tiistai 6.12.2022 | 00:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Pietarsaari sykkii muistoina taiteilijan sydämessä Norjalaistuneen Ann-Jeanette Mølsterin Skata-aiheisia teoksia esillä kirjastossa

Pirkko Högkulla
Ma 18.7.2022 klo 12:15

Pietarsaari

Näyttely "Skata sydämessäni" välittää vanhan puutaloalueen henkeä Ann-Jeanette Mølsterin (ent. Björklund) taiteen kautta. Teoksista näkee, että Skatalla on Pietarsaaressa vuonna 1963 syntyneen ja Norjassa vuodesta 1982 asuneen Mølsterin sydämessä oma erityinen paikkansa.

– Iän kertyessä alkaa kaivata juurilleen ja miettiä niitä. Vanhemmiten olen alkanut kaivata muistoja - sitä, mistä kaikki alkoi. Esimerkiksi Skata on jotain, joka on aina ollut Pietarsaaressa. Jotain hyvin pysyvää. Itse en tosin koskaan asunut Skatassa, mutta isäni asui ja kertoili niistä ajoista. Tapasimme kaverin kanssa fillaroida Skatassa. Otin valokuvia ja tein niistä piirustuksia, muistelee Ann-Jeanette Mølster.

Synnyin- ja nuoruudenkaupungissaan Mølster on tavannut käydä harva se kesä pois muuttamisensa jälkeen sukuloimassa ja muistelemassa menneitä. Huolimatta neljästä vuosikymmenestä toisessa maassa on ruotsin lisäksi myös suomen kielen taitoa tallella.

"Olen vanhemmiten alkanut kaivata muistoja - sitä, mistä kaikki alkoi."

– Suomi on itseasiassa ensimmäinen kieleni, äitini puhui suomea.

Myös Jaakon Päivät on yksi hyvä syy visiittiin.

– Ajattelin osallistua lauantaina Wanhanajan torille ja ottaa mukaan vedokset, kuuluvat suunnitelmat.

Taidetta tosissaan, vaan ei ryppyotsaisesti, harrastavana Mølster kysyi Pietarsaaren kirjastosta kaksi vuotta sitten voisiko pitää siellä taidenäyttelyn.

– Hämmästyksekseni jono olikin hurjan pitkä. Seuraava vapaa aika oli vasta kesällä 2022, joten täällä sitä nyt ollaan.

Hanketta tukee Otto Malmin lahjoitusrahasto.

Esillä on yhteensä 18 teosta. Tekniikkana on grafiikka, pastellivärit ja öljy.

Teoksissa kurkistetaan vaikkapa Jaakonkadun takapihalle, viihdytään hetki Aleksanterinpuistossa, piipahdetaan Pohjoisnummikadulla, Laivurinkadulla ja Taljasepänkadulla. Yhteen syväpainografiikkatyöhön on ikuistettu näkymä 1930-luvun Isoltakadulta usko, toivo, rakkaus -symbolien alla.

– Mallina käytän valokuvia, joiden tulkinnassa on mukana taiteellista vapautta, kuvailee Ann-Jeanette Mølster.

Tie vei Suomen länsirannikolta aikoinaan ensi hammaslääketieteen opintojen perässä Bergeniin, sitten Norjan länsirannikolle Florøn satamakaupunkiin.

– Olen aina maalannut ja piirtänyt enemmän tai vähemmän. Taideharrastuksen löysin toden teolla uudelleen 45-vuotiaana. Perehdyin ensin öljymaalaukseen sen jälkeen kylmäneulakuvaukseen.

– Taiteen tekemisestä tuli nopeasti tärkeää vastapainoa hammaslääkärin työlle. Eikä lähestyvillä eläkepäivillä tarvitse sitten miettiä mitä tehdä. Minut löytää ateljeesta, Mølster hymyilee.

Skata sydämessäni -näyttely on esillä Pietarsaaren kirjaston ensimmäisessä kerroksessa 31.8. saakka.

#