Paikallisuutiset

Edsevöhön ehdotetaan suomenkielistä kielikylpyä: ruotsinkielisen alakoulun oppilaat käyvät vähiin –  suomenkielinen koulu jatkaisi entiseen malliin samoissa tiloissa

Edsevön ruotsinkielinen koulu ehdotetaan muutettavaksi kielikylpykouluksi. Suomenkielinen koulu jatkaisi samaan tapaan kuin tähänkin saakka.
Edsevön ruotsinkielinen koulu ehdotetaan muutettavaksi kielikylpykouluksi. Suomenkielinen koulu jatkaisi samaan tapaan kuin tähänkin saakka. Kuva: Pedersören kunta

Pedersöressä sijaitsevan Edsevön ruotsinkielisestä alakoulusta tulisi tehdä kielikylpykoulu, ehdottaa asiaa pohtinut työryhmä.

Oppilaat kylpisivät suomen kielellä, ja samassa kiinteistössä jo nyt oleva suomenkielinen alakoulu jatkaisi toimintaansa entiseen malliin.

Työryhmä lähti selvittämään sitä, miten Pedersören kunta reagoi Edsevön ruotsinkielisen koulun alueen pienevään oppilaspohjaan. Se sai tehtäväkseen käydä läpi Edsevön, Kolpin ja Lepplaksin alueiden koulujen, esikoulujen ja varhaiskasvatuksen palveluverkon ja ehdottaa jo tässä vaiheessa, että kunta selvittää mahdollisuutta kielikylpykoulun aloittamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kielikylpy on mahdollisuus pitää Edsevön koulukiinteistön toiminta käynnissä ja kehittää sitä, opetusjohtajaRolf Sundqvist sanoo Pedersören kunnan tiedotteessa.

Asiasta keskustellaan keskiviikkona 23.2. Pedersören opetus- ja kasvatuslautakunnassa. Tarkoitus on selvittää kevään mittaan, ovatko pedersöreläiset perheet kiinnostuneita kielikylpyopetuksesta.

Jos ehdotus kielikylpykoulusta saa tukea poliitikoilta ja pedersöreläisiltä perheiltä, pitäisi kunnan jo syksyllä pyytää ennakkoilmoittautumisia 5-vuotiaiden kielikylpyyn ajatellen investointien ja rahoituksen tarvetta.

Alustavan aikataulun mukaan kielikylpy aloittaisi Edsevöllä vaiheittain vuodesta 2025 alkaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomenkielinen Edsevön koulu jatkaisi suunnitelmien mukaan kuten ennenkin. Mahdollista yhteistä profiloitumista taiteeseen ja musiikkiin selvitetään kielikylpykoulun ja Edsevön koulun osalta. Vakiintunut Edsevömalli, jossa on kaksi koulua saman katon alla, jatkuisi, mutta uudenlaisessa muodossa.

Jos kielikylpyyn tulisi 15–20 oppilasta luokkaa kohti, oppilaiden määrä muissa kouluissa vähenee samassa määrin. Jos kiinnostus jakautuu kutakuinkin tasaisesti kunnan alueella, vaikutus suuriin kouluihin on vähäinen, mutta vaikutus pieniin kouluihin voi olla suurempi.

Lisäksi tarvitaan henkilökuntaa, joka opettaa kielikylpykielellä eli suomeksi.

KunnanjohtajaStefan Svenfors toteaa, että kielikylpykoulusta on keskusteltu Pedersöressä viime vuosina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on panostus tulevaisuuteen, jolla on monia ulottuvuuksia, ja uskon, että nyt on oikea aika ottaa tämä askel, Svenfors sanoo tiedotteessa.

Opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtajanChristian Dahlinin mielestä kielikylpy on hyvin mielenkiintoinen ehdotus, joka nostaa kunnan imagoa.

– Samalla se edistää kuntamme kaksikielisyyttä. Ja se avaa uusia mahdollisuuksia sekä koululle, varhaiskasvatukselle että esikoululle. Pitkällä aikavälillä kielikylpy tehostaa kunnan kiinteistöjen käyttöä, Dahlin sanoo.

Kunnanhallituksen puheenjohtajaJohanna Holmäng iloitsee, että kunta voi esitellä idean ja ehdotuksen. Kielitaito avaa monia ovia, hän korostaa kunnan tiedotteessa.

– Ei pelkästään nuoruusvuosina vaan myös työuralla ja koko elämän ajan. Kielikylpykoulu olisi hieno lahja kuntalaisille, hän sanoo.

Opetus- ja kasvatuslautakunta kokoustaa keskiviikkona. Opetusjohtaja ehdottaa, että lautakunta hyväksyy ehdotuksen ja että kunnanhallitus asettaa työryhmän, joka alkaa välittömästi selvittää ja suunnitella kielikylpykoulua Pedersöreen.

Alustava aikataulu

Kevät 2022: Tiedotustilaisuus huoltajille kielikylvystä.

Kevät 2022: Kunnanhallitus perustaa työryhmän, joka jatkaa suunnittelua ja selvityksiä.

Syksy 2022: Asia valmistellaan päätöksentekoelimissä.

Vuosi 2023: Määräraha talousarviossa kielikylpypäiväkodille.

Syksy 2023: Kielikylpypäiväkoti 5-vuotiaille aloittaa.

Vuosi 2024: Määräraha talousarviossa kielikylpyesikoululle.

Syksy 2024: Kielikylpyesikoulu aloittaa (6-vuotiaat).

Vuosi 2025: Määräraha talousarviossa kielikylpykoululle, 1. luokka.

Syksy 2025: Kielikylpykoulun 1. luokka aloittaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä