perjantai 12.8.2022 | 15:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luontoselvityksiä merituulipuiston kaapeleiden rantautumispaikoilla - Kartoituksia Laine-merituulipuiston ympäristövaikutusten arvioimiseksi tehtiin Pietarsaaren, Luodon ja Uudenkaarlepyyn alueilla

Pirkko Högkulla
Ti 12.7.2022 klo 18:15

Pietarsaari

Suunnitteilla olevan Laine-merituulipuiston kaapeleiden rantautumispaikoilla kartoitettiin luontoarvoja Pietarsaaren, Luodon ja Uudenkaarlepyyn alueilla viime viikolla. Työtä tehtiin ranta-alueella mm. kahlaamalla. Vedenalaista maailmaa tutkittiin vesikiikarilla, jonka avulla veden alle näkee hyvin rantavedessä.

– Pietarsaaren alueella tutkimusta tehtiin Svedjan edustalla sekä Pietarsaaren sataman edustalla, jossa Gräggörenin saari itseasiassa kuuluu kartan mukaan Luodon kuntaan, huomauttaa suunnittelija Jamina Vasama Alleco Oy:stä.

– Itse sataman laituriin ei luontokartoitusta tehty sen teollisen luonteen vuoksi.

"Veden alla kasvoi erilaisia vitoja, ärviää sekä hauraa. Kasvillisuus oli hyväkuntoista ja juuri alueelle ja pohjanlaadulle tyypillistä".

Kahden kaapelin rantautumisvaihtoehdot osuvat Uuteenkaarlepyyhyn ja kaksi Pietarsaareen ja Luotoon. Uudessakaarlepyyssä alueet painottuvat Monäsin niemen molemmille puolille, siellä on sekä koskematonta rantaa että jo rakennettua teollisuustyyppistä aluetta.

Kartoituksissa kahlattiin ja vesikiikarin kanssa tutkittiin yhteensä aika monta kilometriä rantaa.

– Pääasiallinen pohjatyyppi alueella on hiekka, ja upeilla hiekkapohjilla kasvoi tyypillisesti paikoittain jopa kokopeittoisena mattona näkinpartaisleviä, yleisimpänä mukulanäkinparta Chara aspera.

– Lisäksi veden alla kasvoi erilaisia vitoja, ärviää sekä hauraa. Kasvillisuus oli hyväkuntoista ja juuri alueelle ja pohjanlaadulle tyypillistä, kuvailee Vasama.

– Uhanalaisia lajeja ei näissä rantakartoituksissa havaittu. Kaapelireittejä tutkitaan myöhemmin erilaisilla menetelmillä mutta näissä rannan vedenalais- ja rantaviivakartoituksissa niitä ei havaittu.

Luontoselvitykset tehdään noin 30 kilometrin päähän Pietarsaaren rannikosta kaavaillun Laine-merituulipuiston YVA:a eli ympäristövaikutusten arviointia varten. Merituulipuisto kattaa enintään 150 tuulivoimalaa.

Hankekehittäjä, Pohjoismainen OX2 on teettänyt merituulipuiston luontoselvityksiä viime syksystä lähtien ja tutkimukset jatkuvat kesällä 2022. Hankkeen YVA-ohjelma on tulossa nähtäville alkusyksystä 2022.

Luvitusmenettelyt ja tutkimukset kestävät arviolta vuoden 2025 loppuun. Sähköntuotanto käynnistyisi tämän vuosikymmenen lopulla.

YVA:n tuulivoimayhtiö on tilannut konsulttiyritys Afryltä, joka puolestaan on tilannut meribiologiset kartoitukset Alleco Oy:ltä. Alleco on erikoistunut vedenalaiseen kartoitustyöhön ja varsinkin sukellukseen.

Selvitykset kattavat muun muassa kasvillisuuden, pohjaeläimet, pohjasedimentit, kalat ja kalastuksen sekä linnuston. Käytännössä tutkimukset näkyvät, kun rantoja kahlataan, snorklataan ja sukelletaan minkä lisäksi alueella liikkuu veneitä mm. pohjan tutkimiseksi ja lintujen tarkastelemiseksi. Lisäksi maalla voimajohtoreiteillä tehdään luontoselvityksiä.

Pietarsaaren alueella tutkimusta tehtiin Svedjan edustalla sekä Pietarsaaren sataman edustalla.

#