Paikallisuutiset

Harvinainen päätös: Pietarsaaren kaupunki palauttaa maksuja rakentajille

Sade- ja sulamisvesien hoitamisesta jo kertaalleen  maksaneet saavat rahansa takaisin Pietarsaaren kaupungilta.
Sade- ja sulamisvesien hoitamisesta jo kertaalleen maksaneet saavat rahansa takaisin Pietarsaaren kaupungilta. Kuva: Pentti Höri

Joukko suhteellisen tuoreita pietarsaarelaisia rakentajia saa kaupungilta epäilemättä mieluisia terveisiä, sillä Pietarsaari palauttaa huleveden liittymismaksut vuosina 2014–2018 kiinteistön rakentaneille.

Kyse on kaikkiaan reilusta 43 000 eurosta, joka jakautuu 128 rakentajan kesken. Tyypillinen huleveden liittymismaksu oli omakotitalon rakentajalle noin 230 euroa.

Pietarsaaren kaupunki päätti viime marraskuussa ottaa käyttöön uudet hulevesimaksut, jotka kohdentuvat kaikille kiinteistönomistajille. Päätös tuli voimaan vuodenvaihteessa. Omakotitalon omistaja maksaa 25 euron vuotuista hulevesimaksua tästä eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginvaltuusto päätti budjettikokouksessaan kuitenkin, että viiden edellisvuoden aikana perityt liittymismaksut on kompensoitava tavalla tai toisella rakentajille.

Kaupunginjohtaja Kristina Stenman oli ehdottanut maanantaina kokoontuneelle kaupunginhallitukselle, että kompensaatio toteutettaisiin 1–5 vuoden mittaisilla maksuvapautuksilla.

Hallituksessa kuitenkin asiasta virisi keskustelu, jonka päätteeksiOwe Sjölund (rkp) ehdotti Lars Björklundin (sdp) kannattamana, että liittymismaksut palautetaan kokonaisuudessaan. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

– Tätä monimutkaista hulevesiasiaa on nyt käsitelty pian kaksi vuotta. Näin saadaan kaikille tasapuolinen kohtelu ja aloitetaan uudessa järjestelmässä puhtaalta pöydältä, Sjölund perustelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On suhteellisen harvinaista, että kaupunki lähtee palauttamaan jo rakentajilta perimiään maksuja – tai maksuja ylipäätään.

– Voi olla, mutta mielestäni tämä on ihan kohtuullinen tapa ratkaista asia. Kokonaisuudessaan kyse on aika pienestä rahasta, joten siitä ei kannata alkaa riitelemään. Tämä oli lopulta helppo päätös, Owe Sjölund sanoo.

Kaupunginhallitus rahoittaa operaation ensisijaisesti omista käyttövaroistaan ja keskustelee liikelaitos Pietarsaaren Veden kanssa, millaisin sisäisin siirroin tilit tasataan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä