Paikallisuutiset

Pietarsaaren lukiosta oppikirjojen tekijäksi – Anja Korkea-aho työskentelee nyt samassa tiimissä entisen lukio-opettajansa Tiina Staran kanssa

YritämmeAnja Korkea-ahon kanssa arvuutella, että montakohan heitä (tai siis meitä) on. Siis Pietarsaaressa syntyneitä ja täällä kasvaneita ihmisiä, jotka tavalla toi toisella käyttävät suomen kieltä ammatikseen.

Lista tuskin on pitkä eivätkä kaikki sille kuuluvatkaan ole toisistaan tietoisia. Vuonna 1983 syntynyt Anja Korkea-aho listalle itseoikeutetusti kuuluu. Hän työskentelee Tampereella äidinkielenopettajana ja mikä kiinnostavinta myös alansa koulukirjojen tekijänä kustannusyhtiö Otavalle.

Samaan koulukirjatiimiin on tänä vuonna liittynyt myös Korkea-aholle Pietarsaaren lukiossa äidinkieltä opettanutTiina Stara.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tiinaa on pitkälti kiittäminen siitä, että aikoinaan niin vahvasti kirjallisuudesta kiinnostuin ja aloin vahvasti haluta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, Korkea-aho kertoo.

Kirjallisuudesta hän kertoo sinänsä innostuneensa jo nuorempana, mutta lukiossa asia alkoi saada hahmoa ja suuntaa. Nyt sekä Korkea-aho että Pietarsaaren lukiossa yhä opettava Stara siis tekevät sivutyönään yhdessä kirjoja, joiden avulla opettajat voivat saavuttaa moisia tuloksia 2020-luvulla.

Särmä 10 -tehtäväkirjan tekijäporukka. Edessä vasemmalla Tiina Stara, takana kustannustoimittaja Petra Vainio ja oikealla Noora Kivimäki. Anja Korkea-aho osallistui tähän kokoukseen etänä.
Särmä 10 -tehtäväkirjan tekijäporukka. Edessä vasemmalla Tiina Stara, takana kustannustoimittaja Petra Vainio ja oikealla Noora Kivimäki. Anja Korkea-aho osallistui tähän kokoukseen etänä. Kuva: Yksityinen

Anja Korkea-aholle oli alusta saakka selvää, että hän lähtisi Tampereen yliopistoon. Tampereelle jääminen on tullut luonnostaan sekin.

– Kaikki ystävät ja molemmat siskot ovat siellä, enkä ole koskaan minnekään muualle halunnutkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaihtoehtona oli kirjallisuuden lisäksi saksan kieli, joka Korkea-ahoa myös kiinnosti.

– Hain sitten lukemaan kirjallisuutta ja pääsin ensimmäisellä yrittämällä.

Tällä hetkellä korkea-aho opettaa Tampereen Steiner-koulussa vakituisessa työsuhteessa.

– Minulla ei ole Steiner[pedagogista] taustaa, vaan lähdin sinne aineenopettajaksi töihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatus äidinkielen oppikirjojen tekemisestä oman työn ohessa alkoi nousta mieleen jo ennen valmistumista.

– Jo auskultoidessa unelma oli, että pääsisi joskus tekemään oppikirjoja. Mutta en koskaan ajatellut, että niin nuorena pääsisin kokeilemaan, kertoo nyt 38-vuotias Korkea-aho.

– Mutta sinne halutaan heterogeenistä porukkaa tekijöiksi.

Muutama vuosi sitten kuitenkin sattui niin, että Anja Korkea-aho tuli vinkatuksi kustannusyhtiö Otavalle potentiaalisena nimenä juuri noihin hommiin.

– Minut haastateltiin ja siitä se lähti.

Hän pääsi tekemään Särmää, joka on tuttu monille lukiolaisille kautta maan.

– Särmä on suomen ehkä käytetyin äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaali niin yläkoulussa kuin lukiossakin. Olen sitä itsekin käyttänyt opettajan työssäni ja koin, että kaikkein eniten haluaisin olla tekemässä juuri sitä.

Tarkkasilmäinen lukija saattaa huomata, että emme otsikosta poiketen enää tyydy pelkkään kirja-sanaan. Nykyaikaa avatkoon Korkea-ahon ensimmäinen työtehtävä Otavalla.

– Lähdin tekemään opetusvideoita, olin pääkäsikirjoittaja uuden opetussuunnitelman oppimateriaalikierroksella. Videoiden käsikirjoittamisen lisäksi myös ohjasin niitä. Sellaisia ei lukion äidinkielen opetusmateriaaleissa aiemmin ollut.

Ajatus vanhoista hilseolkapäisistä professoreista kirjojen seuraavien painosten nyansseista keskustelemassa karkaa yhä kauemmas. Sekä oppimateriaalit että niiden tekijät ovat erilaisia kuin takavuosikymmeninä.

Otavan äidinkielen materiaalien tekijöihin siis nyt kuuluvat sekä Pietarsaaren lukion kasvatti Anja Korkea-aho että häntä Etelänummella (jossa lukio vielä sijaitsi) opettanut Tiina Stara.

Jälkimmäinen ei säästele sanojaan entisen oppilaansa edesottamuksista puhuttaessa.

– En voi kuin ihailla Anjan uraa ja taitoja, Stara tiivistää.

– Oppilaana hän jäi hyvin mieleen ja muistan jopa, missä kohtaa hän luokassa istui. Anja oli kirkassilmäinen oppilas, joka halusi imeä itseensä sitä, mitä opetettiin.

Oppilaan ja entisen opettajan päätyminen oppikirjahommiin samalle kustannusyhtiölle ja vieläpä samaan tiimiin ei ollut pelkkää sattumaa.

Korkea-aho kyllä mainitsi Staran kun potentiaalisista uusista vahvistuksista Otavalla puhuttiin, mutta mistään hyvä sisko -valinnasta ei ollut kyse. Tiina Stara nimittäin huolellisesti haastateltiin ja valittiin usean hakijan joukosta.

– Ammatillisessa mielessä olen aina ollut hyvin utelias. Ja sillä hetkellä kun kuulin, että pääsen mukaan, niin tuli sellainen kupliva ilo.

– Nyt ympyrä on sulkeutunut niin, että minä olen se noviisi, joka saan oppia Anjalta, jatkaa viime keväästä tiimissä mukana ollut Stara.

Tämän suomen kieleen ja suomalaiseen sivistykseen kiteytyvän tarinan tekee jeppisläisittäin erityisen kauniiksi, että sen maaperänä on vahvasti toiminut Pietarsaaren lukio.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä