Kulttuuri

Heidi vaihtoi matkailun laulamiseen – Pietarsaaren rytmimusiikkikoulutuksella 20-vuotisjuhlat

Heidi Takaneva on yksi keskiviikon juhlakonsertin solisteista. Hän esittää itse säveltämänsä kappaleet.
Heidi Takaneva on yksi keskiviikon juhlakonsertin solisteista. Hän esittää itse säveltämänsä kappaleet. Kuva: Pentti Höri

Pentti Höri

Rytmimusiikin ammatillinen koulutus täyttää tänä syksynä 20 vuotta Pietarsaaressa. Juhlakonsertissa keskiviikkoiltana kuullaan lähes pelkästään koulutuksen läpikäyneiden omia sävellyksiä ja sovituksia talon bändin ja solistien voimin.

Heidi Takaneva on yksi solisteista. Hän opiskeli Noviassa vuosina 2004–2008, ja sai heti valmistuttuaan laulunopettajan viran Pietarsaaren musiikkiopistosta. Työssä on nyt vierähtänyt 10 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alun perin näin ei pitänyt käydä.

– Olen kotoisin Teuvalta, ja lukion jälkeen opiskelin Kauhajoen kansanopistossa musiikkia vuoden verran. Sitten lähdin matkailualan opintoihin Pietarsaareen, mutta huomasin pian, ettei se ollut minun juttuni.

Takaneva keksaisi puolivahingossa paikallisen konservatorion, otti laulutunteja ja pääsi ammattikoulutukseen. Ruotsin kieli tuli tutuksi kaupan päälle.

Koulutus antoi hänelle paljon eväitä alalle. Verkoston luominen on yksi merkityksellisimmistä asioista esiintyvälle artistille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme tehneet omalla bilebändillä paljon keikkoja ympäri Suomea. Oikeastaan koko yhtye on käynyt Novian, ja sitä kautta olemme saaneet tuttavuudet ja yhteydet. On tosi tärkeää, että olen saanut niitä kontakteja, tuskin niitä Teuvalla olisi samalla tavalla syntynyt.

Parissakymmenessä vuodessa rytmimusiikin opiskelussa on tapahtunut paljon kehitystä, ei yksin tilojen osalta.

Koulutusvastaava Marcus Söderström muistaa alkuajat, kun koulutuksen alkutahdit lyötiin pelkällä innostuksella, ilman mainittavaa opetussuunnitelmaa.

– Pop/jazz-kellarissa aloitettiin, vettä tuli välillä sisään ja rummut ja muut kelluivat ympäriinsä, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisin koulutus jatkuu ammattikorkeakoulu Novian ja Yrkesakademin yhteistyönä. Opiskelu ei rajoitu pelkkään soittamiseen, vaan siinä annetaan eväitä myös laulunkirjoittamiseen, tuottamiseen, verkostoitumiseen ja yrittäjyyteen.

– Olemme tavoitelleet pedagogista mallia, jossa opiskelijoista tulee entistä enemmän itseohjautuvia, ja siinä onnistuneetkin. Toisen tai kolmannen vuosikurssin aloittajista huomaa jo, että kaikilla alkaa olla omia keikkoja ja tuotantoja, kapellimestarina toimiva Mikael Svarvar kertoo.

Schauman-salin keskiviikon konsertin tekemiseen osallistuu kolmisenkymmentä muusikkoa koulutuksen historian eri vaiheista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä