Paikallisuutiset

Åsa Wallendahl: "Voisin tuoda uusia näkökulmia kaupungin kehittämiseen kansainvälisistä kokemuksistani"

Åsa Wallendahlin kansainvälinen työkokemus on mittava. Hän uskoo siitä olevan hyötyä myös Pietarsaaren johdossa.
Åsa Wallendahlin kansainvälinen työkokemus on mittava. Hän uskoo siitä olevan hyötyä myös Pietarsaaren johdossa. Kuva: Maija Rahkola

Kuka olet?

Olen 45-vuotias pietarsaarelainen, koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri Åbo Akademista. Työurani olen tehnyt Helsingissä ja ulkomailla. Palasin perheen kanssa Pietarsaareen viime vuoden elokuussa erityisasiantuntijan tehtävästä Suomen suurlähetystöstä Keniassa, jossa asuimme viimeiset kolme vuotta.

Aikaisemmin olen toiminut valtionhallinnon palveluksessa neuvonantajana ulkoministeriössä, tutkimussuunnittelijana Helsingin yliopistossa ja ohjelmavastaavana EU-delegaatiossa Boliviassa. Minulla on paljon kokemusta hankesuunnittelusta ja -hallinnosta, strategisesta työstä ja kehittämistyöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mistä sinut tunnetaan?

Minut tunnetaan kansainvälisesti orientoituneena ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja tasa-arvon asiantuntijana.

Perheeni ja sukulaiset ovat Pietarsaaren seudulta, joten olen aina viettänyt lomia täällä.

Mistä ei tunneta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaarelaisesta paikallispolitiikasta tai kuntatason hallinnollisista tehtävistä, koska olen ollut töissä valtiollisella tasolla, muilla paikkakunnilla ja muissa maissa.

Oletko toiminut/toimitko jossain poliittisessa puolueessa?

En.

Miksi haluat Pietarsaaren kaupunginjohtajaksi?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haluan osallistua Pietarsaareen kaupungin kehittämiseen ja tarjota asiantuntemukseni ja kokemukseni siihen työhön. Etsin uusia haasteita ja uutta polkua työelämään. Pietarsaaren kaupunki ja tämä seutu ovat lähellä sydäntäni.

Pietarsaarella on erinomaisia kehittämismahdollisuuksia, hieno sijainti ja luonto, aktiivinen yrityselämä, toimivia palveluita, päteviä kaupunkilaisia, elävä kaksikielisyys.

Mitkä olisivat vahvuutesi Pietarsaaren kaupunginjohtajana?

Kyky kuunnella eri tahoja, löytää konsensusta yhteisistä tavoitteista ja suunnitella toimintaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Voisin tuoda uusia näkökulmia kaupungin kehittämiseen kansainvälisistä kokemuksistani ja kokemuksistani kehittämistyöstä.

Olen ulospäin suuntautunut ihminen ja nautin yhteistyöstä eri sektorien kanssa. Kokemukseni valtionhallinnon ja kansainvälisistä tehtävistä on hyödyksi kaupungin organisaation suunnittelu- ja hallintotyössä sekä edustustehtävissä.

Mikä on visiosi Pietarsaaresta viiden vuoden päästä?

Pietarsaari on viiden vuoden päästä hyvin voiva kaupunki, jossa kaupunkilaiset viihtyvät ja yrityselämä on kasvanut ja kansainvälistynyt entistä enemmän ja uusia yrityksiä on perustettu. Pietarsaarelaiset saavat laadukasta palvelua molemmilla kielillä ja Pietarsaari hyödyntää elävää kaksikielisyyttä. Opitaan, käytetään ja arvostetaan myös englantia ja muita kieliä.

Pietarsaaren talous on tasapainossa ja ihmiset haluavat asua Pietarsaaressa erinomaisten työmahdollisuuksien, laadukkaiden palveluiden ja hienon, kestävän elinympäristön ansioista. Pietarsaarelaiset osallistuvat aktiivisesti kaupungin päätöksentekoon ja kaupungin kehittämiseen.

Miten hillitsisit väestökatoa Pietarsaaressa - asukasluku on jatkanut alenemistaan viimeiset vuodet?

On tärkeää tukea työpaikkojen luomista ja varmistaa, että työnhakijat ja työnantajat löytävät toisensa. On tärkeää varmistaa, että yrityksillä on hyviä toimintamahdollisuuksia ja, että myös korkeakoulutetut palaavat Pietarsaareen.

Toimivat kulkuyhteydet ja etätyön mahdollisuuksien lisääminen voivat mahdollistaa sen, että pietarsaarelaiset löytävät työpaikkoja muualtakin ja pitää panostaa sopivan työvoiman rekrytoimiseen kaupungin yrityksille muualta. Kaupunki voi tukea tätä kehitystä.

On tärkeää pitää yllä ja kehittää koulutusmahdollisuuksia kaikilla tasoilla ja pitää panostaa koulutukseen hyvään laatuun ja resursointiin. Kaupungin palvelujen ja henkilöstön motivaatiota on myös tärkeää pitää yllä.

On tärkeää panostaa asuntopolitiikkaan ja tukea sitä, että markkinoilla on myös monenlaisia vuokra-asuntoja.

Kuinka hyvin puhut suomea?

Olen ruotsinkielinen ja puhun sujuvasti suomea. Suomi on ollut työkieleni vuodesta 2004 ja minulla on opetushallituksen valtionhallinnon kielitutkinto erinomaisen suomen kielen taidosta (vuodesta 2009).

Ottaisitko koronarokotteen?

Ilman muuta. Otan rokotteen heti kun sitä minulle tarjotaan. Rokotteen ottaminen on paras tapa estää epidemian leviämistä ja suojella riskiryhmiä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä