Paikallisuutiset

Asplundit palkittiin rakennusperinnön vaalimisesta

Mikaela ja Magnus Asplund remontoivat vanhan talon Skatassa suurella sydämellä ja työllä. Uurastus palkittiin Ebba Brahesamfundetin tunnustuksella.

Magnus ja Mikaela Asplund ovat erityisen tyytyväisiä ja 
ylpeitä talonsa julkisivusta, 
joka on pikkutarkalla työllä 
palautettu entiseen 
loistoonsa.
Magnus ja Mikaela Asplund ovat erityisen tyytyväisiä jaylpeitä talonsa julkisivusta,joka on pikkutarkalla työlläpalautettu entiseenloistoonsa. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Laivurinkatu 3:ssa vietettiin menneellä viikolla erityistä juhlapäivää kun vieraaksi saapui Ebba Brahesamfundetin väkeä puheenjohtajaGuy Björklundin johdolla.

Tuliaisina seurueella oli talon asukkaille,Mikaela jaMagnus Asplundille diplomi raameissa paikallisen rakennusperinnön vaalimisesta, komea kukkaistutus ruukussa sekä kirjekuori lahjakortteineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mittava kunnostusurakka kolmekymmentä vuotta tyhjillään seisseessä talovanhuksessa Laivurinkadun ja Amerikankadun kulmassa alkoi 2014 tulevasta työleiristä kauhukuvia maalailevien tuttavien varoitusten ja ihmetysten saattelemana.

Oma usko ei juuri horjunut uutta elämää antaessa kaiken nähneelle rakennukselle, vaikka edessä olikin kynnettävänä kaikkiaan noin 250 neliön savotta putki- ja viemäritöineen, ulkolaudoituksen ja ikkunoiden uudistamisineen. Päälle täydellinen remontti sisätiloissa.

Rakennuksen julkisivu on palautettu entiselleen erikoistyönä teetettyjä ikkunoita, koristelautoja ja paneelivuorausta myöten. Sisätiloissa on kunnioitettu vanhaa huonejakoa ja kolme kaakeliuunia seisovat itsestäänselvästi kunniapaikalla korkeissa huoneissa.

– Ulkokatolla kattolyhdyn harjassa on ollut sipulimainen kupoli. Samanlainen koriste olisi kiva saada vielä paikoilleen kuin kruunuksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muutoin jonkin verran tekemistä riittää vielä toisella puolella, isommassa asunnossa, johon muutamme sen valmistuttua, kertoilee Mikaela Asplund.

Asplundit kuvaavat olevansa iloisia ja ylpeitä saadusta tunnustuksesta. Uutta kotia tehtiin yhdessä, suurella sydämellä ja työllä.

– Monta kertaa hyvät neuvot ovat olleet kalliita. Olemme saaneet paljon apua ja neuvoa, erityisesti arkkitehti Juho Rajaniemellä on ollut sormensa pelissä, kiitokset kuuluvat.

Talo on alkujaan rakennettu kahdessa eri otteessa; vanhempi osa on tiettävästi 1890-luvulta ja toinen puolisko nousi vuonna 1907. Saman katon alla on remontin jälkeen siis enää kaksi eri asuntoa kun ennen niitä oli kuusi ja jokaisessa oli oma puuhella. Huoneistokohtaiset ulkohuussit löytyivät piharakennuksesta, mutta kylmää vettä saatiin keittiön kraanasta. Vesimittari oli muuten kaupungin ensimmäisiä; numero 75.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ebba Brahesamfundet jakoi palkinnon paikallisesta rakennusperinnön vaalimisesta järjestyksessä 12. kerran. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1998.

Pirkko Högkulla

”Tavalliset” ihmiset rakennusperinnön vaalijana

Ebba Brahesamfundet nostaa esille paikallisen rakennusperinnön vaalijoita. Palkinto myönnetään ”tavallisten” ihmisten tekemälle työlle ja yksityisomistuksessa oleville kohteille.

Ensimmäinen palkinto jaettiin 1998. Mikaela ja Magnus Asplundille myönnetty palkinto on 12. tunnustus. Asplundit ovat kunnostaneet mittavalla työllä vanhan talon Skatassa, Laivurinkadun ja Amerikankadun kulmauksessa. Talossa oli aiemmin kuusi asuntoa. Nyt se on jaettu kahteen suurempaan asuntoon.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä