Paikallisuutiset

Ajan sivu - PS 10 vuotta sitten: Kaupunki sitoutuu suosimaan yrittäjyyttä päätöksissään

Ajan sivu -palstalla Pietarsaaren Sanomat muistelee menneitä. Yrittäjyys päätettiin ottaa huomioon 10 vuotta sitten. (PS 6.9.2013.) Kuva: PS

Yrittäjyys otetaan huomioon

Kansallisen Yrittäjän päivän kunniaksi Pietarsaaren kaupunki sitoutui suosimaan yrittäjyyttä käytössään olevin keinoin. Sitoutumista esitti Pietarsaaren seudun yrittäjien puheenjohtaja Jaana Ilmonen ja sitoumuksen allekirjoitti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Carola Sundqvist.

Jaana Ilmonen arvelee, että yrittäjyys alkaa vihdoin saada kaipaamaansa arvostusta.

– 99 prosenttia maan yrityksistä on alle 250 työntekijän keskisuuria, pieniä tai mikroyrityksiä ja ne työllistävät 63 prosenttia työntekijöistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun julkinen sektori lasketaan mukaan, ei suuryritysten palkkalistoilla olevien osuus työvoimasta jää kovin suureksi.

Yritysten ääni saanee kuuluvuutta sitäkin kautta, että yli 2000 yrittäjää istuu eri kuntien päättävissä elimissä.

Kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson toteaa kaupunginhallituksen hyväksyneen Pietarsaaren seudun yrittäjien esittämän sitoumuksen yksimielisesti.

Mitä sitoumus voi käytännössä tarkoittaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi kaupungin hankinnat ja urakat voi mitoittaa niin, että paikallisetkin yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuun, Mikael Jakobsson sanoo.

Kaupunki ostaa yksityisiä palveluja jo nyt, mutta lähiaikoina ostojen määrä voi kasvaa. Valmisteltavana on esimerkiksi sosiaalitoimen palvelusetelien käyttöönotto. Palvelusetelien käyttö itse asiassa edellyttää, että seudulla on yksityisiä palveluyrityksiä, joiden palveluja seteleillä voi ostaa.

Pietarsaaren seudulla on peräti 3000 yritystä. Viime vuonna uusia yrityksiä syntyi ennätysmäiset 205 kappaletta. Viime vuosina joidenkin uusien yritysten perustamisen taustalla ovat olleet teollisuuden ulkoistamishankkeet, mutta myös palvelualoille syntyy uusia yrityksiä.

Jaana Ilmonen on itse toiminut kampaajayrittäjänä 30 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaressa on kaupungin kokoon nähden varsin paljon parturi-kampaamoita, Jaana Ilmonen toteaa.

– Suurin osa kampaajista on joko tuolivuokralaisia tai itsenäisiä yrittäjiä.

Kampaamoalan arvonlisävero on korotettu parissa vuodessa 9 prosentista 23 prosenttiin, viimeksi 24 prosenttiin. Jaana Ilmonen on kuullut usein kansalaisen valituksen siitä, että veronalennus ei laskenut kampaamojen hintoja, mutta veron kiristäminen nosti hintojakin.

– Emme suinkaan ole siirtäneet verokorotusta hintoihin sellaisenaan, vaikka monella muulla alalla niin tehtäisiinkin. Kustannukset nousevat.

Yrittäjän päivästä on tullut kansallinen juhlapäivä, jota vietetään vuosittain 5. syyskuuta. Päivän tavoitteena on korostaa yrittäjyyden merkitystä ja saada nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä uravalintana.

Yrittäjän päivän vietto lähti liikkeelle Helsingissä paikallisen yrittäjäjärjestön aloitteesta 1990-luvun puolivälissä. Päivää vietettiin ensi kertaa vuonna 1997. Nykyisin toiminnan taustalla on Yrittäjän Päivä -säätiö, jossa ovat edustettuina kaikki elinkeinoelämän järjestöt.

Heimo Riihimäki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä