Paikallisuutiset

Bergössä päästiin laskettelun makuun: Mäki ja mökki pidetään perinteiseen tapaan auki talkoovoimin hyvällä talvikelillä viikonloppuisin

Pedersöre

Bergön rinteessä päästiin laskettelun makuun viime viikonloppuna kun mäki avattiin yleisölle. Alku lupaa hyvää kautta Kolpintien varrella Edsevön ja Pietarsaaren välillä sijaitsevalle keskukselle, mikäli talviliikuntaa suosivat ilmat ja kelit jaksavat pitää pintansa. Hiihtoladut on toiveissa saada kuntoon täksi viikonlopuksi.

Reipasta menoa metsästysmajasta hiihto- ja laskettelukeskukseksi kasvanut virkistysalue tarvitseekin, sillä viime talvena hissit pystyttiin pitämään liikkeessä vain neljänä viikonloppuna kehnojen kelien vuoksi. Tosin edellisenä talvena laskettelun riemua riitti vastaavasti pitkälle kevään korvalle asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kävijämäärä riippuu tietenkin täysin ilmasta, toteaaLars Hagnäs, yksi Bergön tulisieluisista talkoolaisista.

Bergö on IF Pedersöre pojkarna -urheiluseuran tärkein tulonlähde.

– Tulot menevät suoraan seuran kassaan, talkoolaisille jää tekemisen ilo, tuumii helmikuussa 78 vuotta täyttävä aktiivi.

Mäki ja mökki pidetään auki hyvällä laskettelukelillä viikonloppuisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16 sekä sitten hiihtolomaviikolla joka päivä samaan aikaan. Paikka pyörii yleensä kuuden, seitsemän talkoolaisen voimin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronarajoitukset vaikuttavat luonnollisesti käytäntöön paikan päälle. Lipunmyynti sijaitsee edelleen mökissä, mutta välinevuokraamo on siirretty uuteen, viime syksynä valmistuneeseen halliin. Hallissa on myös lämmin huone, jossa voi käydä vaihtamassa kengät.

– Sisällä mökissä kulku lipunmyyntipisteelle on reititetty turvavälit huomioiden, lipunmyyntiin on asennettu pleksi. Suosituksena on, että yksi perheestä menee lunastamaan liput kaikille, muiden odottaessa ulkosalla.

– Kun koko tilassa saa tällä hetkellä olla kerralla korkeintaan kymmenen henkeä, vaikuttaa se myös kahvitteluun - kupposen voi joutua nauttimaan ulkopuolella, Hagnäs kuvaa.

Rinteen korkeus ei tottuneen laskettelijan päätä huimaa, mutta kahdenkymmenen metrin korkeuteen kurottuvasta mäestä monet paikalliset ovat hakeneet ensituntumaa lajiin. Pituutta rinteellä on noin 150 metriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Täällä käydään opettelemassa ja myös pitämässä taitoa yllä, jotta osaa sitten kun lähtee isompiin rinteisiin pohjoiseen. Joukossa on niin lapsia kuin aikuisiakin, aloittelijoita ja pidempään lasketelleita.

– Lumilautailijoita oli rinteessä runsaasti ennen kauden avaamista. Nyt kun mäki on avattu, eivät suksilla laskettelijat ja lautailijat saa turvallisuussyistä olla itse rinteessä samaan aikaan, vaan lumilautailijoille on osoitettu oma paikka rinteen reunalta, Lars Hagnäs evästää.

Hissejä on kaksi, kapulahissi ja naruhissi.

Aluetta ja palvelujaon pitkän matkan varrella kehitetty ja laajennettu. Näköpiirissä on tällä hetkellä mm. maastopyöräilyradan rakentaminen.

– Tuota uutta hallia oli tarkoitus käyttää lumikelkkojen tallina, mutta halli toimiikin nyt siis välinevuokraamona. Lisäksi seura on ostanut noin puolitoista hehtaaria lisää maata laskettelualueen alaosasta. Lisämaata tarvitaan mm. hissirakenteille ja pysäköinnin järjestämiselle tulevaisuudessa .

Tällä hetkellä parkkipaikka sijaitsee ylhäällä laskettelumäen vieressä.

Vuonna 1909 perustettu IF Pedersörepojkarna sai Bergön metsäkämpän lahjoituksena pian 66 vuotta sitten - maaliskuussa vuonna 1955. Yhdistyksen väki lupasi huolehtia mökistä kaikkien iloksi.

Virkistykseen suunnatulta Bergön alueelta löytyy myös valaistu hiihtolatu, vaellusreitti, pulkkamäki ja grillikota.

Yhdistyksellä on kaksi virallista Inspektran hyväksymää hissinhoitajaa, Lars Hagnäs ja Rainer Kulla. Kovalla tuulella (yli 16 m/s) tai kovalla pakkasella (-20 astetta) hissit saatetaan sulkea. Sulkemispäätökseen vaikuttaa kuitenkin aina tuulen suunta.

Bergö

Hiihto- ja laskettelukeskus Kolpintien varrella Edsevön ja Pietarsaaren välillä.

Pedersöreläinen urheiluseura IF Pedersöre pojkarna r.f. omistaa ja pyörittää.

Rinteen korkeus noin 20 metriä, pituus noin 140-150 metriä.

Kaksi hissiä, vaijeri- ja naruhissi.

Alueelta löytyy myös valaistu hiihtolatu, vaellusreitti, pulkkamäki ja grillikota.

Avoinna viikonloppuisin hyvällä talvikelillä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16, hiihtolomaviikolla joka päivä samaan aikaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä