Paikallisuutiset

Hotel Vegasta sammutettu valot - Ostajia arveluttaa lyhyt vuokra-aika ”Purku tuntuisi inhottavalta”, kokee tytär Espoosta

Alholmintien varrella sijaitseva 50-vuotias pietarsaarelaishotelli etsii uutta omistajaa. Myynnissä ovat rakennus ja hotellitoiminta kaupungin tontilla, jolle on luvassa vain viiden vuoden vuokrasopimus.

Tytär Katja Keva tuli Espoosta pitämään kirpputoria Hotel Vegalle viime lauantaina. - Tunteet ovat pelissä kun kyse on oman isän elämäntyöstä. Omat tunteet on kuitenkin laitettava sivuun, hän toteaa. Kuva: Pentti Höri

Hotel Vega on myynnissä, sähköt sammutettu ja vedet kytketty pois. Isäntä on poissa. Seudulla aina 1980-luvun alusta hotelli- ja ravintola-alan pyöriä pyörimässä pitänyt yrittäjä Jouni Keva menehtyi huhtikuussa tapahtuneen kohtalokkaan tapaturman seurauksena kesäkuussa 73-vuotiaana.

– Isän taidekokoelma oli sanalla sanoen valtava, kuvaa Katja Keva. Useammasta tuhannesta taulusta on vielä pitkästi toistasataa teosta jäljellä. Kuva: Pentti Höri

Työn jatkajaa ei löydy perhepiiristä, johon kuuluvat Espoossa asuvat kaksi aikuista tytärtä ja viisi lastenlasta.

– Isällä oli tiedossa, ettei meillä ole kiinnostusta pitää hotellia. Asiasta keskusteltiin muutamaan otteeseen takavuosina. Asumme pääkaupunkiseudulla ja työskentelemme toisella alalla. Olemme myös syntyneet Etelä-Suomessa eikä meillä on mitään siteitä Pietarsaareen, kuvaa Katja Keva, toinen tyttäristä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuolinpesä on yhtäkuin isä-Jounin elämäntyö. Sen tyhjentäminen, irtaimiston läpikäyminen, muistojen talteen kerääminen tekee kipeää jäljelle jääneissä.

– Tunteet ovat pelissä kun kyse on omasta isästä. Joudumme nyt kuitenkin laittamaan ne sivuun.

– Hotelli ja taidekokoelma olivat isän koko elämä. Sen, mitä voimme tehdä kunnioituksesta hänen elämäntyötään kohtaan on saada niin paljon esineistöä kuin mahdollista vuorollaan muita keräilijöitä ilostuttamaan.

– Me tyttäret emme sitten perineet isän keräilijäluonnetta, Katja Keva naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistön kohtalo on perikuntaa edustavan Katja Kevan mielestä ratkaistava tavalla tai toisella mahdollisimman pian.

Yksi tapa on löytää ostaja, joka antaa paikalle uuden elämän. Toinen tapa on myydä kiinteistö Pietarsaaren kaupungille lunastushintaan, käytännössä purettavaksi.

Hotel Vegan sisustuksessa näkyi edesmenneen yrittäjän ja intohimoisen keräilijän palava rakkaus taiteeseen ja antiikkiin. Kuva: Pentti Höri

– Paikan purku tuntuisi hirveän inhottavalta. Kovasti toivon, että jatkaja löytyisi. Kyllä teollisuuskaupungissa tarvitaan pitkäaikaista majoitusta komennusmiehille, Katja Keva näkee.

”Isä oli paitsi pitkän linjan yrittäjä myös ennenkaikkea intohimoinen keräilijä, elämän ja taiteen rakastaja”.

Muutaman ostajaehdokkaan kanssa on käyty neuvotteluja kiinteistöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kiinnostusta on ollut. Isoksi kysymysmerkiksi nousee kuitenkin se, että kaupunki suostuu antamaan tontille vain viiden vuoden vuokrasopimuksen. Iso epävarmuus laittaa ostoa pohtivan miettimään tarkasti kannattaako kohteeseen sijoittaa omaa rahaa, Katja Keva ymmärtää.

Hän pohtii, että tasakattoinen kiinteistö on nähnyt parempiakin päiviä.

– Ei paikka kuitenkaan purkukunnossa ole. Päärakennuksen katto kaipaa remonttia kun sille on kertynyt vettä. Katto on saadun arvion mukaan kuitenkin korjattavissa.

Hotellin 40 huonetta ovat Katja Kevan mukaan käyttökunnossa saman tien.

– Ajattelimme odottaa vielä parisen viikkoa mahdollista tarjousta. Jos ostajaa ei löydy, ainoana vaihtoehtona lienee paikan myyminen kaupungille lunastushintaan. Oli miten oli, lopullinen päätös tehdään tämän vuoden puolella. Talvi tulee ja tyhjillään seisovat tilat menevät huonoon kuntoon.

Myyntiä hoitaa pesänselvittäjänä toimiva asianajaja Christer Eriksson Pietarsaaresta.

Pietarsaarelaiset ystävät, Jannika, Saara ja Sari tulivat auttamaan kirpputorin järjestämisessä Hotel Vegalla viime lauantaina. Kuva: Pentti Höri

Suuri ja uniikki pesä tyhjenee hiljalleen. Esineistön mittaamaton määrä intohimoisen keräilijän luotsaamassa hotellissa oli vailla vertaa.

– Isä oli paitsi pitkän linjan yrittäjä myös ennenkaikkea intohimoinen keräilijä, elämän ja taiteen rakastaja. Pelkästään taidekokoelma oli sanalla sanoen valtava. Taidekokoelma oli isän henkilökohtaisessa omistuksessa, Katja Keva selventää.

Myös posliinia laidasta laitaan kuului sisustukseen runsain mitoin. Kuva: Pentti Höri

Mielenkiinnon kohteet näkyivät pietarsaarelaishotellin uniikissa sisustuksessa, joka rakentui tuhansista tauluista, vanhoista seinäkelloista ja puhelimista, böömiläisestä kristallista, kuparipannuista, tuopeista ja pienesineistä joka lähtöön. Ulkona tulijaa tervehti toistatuhatta puutarhatonttua.

– Asiantuntija kävi ensimmäisenä arvioimassa taidekokoelman ja parhaat päältä lähtivät myyntiin huutokauppa Helanderiin. Olemme olleet yhteydessä paikallisiin antiikkikauppiaisiin ja hekin löysivät paljon ostettavaa, kertoo Katja Keva.

Tavaraa on silti jäänyt vielä rutkasti. Viimeksi esineistöä kaupattiin lauantaina hotellin tiloissa pidetyllä kirpputorilla.

– Kirppikselle tulikin yllättävän paljon väkeä, mutta ryntäyksestä ei voi puhua. Edelleen on jäljellä kymmeniä tauluja, pienesineitä ja tuhatmäärin kirjoja, Katja Keva huokaisee.

– Loput pakataan ja kuljetetaan kotiin. Viimeistään Hietsun kirppiksellä tavarat menevät kuumille kiville, hän luottaa.

Kupariesineistöllä oli tärkeä roolinsa uniikin tunnelman luomisessa Hotel Vegaan. Kuva: Pentti Höri
Tuoppeja joka janoon. Kuva: Pentti Höri
Hotel Vegassa on 40 huonetta. Nyt huoneet on riistuttu, mutta aiemmin niiden sisustuksessa heräsivät eloon Suomen eri seudut Lapista Karjalaan ja Pohjanmaalle. Kuva: Pentti Höri

Kaupungingeodeetti Viljam Knif vahvistaa, ettei kaupunki halua tällä hetkellä tehdä pidempää kuin viisivuotista vuokrasopimusta Hotel Vegan tontista.

– Nykyisen asemakaavan mukaan hotellitoiminta on tontilla mahdollista. Alue kuuluu kuitenkin parhaillaan työn alla olevaan yleiskaavaan, jossa se on tarkoitettu toisenlaiseen käyttöön kuin mitä se nykyisin on. Paikalle on ehdotuksessa merkitty kerrostalo. Tonttihan itsessään on paljon suurempi kuin mitä on käytetty, Knif kuvaa.

– Kaupungin näkökulmana on siis, että näemme lyhyellä aikavälillä, vaan ei pitkällä tähtäyksellä, ratkaisun, jossa tontilla voisi olla jotain toimintaa.

Knif kertoo, että kiinteistöstä on käyty neuvotteluja omistajien kanssa mahdollista lunastusta ajatellen.

– Kiinteistö ei ole hyvässä kunnossa ja kunto on suurin vaikuttaja hintaan, Viljam Knif sanoo.

Rakennus on valmistunut vuonna 1973 ja se toimi Hotel Poolina vuoteen 1997 asti, jolloin Jouni Keva osti toiminnan ja muutti nimen Hotel Vegaksi.

– Perhepiiristämme ei löydy jatkajaa hotellitoiminnalle Pietarsaaressa. Meidän elämä on pääkaupunkiseudulla. Tuntuisi kuitenkin hirveän inhottavalta jos hotelli puretaan, toteaa Katja Keva. Kuva: Pentti Höri

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä