Paikallisuutiset

Irjalan talo vajosi, joten sitä ei kannattanut säästää – uusi Seppälä-kortteli ei olisi ollut mahdollinen ilman Toriparkkia

Yrittäjä Heikki Seppälä (vas.) ja rakennusyhtiö FinCap Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Pöntinen joulukuun iltavalaistuksessa. Taustalla näkyy purkutyömaa, joka lähtee rakenteille vuodenvaihteen tienoilla.
Yrittäjä Heikki Seppälä (vas.) ja rakennusyhtiö FinCap Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Pöntinen joulukuun iltavalaistuksessa. Taustalla näkyy purkutyömaa, joka lähtee rakenteille vuodenvaihteen tienoilla. Kuva: Pentti Höri

Keskustan purkutyömaan päästyä käyntiin kansalaiset ovat ihmetelleet, eikö Irjalan huonekaluliikkeen kivitaloa olisi voinut säästää.

Hankkeen omistaja, yrittäjäHeikki Seppälä kertoo, että alunperin näin oli tarkoituskin.

– Sitten huomasimme, että talo vajoaa pikku hiljaa. Takanurkassa paukahteli jo ikkunoita rikki. Jos talo olisi jätetty, se jouduttaisiin purkamaan 3–4 vuoden sisällä ja aloittamaan tavallaan hommat taas alusta, Seppälä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talon alla olevat puupaalut ovat päässeet lahoamaan jouduttuaan kosketuksiin ilman kanssa. Tämä taas johtuu laskeneesta pohjavedestä ja naapuritontilla tehdyistä rakennustöistä.

"Koko ensi vuoden ja seuraavan kesän loppupuolelle asti tässä tulee työllistymään merkittävä määrä työntekijöitä." Juha Pöntinen FinCap Pohjanmaa Oy

Ilmiö on sama, jonka seurauksena Pietarsaaren raatihuoneen perustuksia jouduttiin uusimaan joitakin vuosia sitten.

Seppälän mukaan tänä päivänä on itse asiassa sulaa hulluutta ryhtyä rakentamaan mitään. Korot nousevat ja rakentamisen hinta on korkealla.

– Mutta olen ajatellut, että tällaisia hankkeita ei rakenneta tämän hetken tilanteeseen, vaan 50–70-vuoden tarpeisiin. Pitkällä tähtäimellä rakennusajalla ei ole enää merkitystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Irjalan entisellä tontilla purkutyöt ovat edistyneet pitkälle. Vuodenvaihteen tienoilla nimi vaihtuu Seppälän kortteliksi ja uuden rakentaminen alkaa kaivuutöillä ja perustan paalutuksella.

Heikki Seppälän yhtiöt ja seinäjokelainen FinCap Pohjanmaa Oy allekirjoittivat KVR-urakkasopimuksen viime perjantaina.

Kortteliin nousee kaksi kerrostalorunkoa ja niiden väliin, Kävelykadun puolelle, yksikerroksinen liikerakennus.

– Parasta aikaa rakennamme Kokkolassa kerrostaloja. Vaasan siilojen hanke on myös pöydällämme, ja Seinäjoella meillä on paljon rakennusoikeutta, FinCap Pohjanmaan toimitusjohtajaJuha Pöntinen kertoo yrityksen tämän hetken kuulumisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaren hanke on meille erittäin merkittävä. Tämä on jo vuoden ajan työllistänyt todella paljon rakennusalan ammattilaisia. Koko ensi vuoden ja seuraavan kesän loppupuolelle asti tässä tulee työllistymään merkittävä määrä työntekijöitä.

Pöntinen arvioi, että huippujaksoina työmaalla on jopa 50 työntekijää kerrallaan. Yrityksen omat rakennusammattilaiset ovat pääroolissa, mutta alihankintaa toki tarvitaan, ja mieluummin mahdollisimman läheltä.

– Yhteistyökumppaneita ei lähtökohtaisesti etsitä kaukaa. Lisäksi rakennustuoteteollisuudelle hankkeella on iso työllistävä vaikutus.

– Pietarsaarelaisten yritysten kannattaa itse olla aktiivisia ja tarjota palveluitaan pääurakoitsijalle, Pietarsaaressa asuntojen ja liiketilojen markkinointia hoitavaSam Stenberg huomauttaa.

Pietarsaaren kaupungin kiinteistöyhtiö Ebballe sataa kiitosta hanketoimijoilta. Heikki Seppälän mukaan Ebban kanssa tehtävä yhteistyö oli edellytys sille, että hanke ylipäätään lähtee toteutumaan.

Otto Malminkadun varteen tulee yhteensä 28 Ebban vuokra-asuntoa kahteen ja puoleen kerrokseen. Alakertaan sijoittuvat Osuuspankki ja yksi tai kaksi liikeyritystä, joiden nimet ovat toistaiseksi vielä käytävien neuvottelujen takana.

Talon kahteen ylimpään kerrokseen tulee suurempia terassiosakehuoneistoja.

Jakob Centeriä vasten nousee kerrostalo, johon sijoittuu niinikään vuokra-asuntoja, pääosin yksiöitä. Kaikkiaan uusia asuntoja valmistuu 55 kappaletta.

Tontille jäävä suojeltu puutalo odottaa edelleen ideoita ja visioita sen tulevasta käytöstä. Sam Stenbergin alkuperäinen ajatus on ollut, että kaupungin matkailu- ja muu infotarjonta voisi sijaita siinä. Tiloihin mahtuisi vielä esimerkiksi kahvila.

– Jotain, mikä palvelisi kaikkia pietarsaarelaisia. Otamme ideoita vastaan kaupunkilaisilta.

Heikki Seppälän mukaan talon peruskorjaukseen lähdetään vasta, kun on tiedossa, mitä toimintoja siihen on luvassa.

– Talon huono puoli on, että sinne ei saa järjestettyä esteetöntä kulkua. Pitkät luiskat voitaisiin rakentaa, mutta se pilaisi samalla koko miljöön, Seppälä sanoo.

Kerrostalon alle tulee 18 autopaikkaa asukkaille. Viereisestä Toriparkista varataan 30 paikkaa lisää. Yhteys saadaan käytännössä puhkaisemalla Toriparkin seinään aukko. Kaikki liikenne sisään ja ulos tapahtuu Toriparkin kautta.

– Moni on ajatellut Toriparkkia vain yksittäisen paikoittajan näkökulmasta. Parkkipaikkoja tarvitaan, jotta keskustaa voidaan kehittää ja rakentaa uusia asuntoja. Ilman Toriparkkia tämä hanke ei olisi toteutunut, Sam Stenberg painottaa.

– Olen itse osakkaana Toriparkissa, ja olen toivonut, että se voitaisiin rakentaa valmiiksi kuten on suunniteltu. Se tuo nimenomaan ydinkeskustaan väkeä, muitakin kuin pietarsaarelaisia, Heikki Seppälä jatkaa.

Rakennustyöt tulevat kuulumaan ja näkymään Pietarsaaren keskustassa elokuuhun 2024 saakka. FinCapin Juha Pöntinen toivoo asukkailta ymmärrystä niille ja liikennerajoituksille.

– Tämä vaikuttaa ihmisten arkeen. Toivomme avoimesti palautetta, jos jokin asia askarruttaa.

Korttelin rakennustöiden ajaksi Jakob Centeriin asennetaan kamera. Raksaliveä voi seurata verkon kautta linkistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä