla on jotain mielessä. Ei suostunut kertomaan tarkemmin, sanoi vaan minulle ja Samille, että ei pojat tule olemaan mukavaa!

Lue myös:

Ympäri käydään, yhteen tullaan: maailman suurin jääkaruselli Kivitipun edustalle – kunnanisät tempaisevat myös hiihtomarssilla

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä