Paikallisuutiset

Edsevön risteysalueelle luvassa suuria muutoksia: Neljäs ramppi valtatielle, kokonaan uusi eritasoliittymä Edsevön asuinalueen kohdalle - tiesuunnitelma nähtävillä

Pedersöre

Pietarsaari-Edsevö väliä koskevassa Kantatie 68 -hankekokonaisuudessa on edetty Edsevön risteysalueen parantamisen toiseen vaiheeseen. Mittava projekti on nytkähtänyt kantatien 68 ja valtatien 8 liittymien muutoksia Edsevössä koskevan tiesuunnitelman nähtävilläoloon. Tiesuunnitelmaan voi tutustua huhtikuun lopulle asti.

Suunnitelmaan sisältyy muun muassa neljännen rampin rakentaminen nykyiseen eritasoliittymään kantatieltä 68 valtatielle 8 ja kokonaan uuden eritasoliittymän rakentaminen Edsevön asuinalueen kohdalle. Holmintietä jatketaan Edsevön asuinalueelta kantatien 68 alitse Hotellitielle. Uusi alikulkuyhteys eli risteyssilta korvaa nykyisen Edsevön alikulkukäytävän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi suunnitelmissa on omat ramppiyhteydet kaavateiltä kantatielle, jalankulku- ja pyöräteiden järjestelyjä sekä melusuojauksia hiljentämään liikennemelua asuinalueille päin.

Neljäs ramppi tulisi kantatietä Pietarsaaren suunnasta ajettaessa oikealle puolelle, nykyisen eritasoliittymän tuntumaan, missä kasvaa tiheää koivikkoa. Neljäs ramppi veisi suoraan Vaasan suuntaan kun nykyisin on Pietarsaaresta Vaasan suuntaan mentäessä ensin käännyttävä kantatieltä vasemmalle, vastaantulevan liikenteen poikki.

Kasitietä taas Kokkolan suunnasta ajettaessa neljättä ramppia pääsisi suoraan Evijärven suuntaan sen sijaan, että joutuu ylittämään kantatien.

– Järjestelyillä poistetaan kokonaan vasemmalle kääntyminen, mikä aiheuttaa liikenteessä helposti riskitilanteen, huomauttaa johtava asiantuntijaMikko Uljas suunnittelu- ja konsulttitoimisto Rambollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi eritasoliittymä tulisi Pietarsaaren suunnasta ajettaessa nykyisen Granholmintörmän ja eritasoliittymän väliselle alueelle, ennen uutta neljättä ramppia. Kuorma-autonkin mentävä alikulku yhdistäisi Edsevön asuinalueen ja kantatien toisella puolella olevan Edsevön teollisuusalueen.

Edsevön asuinalueelta katsottuna Holmintietä jatkettaisiin eritasoliittymän suuntaan, minkä jälkeen se kulkisi kantatien alta ja liittyisi suoraan Hotellitiehen. Pietarsaareen Edsevön asuinalueelta koukattaisiin jatkossa siis Hotellitien kautta, Pedersören Autokatsastuksen ohi. Nykyinen Granholmintörmä jää käyttöön, mutta sitä pääsee kääntymään Edsevön asuinalueelta tultaessa vain oikealle Evijärven suuntaan.

Hankeen kokonaiskustannukset ovat noin 8 miljoonaa euroa. Pedersören osuus kustannuksista liikkuu arviolta 1,6 miljoonassa eurossa. Kunnan kontolle jäävät mm. katuosuudet, valaistus ja osa meluesteistä.

Kantatien 68 ja valtatien 8 liittymien parantamista Edsevössä koskeva tiesuunnitelma on nähtävänä tietoverkossa http://bit.ly/Kt68_Vt8Edsevo sekä paperikansiona Pedersören kunnantalolla Pännäisissä 28. huhtikuuta asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistön omistajilla ja muilla asianosaisilla sekä niillä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin suunnitelma saattaa vaikuttaa, on mahdollisuus muistutusten tekemiseen. Muistutukset on toimitettava Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle ennen nähtävänäoloajan päättymistä.

Varsinaista rahoituspäätöstä hankkeelle ei vielä ole saatu. Rahoituksesta päättää liikenne- ja viestintäministeriö.

Edsevön ja Pietarsaaren tieosuutta koskeviin liikennejärjestelyihin kaavaillaan vielä mm. Östensöntien liittymän kanavointia, Pukkisaarenkaaren yksityistieliittymän parantamista, Launisaarentien liittymiskaistan rakentamista kantatielle 68 sekä uusien siltojen rakentamista Purmonjoen ja Ähtäväjoen yli. Uusista jokisilloista on määrä tulla noin kymmenen metriä leveät.

Kantatie 68 on tärkein yhteys Pietarsaaresta sisämaan suuntaan, niin satamasta kuin muualtakin kaupunkialueelta. Kun pelkästään satamassa ja lähialueilla olevissa yrityksissä on yli 2 000 työpaikkaa vaikuttaa kantatien liikenteen sujuvuus suoraan yritysten toimintaan.

Osuudella ajaa normaalioloissa arviolta noin 7500 henkilöautoa vuorokaudessa. Lisäksi on noin 800 raskaan kaluston ajoja, joista yli puolet on raskaita yhdistelmärekkoja.

Kantatien 68 ja valtatien 8 liittymien parantaminen Edsevössä

Neljäs ramppi kantatieltä 68 valtatielle 8.

Eritasoliittymän rakentaminen Edsevön asuinalueelta Holmintieltä kantatien 68 alitse Hotellitielle. Eritasoliittymän kautta ajettaisiin mm. Pietarsaareen, Hotellitietä pitkin, Pedersören Katsastusaseman ohi.

Ramppiyhteydet kaavateiltä kantatielle, jalankulku- ja pyöräteiden järjestelyjä sekä melusuojauksia hiljentämään liikennemelua asuinalueille päin.

Tiesuunnitelma on nähtävänä tietoverkossa http://bit.ly/Kt68_Vt8Edsevo sekä paperikansiona Pedersören kunnantalolla Pännäisissä 28. huhtikuuta asti.

Kiinteistön omistajilla ja muilla asianosaisilla sekä niillä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin suunnitelma saattaa vaikuttaa, on mahdollisuus muistutusten tekemiseen. Muistutukset on toimitettava Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle ennen nähtävänäoloajan päättymistä.

Kyse on Edsevön risteysalueen parantamisen toisesta vaiheesta, ensimmäinen oli vuonna 2018 tehty kolmas ramppi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä