Paikallisuutiset

Ajan sivu -palstalla 30 vuotta sitten: Alkon perjantaijonot lyhentyneet

Ajan sivu -palstalla PS muistelee menneitä. Keskioluen myynnin laajeneminen ruokakauppoihin 30 vuotta sitten hiljensi Alkon asiakasvirtaa.

Perjantai-iltapäivien kassajonot Pietarsaaren Alkon myymälässä ovat lyhentyneet. Alkossa kävi kesä-heinäkuussa asiakkaita 15.600 vähemmän kuin vuosi sitten. Lasku 52.500 asiakkaasta 37.000 asiakkaaseen merkitsee 29.6 prosentin vähennystä kävijämäärissä.

Alkon johtaja Matti Hagström toteaa, että myynnin pienentyminen on ollut suurin piirtein ennakkoarvion mukaista sen jälkeen, kun keskiolutta on saanut vapaasti kaupoista toukokuun alkupuolelta lähtien.

– Olen muutokseen sikäli tyytyväinen, että tilanne on nyt normalisoitunut. Tätä muutosta odotettiin pitkän aikaa eikä pitkän tähtäimen suunnitelmia pystynyt tekemään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaismyynti Pietarsaaren Alkossa on laskenut noin 30 prosenttia. Väkevien juomien ja viinien myynti on vähentynyt saman verran kuin maassa keskimäärin eli noin 6 prosenttia.

Sen sijaan oluen myynnissä on raju 55.8 prosentin pudotus. Viime vuonna kesä-heinäkuussa olutta myytiin 16.700 koria eli lähes korillinen jokaista pietarsaarelaista kohden.

Tänä vuonna kahden kuukauden myynti oli 7.300 koria eli 9.300 vähemmän kuin vuosi sitten. Suhde A-oluen ja keskioluen välillä säilyi samana. Oluenmyynnistä puolet on keskiolutta.

Myynnin lasku ei ole vaikuttanut vakituisen henkilökunnan määrään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olimme varautuneet tähän muutokseen jo parin vuoden aikana ja henkilöstökustannuksia on pystytty laskemaan lähes 20 prosenttia kausityöntekijöiden määrää vähentämällä.

Viiniosasto laajenee

Alkon myymälässä on jo käynnistetty muutostyöt, joiden seurauksena viiniosastoa laajennetaan. Tällä hetkellä tarjolla on 450 eri viinituotetta ja syksyllä on tulossa 50 lisää.

– Määrä on suurempi kuin Alkoissa keskimäärin, joka johtuu siitä, että pietarsaarelaiset ovat oppineet viinien käytön.

Oluttuotteita on tarjolla 79 eri merkkiä, joista 42 on keskiolutta ja 37 A-olutta. Jos asiakas ostaisi yhden pullon kaikkia merkkejä, niin laksu olisi 926,90 markkaa. Ulkomaalaisille diplomaateille sama lasti maksaa 287,60 markkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuluttajavalistus Alkossa on tehostunut ja asiakas saa halutessaan kassalta kuitin, johon on merkitty juoman väkevyys, sokeripitoisuus ja muut ominaisuudet.

– Mahdollista on lisätä kuittiin tiedot esimerkiksi, että minkä ruuan kanssa mikäkin viini sopii.

Maija Mikkonen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä