Kulttuuri

Jakarte 70 vuotta -juhlanäyttely lyö hiljaisin helähdyksin: Kuvataideyhdistyksen viestinä on, että taide selviää aina

Pietarsaari

Mahtavia 70-vuotisjuhlallisuuksia, luentoja ja tapaamisia taiteen merkeissä riitti Jakarten suunnitelmissa vuodelle 2020.

Juhlanäyttelystä ei sentään tarvinnut koronapandemian vuoksi luopua 80-jäsenisessä kuvataideyhdistyksessä. Näyttely ripustettiin kaupunginmuseon galleriaan Tupakkamakasiinille 2. marraskuuta, vallitsevien rajoitusten vuoksi ilman sen kummempia avajaisia. Näyttely on esillä uudenvuoden yli, 3. tammikuuta 2021 asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esillä jurytetyssä näyttelyssä on 42 teosta 24:ltä jakartelaiselta. Ne valikoituivat 75 teoksesta, joita tarjosi mukaan eri 28 taiteilijaa.

"Ajattelin miten hauskaa tästä tulisi. Sota oli ohi ja elämä pääsisi taas alkamaan. Ajan henki oli optimistinen". Wava Stürmer Jakarte 70 vuotta -juhlajulkaisun kirjoituksessa

Kaksihenkinen jury koostui Silvia Rinteestä ja Sade Kahrasta.

– Valinta oli vaikea kun oli mistä valikoida, kuvaaSade Kahra.

– Kokonaisuus alkoi vähitellen hahmottua kun päätimme poistaa joukosta kesän ja koronan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silvia Rinne kertoo panneensa merkille, että jotkin työt eri taiteilijoilta keskustelevat toisensa kanssa, mikä tuo oman lisäsäväyksensä näyttelyn tarjontaan.

Elämästä ja kuolemasta muistuttaaEmma Ahlgrenin installaatio Memento mori Memento vida. Katosta riippuva teos koostuu kaikkiaan 900:sta hautakynttilän kannesta. Sopiva iImavirta saa ne liikehtimään hiljaisin helähdyksin toisiaan vasten.

– Viestinä on: muista, että olet kuolevainen, muista eläväsi.

Sara Sundqvist nostaa perheteeman esille ompelutyöllään "Familjen". Hän kertoo idean lähteneen kasasta kangaspaloja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sain erilaisia kangassuikaleita. Niiden innoittamana lähdin toteuttamaan työtä, jossa pääpaino on rakenteessa ja muodossa. Kiinnitän ylipäätään huomiota rakenteeseen ja muotoon.

Juhlajulkaisu on ajankohtaisen juhlanäyttelyn tavoin niin ikään nähnyt päivänvalon vuonna 1950 perustetussa yhdistyksessä. Se on julkaistu Pietarsaaren kaupungin, kulttuuritoimiston ja Svenska Kulturfondenin tuella.

Jakarte 70 vuotta - Taiteen tähden -julkaisuun on koottu mm. muistoja tekstein ja kuvin, ajatuksia yhdistyksestä eri kehityssuuntien vuosina, taiteen kehityksestä ja tulevaisuuden haasteista.

Kirjailija Wava Stürmerin teksti vie lukijan yhdistyksen perustamishetkiin ja ensimmäisiin vuosiin "Kävelin läpi Sibeliuspuiston, oli kaunis kesäpäivä. Ajattelin miten hauskaa tästä tulisi. Sota oli ohi ja elämä pääsisi taas alkamaan. Ajan henki oli optimistinen", hän kuvaa.

PuheenjohtajaAlexandra Sandbäckiä surettaa kun vuodesta 2020 ei tullutkaan kuvataideyhdistyksen juhlien juhlaa.

– Vuosi oli meitä vastaan. Koronapandemia kuritti taidetta ja kulttuuria joka puolella maailmaa.

– Meilläkin oli suunnitteilla kaikkea mahdollista, mutta juhlanäyttelyä lukuunottamatta tapahtumat ja tilaisuudet on lykätty ensi vuodelle. Uusien kotisivujen toteuttaminen ei onneksi ollut koronapandemiasta kiinni, Sandbäck toteaa.

– Nyt katsotaan eteenpäin - ja ehkä ne juhlatkin vielä saadaan.

Puheenjohtajan viestinä on, että oli miten oli - taide selviää aina.

Tupiksen näyttelytilaan riittää kysyntää. Tulijoita on koko ensi vuodeksi.

– Seudulta on vaikea löytää tarpeeksi isoja tiloja, joissa on valkoiset seinät. Koko ensi vuosi onkin varattu ja varauksia on jo myös vuodelle 2022, iloitsee museoamanuenssiJeanette Edfelt.

Vuosi 2021 tarkoittaa näyttelyjen osalta nopeita vaihtoja; jokaisena kuukautena tulee uusi näytteilleasettaja.

Juhlavuosinäyttelyssä 2020

Sara Sundqvist, Sixten Ahlsved, Alexandra Harald, Håkan Ahlnäs, Lisa Lillqvist, Nicken Nyqvist, Maj-Britt Smedjebacka , Eija Strandvall, Majlen "Himmi" Nylund, Maija Salminen, Sandra Heim, Kerstin Sunabacka, Annina Björkskog, Maria Kivilompolo, Arto Penttinen, Denice Björk, Hans G. Hästbacka, Rebecca Enlund, Tordis Ekman, Alexandra Sandbäck, Harriet Holmström, Eva-Stina Byggmästar, Emma Ahlgren, Sture Sunabacka.

Enemmistö teoksista on vuodelta 2020.

Jakarten 70 vuotta -juhlanäyttely on esillä kaupunginmuseon näyttelytilassa Tupakkamakasiinilla 3.1.2021 asti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä