lauantai 10.12.2022 | 08:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ensialbumin teema Pietarsaaren jouluvaloista: Berliinissä asuva laulaja-lauluntekijä ja katusoittaja Laura Hagnäs tutkii uskoa, toivoa ja rakkautta

Pentti Höri
Ti 22.11.2022 klo 17:30

Berliinissä asuva laulaja-lauluntekijä Hagnäs julkaisee debyyttialbuminsa Hagnäs perjantaina 2. joulukuuta. Nimen takana on Laura Hagnäs, Pietarsaaressa kasvanut artisti.

– Muutin vuonna 2009 Saksaan ja Berliiniin opiskelemaan. Berliini teki minusta muusikon, tulin tarpeeksi rohkeaksi tekemään tällaista, Berliinistä tavoitettu Hagnäs kertoo.

Hänen arkensa sujuu katusoittajana, joka tekee myös monia keikkoja ympäri Eurooppaa.

– Soitin äskettäin myös Koreassa eräässä kilpailussa. Musiikki vie minua kaikenlaisiin paikkoihin, mikä on minusta jännää.

”Musiikki vie minua kaikenlaisiin paikkoihin, mikä on minusta jännää.”

Laura Hagnäs

Hagnäs esiintyy yksin kitaransa kanssa ja tekee musiikkiaan usealla eri kielellä. Ensialbumilla lauluja kuullaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Hyvin omintakeinen, minimalistinen ja akustinen ilmaisutyyli on kehittynyt mitenkäs muuten kuin keikkailemalla pienimuotoisesti.

– Teen olohuonekeikkoja ympäri Saksaa, trubaduurina ihmisten kotona. Niissä on ihana tunnelma, koska siinä minun ja yleisön välillä ei ole mitään rajaa. On elämys päästä niin läheisiin yhteyksiin ihmisten kanssa.

Albumin kappaleet ovat syntyneet eletystä elämästä. Ne kertovat uskosta, toivosta ja rakkaudesta – uskosta omiin kykyihin ja uuteen alkuun, toivosta parantumiseen mielenterveysongelmista, traumoista, murtuneista luista ja sydämestä, rakkaudesta ystäviin sekä suutelemisesta kesäyössä.

– Vaikka musiikkini onkin usein melankolista, haluan sen myös tuovan toivoa kuuntelijoille.

Hagnäs on kirjoittanut ja säveltänyt kaikki albumin kappaleet lukuunottamatta kansanlauluja Vem kan segla ja Oi Dai, joista kuullaan nyt hänen omat tulkintansa. Lisäksi hän on äänittänyt ja tuottanut levyn kokonaan itse.

– Talvella 2020 menin yksin vanhempieni mökille mukanani ainoastaan mikrofoni ja kitara. Äänitysten alkuvaiheessa pitäydyin tietoisesti pelkästään kitarassa ja laulussa, ja kehitin sitä kautta soundin, joka kantaa läpi koko levyn. Myöhemmin mukaan tuli myös vierailevien muusikoiden soittamina muita instrumentteja kuten basso, rummut, ukulele, mandoliini, huuliharppu, piano ja sello sekä äänityksiä muun muassa murskaantuvasta jäästä talvisessa Suomessa, Hagnäs kertoo.

Kokonaisuudessa kuullaan kolme kappaletta uskolle, toivolle ja rakkaudelle ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Innoitus periytyy Pietarsaaresta.

– Nämä symbolit näkyvät kotikaupunkini jouluvaloissa ja ovat siellä vanha perinne. Berliinissäkin koristelen ikkunani isäni tekemillä jouluvaloilla kaikkien iloksi.

Hagnäs on julkaissut aiemmin omakustanne-EP:n Music (2017). Kolme EP:n kappaleista valittiin osaksi palkittua dokumenttielokuvaa Mode Macht Menschen, joka kertoo vaatetuotannosta Kambodjassa.

Artisti on myös säveltänyt musiikkia ohjaaja Andy Kazcen lyhytelokuvaan, ja koko projekti nimettiin lopulta esikoisalbumiltakin löytyvän kappaleen mukaan: Hunajaa.

#