Paikallisuutiset

Ennakkoäänien osuus nousi Pietarsaaressa ja seudulla

Ronny Höglund oli yksi monista, joka kävi äänestämässä ennakkoon kuntavaaleissa Pietarsaaressa, vaalitoimitsijana Susanna Hietanen.
Ronny Höglund oli yksi monista, joka kävi äänestämässä ennakkoon kuntavaaleissa Pietarsaaressa, vaalitoimitsijana Susanna Hietanen. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Mahdollisuutta äänestää ennakkoon parhaillaan käytävissä kuntavaaleissa on käytetty ahkerasti hyväksi niin Pietarsaaressa kuin naapurikunnissakin.

Yhdestä viikosta kahteen viikkoon pidennetty ennakkoäänestys päättyi 8. kesäkuuta iltakahdeksalta. Äänestyspaikoilla on riittänyt kuhinaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa, Pedersöressä, Luodossa ja Uudessakaarlepyyssä annettiin enemmän ääniä ennakkoon kuin viime kuntavaaleissa. Pietarsaaressa ennakkoon äänestäneitä oli 26,9 % (4131 äänestäjää, 15 381 äänioikeutettua). Ennakkoäänien määrä nousi reilusti, sillä kuntavaaleissa keväällä 2017 jäätiin 20,6 %:iin (3193 äänestäjää, 15 500 äänioikeutettua).

Pedersöressä kävi ennakkoon uurnilla yhteensä 18,8 % (1 516 äänestäjää 8 055 äänioikeutettua) kun viime kuntavaaleissa kirjattiin ennakkoäänestyksen osalta luku 14,9 % (1181 äänestäjää, 7 942 äänioikeutettua).

Luodossa ennakkoon äänestäneitä oli 23,1 % (841 äänestäjää 3 636 äänioikeutettua). Viime kuntavaaleissa vastaavat ennakkoäänien osuus Luodossa oli 20 % (682 äänestäjää, 3 403 äänioikeutettua).

Uudessakaarlepyyssä vaaliuurnilla kävi ennakkoon 21,6 % (1 261 äänestäjää, 5 847 äänioikeutettua) kun viime kuntavaaleissa vastaava luku oli ennakkoäänien osalta 16,6 % (971 äänestäjää, 5 858 äänioikeutettua).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksi viimeistä ennakkoäänestyspäivää olivat vaalitoimitsijaTiina Pelkosen mukaan odotetusti todella vilkkaita Pietarsaaressa.

– Koko ensimmäisellä viikolla oli rauhallisempaa.

Äänestäjät ovat Pelkosen näppituntuman mukaan jakautuneet tasaisesti sisällä kirjaston lehtilukusalissa ja ulkona kävelykadulla konttiin rakennetulle äänestyspaikalle.

Ennakkoäänestyksen sujumisesta kaikkien taiteen sääntöjen mukaan on ollut huolehtimassa kaikkiaan 12 vaalitoimitsijaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ronny Höglund on yksi ennakkoon äänestäneistä pietarsaarelaisista.

– Olen matkoilla tulevana sunnuntaina, joten kävin äänestämässä nyt.

Oma ehdokas oli etukäteen selvillä.

– Etsin ensin ehdokasta erään vaalikoneen avulla, mutta en löytänyt siitä joukosta sopivaa kandidaattia. Minulle yksi tärkeistä kriteereistä paikallisvaaleissa on kaupungin kehittäminen.

Varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta. Äänestyspaikkoina ovat äänestysalueen mukaisesti kirjasto, Itälän koulu, Kyrkostrand skola, urheilutalo, Vestersundsby skola, Permon päiväkoti ja Länsinummen koulu. Vaalihuoneistot ovat avoinna kello 9–20.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä