Paikallisuutiset

Heinäkuu oli hyvin sateinen - helteitä oli Suomessa tavanomaista vähemmän

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata keskilämpötilan osalta tavanomainen, maan itäosassa oli myös monin paikoin hieman tavanomaista kylmempää.

Kuukauden keskilämpötila oli Lapissa suunnilleen välillä 12–15 astetta, muualla maassa vaihteluväli oli noin 14–17 astetta. Keskilämpötilan poikkeama oli laajalti 0…-1 astetta, maan itäosassa taas -1…-1,7 astetta.

Hellelukemia mitattiin eri päivinä jossain päin Suomea yhteensä yhdeksänä päivänä, mikä jää seitsemän päivää alle heinäkuun keskiarvon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuukauden ylin lämpötila, 29,2 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla 11. päivänä. Heinäkuun alin lämpötila, -2,9 astetta, mitattiin Savukosken Tulppiossa kuukauden 3. päivänä.

Hyvin tavallinen näky heinäkuisessa Suomessa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Heinäkuun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista suurempi, kuukauden sateet olivat monilla havaintoasemilla toistuvuudeltaan jopa harvinaisia tai poikkeuksellisia.

Eniten kuukauden aikana satoi alustavien arvioiden mukaan Multian Karhilassa, 190,4 millimetriä, ja vähiten Paraisten Fagerholmilla, 24,3 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä oli Multian Pirttiperällä, 28. päivänä mitattu 103,3 millimetriä.

Heinäkuu oli maan etelärannikolla ja Lounaissaaristossa auringonpaisteen osalta tavanomainen tai tavanomaista runsaampi. Muualla auringonpaistetunneissa on jääty monilla asemilla pitkän ajan keskiarvoa alempiin lukemiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maasalamoita havaittiin heinäkuussa reilut 15 600 kappaletta, mikä on noin neljäsosa kuukauden keskiarvoon nähden.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä