Kulttuuri

Iiro Rantalan kalenterisävellys soi panostuksena suomenkieliseen kulttuuritarjontaan Pietarsaaressa: "Toivottavasti suomenkielinen yleisö löytää Schauman-saliin".

Kansainvälisesti tunnettu pianisti-säveltäjä Iiro Rantala kertoo ”My Finnish Calendar” -konsertissa musiikillaan –  ja välispiikeissä – miten suomalainen kokee vuodenaikojen muutokset.
Kansainvälisesti tunnettu pianisti-säveltäjä Iiro Rantala kertoo ”My Finnish Calendar” -konsertissa musiikillaan –  ja välispiikeissä – miten suomalainen kokee vuodenaikojen muutokset. Kuva: Dayoung Lee

Suomenkielistä tarjontaa on koetettu elvyttää Schauman-salin ohjelmatarjonnassa, jotta paikalle saataisiin suomenkielisiä esiintyjiä ja yleisöä. Työ kantaa nyt hedelmää, vaikkakaan ei aivan toivotulla toteuttamiskonseptilla.

– Iiro Rantalan konsertti helmikuussa toteutetaan Schauman-salin omana projektina. Omat projektit ovat olleet meille taloudellisesti haastavia, minkä vuoksi niitä ylipäätään voidaan tehdä hyvin vähän. Halusimme kuitenkin saada Rantalan kiitetyn konsertin myös Pietarsaareen. Esityksen ytimessä on suomalaisuus, mistä on oikein hyvä lähteä rakentamaan lisää suomenkielistä kulttuuritarjontaa, kuvaa Schauman-salin toimitusjohtaja ja Novian yksikönjohtajaKajsa Dahlbäck.

Hän huomauttaa, että satsaus tehdään nimenomaan suomenkielistä yleisöä varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Katsotaan tuleeko suomenkielistä väkeä saliin. Toivottavasti penkkirivit täyttyvät. Samalla voi halutessaan esittää ideoita ja toiveita tapahtumista, joita haluaisi Schauman-saliin, Dahlbäck toteaa.

"Omat projektit ovat olleet meille taloudellisesti haastavia, minkä vuoksi niitä ylipäätään voidaan tehdä hyvin vähän"

– Suomenkieliset ovat vähemmistönä Pietarsaaressa ja on erityisen tärkeää tarjota vähemmistölle omankielistä kulttuuritoimintaa, hän näkee.

Suomenkielisten yleisötapahtumien vähyys nousi vuosi sitten puheenaiheeksi Pietarsaaressa. Ajatus sai alkunsa työväenopiston järjestämästä asukasfoorumista. Siellä pidetyissä puheenvuoroissa ja jätetyissä aloitteissa haluttiin kaupunkiin ja Schauman-saliin enemmän suomenkielistä tarjontaa. Schauman-sali on paremmin pystynyt profiloitumaan ruotsinkielisten tapahtumien paikkana.

Suomenkielistä kulttuuritarjontaa elvyttämään perustettiin Campus Allegron ja Schauman-salin ympärille työryhmä, johon kuuluvat kokoonkutsujana toimivan Kajsa Dahlbäckin lisäksi kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen, työväenopiston rehtori Päivi Rosnell, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio ja Wava-opiston rehtori Peter Roos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajsa Dahlbäck

Työryhmä kokoontui kerran, muutoin yhteyden- ja neuvonpitoa on Dahlbäckin mukaan tehty tiivisti sähköpostitse. Vilkas keskusteluyhteys on ollut myös kannatusyhdistys Pro Allegron suuntaan.

Yhtenä kysymyksenä on ollut, miten Schauman-salia voisi tehokkaammin markkinoida myös suomenkielisille artisteille.

–  Palaverissa tuli tosi paljon erilaisia ideoita. Niiden perusteella laadittiin alustava budjetti ja lähdin hakemaan avustuksia Kulttuurirahastosta. Rahoitusta ei kuitenkaan saatu, joten uusi yritys tulevan vuoden vaihteen jälkeen.

Ajatuksena on tarjota eri väestöryhmille, lapsille, nuorisolle, aikuisille ja senioreille hyvää syytä tulla Schauman-saliin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Emme kuitenkaan tuota sellaista mikä veisi sijaa tapahtumanjärjestäjiltä ja aiheuttaisi vääränlaista kilpailutilannetta, Dahlbäck tähdentää.

Schauman-salia vuokraavat Pietarsaaren kaupunki ja kampuksella toimivat eri koulutusasteet monipuolisesti erilaisiin tapahtumiin. Yksityiset tapahtumanjärjestäjät tuottavat estradille lähinnä viihdemusiikkia.

– Salin vuokrausaste on varsin hyvä lokakuusta maaliskuulle. Tällöin on itse asiassa hyvin kiireistäkin, sillä tapahtumia laidasta laitaan on useana päivänä viikossa, Dahlbäck iloitsee.

Kansainvälisesti menestynyt jazzpianisti Iiro Rantala konsertoi Schauman-salissa torstaina 13. helmikuuta.

Pianisti-säveltäjä kertoo ”My Finnish Calendar” -konsertissa musiikillaan –  ja välispiikeissä – miten suomalainen kokee vuodenaikojen muutokset. Rantala on tunnettu musiikkinsa lisäksi hauskoista ja humoristisia välispiikeistään. Niitä on luvassa myös tässä musiikillisessa sääkatsauksessa ankaran ilmaston maasta; kahteentoista erilaiseen kappaleeseen sisältyy suomalaisten mielentila. Se taas liittyy läheisesti vallitsevaan säätilaan, ja joka melkein aina on pettymys.

Pianokonsertin tuottaa Jakobstads Konsertsal Ab yhteistyössä Oy StarPoint Ab:n kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä