Paikallisuutiset

Heinä kutsuu Rosenlundin renkitupaan: Uusi kesäkahvila pyörii talkoovoimin heinäkuussa sunnuntaisin

Pirkko Hautamäki, yksi Aspegrenin puutarhan monista aktiiveista ja Aspegrenin puutarhasäätiön puheenjohtaja Pentti Silvennoinen odottavat mielenkiinnolla minkälaisen vastaanoton kesäkahvilakokeilu Rosenlundin pappilan renkituvassa saa.
Pirkko Hautamäki, yksi Aspegrenin puutarhan monista aktiiveista ja Aspegrenin puutarhasäätiön puheenjohtaja Pentti Silvennoinen odottavat mielenkiinnolla minkälaisen vastaanoton kesäkahvilakokeilu Rosenlundin pappilan renkituvassa saa. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Rosenlundin pappilan renkituvassa on avattu uusi kesäkahvila. Kahvila Heinä on vastaus matkailijoiden ja paikallisten esittämään toiveeseen sunnuntaikahvilasta pappilan ja siihen kuuluvan Aspegrenin puutarhan miljöössä.

Idean takana on pietarsaarelainen Pirkko Hautamäki sekä Rosenlundin Tukiyhdistys - Stödföreningen i Rosenlund. Hautamäki vastaa yhdessä ähtäväläisen Ann-Marie Lillmånsin kanssa kahvilan pidosta talkoovoimin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esitin kahvilan avaamista kun monet kävijät ovat kahvilaa kaivanneet paikan päälle. Ajatus sai heti säätiön tuen. Kahvila ja puutarha tukevat hienosti toisiaan ja kahvila Rosenlundissa täydentää entisestään kaupungin rikasta kahvilakulttuuria. Se on yksi lisä, joka ei ota elinkeinoharjoittajilta leipää pois.

"Itselleni kyse ei ole viiden heinäkuun sunnuntain uhrauksesta, vaan kiitoksesta, että tällainen paikka on olemassa". Pirkko Hautamäki

– Tarjouduin tehtävään omasta mielenkiinnosta. Itselleni kyse ei ole viiden heinäkuun sunnuntain uhrauksesta, vaan kiitoksesta, että tällainen paikka on olemassa, kuvaaPirkko Hautamäki.

– Nyt siis kokeillaan, millaisen vastaanoton kahvila käytännössä saa ja onko sille oikeasti kysyntää.

Nimeä ei Pirkko Hautamäen tarvinnut paikalle kauan pohtia. Kesäinen sana tuli hakematta mieleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Heinä on kaunis sana, joka toimii molemmilla kotimaisilla. Sen herättämiin mielikuviin liittyy leppoisa kesäinen pilvipouta, hyvä olo. Mennään heinään, tehdään heinää.

Tarjolle tulee sekä suolaista että makeaa. Tarjottava leivotaan kotona ja tuodaan kahvilaan aukiolopäivinä.

– Kahvia nautitaan posliinikupeista. Ollaan juteltu Rosenlundin ravintolanpitäjän kanssa ja saamme käyttää ravintolan kuppeja, mikäli niitä ei tarvita kahvilapäivinä ravintolan puolella. Muussa tapauksessa tuon kotoa omat retrokupit 1950-70 -luvuilta, kuuluvat suunnitelmat.

Kahvitella voi terassilla tai sisällä tuvassa komeiden ja aikaa nähneiden pirttipöytien äärellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viljelypalstalleen Aspegrenin puutarhalle Pirkko Hautamäki suuntaa jo aamukuudelta kun linnut laulavat ja ruoho tuoksuu. Hän kuvailee itseään onnelliseksi paluumuuttajaksi.

– Palasin Helsingistä Pietarsaareen seitsemän kahdeksan vuotta sitten ja vuokrasin palstan lähes saman tien.

Palstalla puuhailu on tervetullutta vastapainoa kääntäjän työlle kotona; palstalla asiat kehittyvät ja saa nostaa satoa.

Hautamäki kertoilee harrastaneensa tarvittaessa opastelua puutarhalla maankaivuun ohessa.

– Moni kävijä pysähtyy juttelemaan ja kyselemään niitä näitä. Keskusteluissa on usein ihmetelty juuri kahvilan puuttumista puutarhan yhteydestä.

Vierailijan kanssa voidaan ihastella vaikkapa laventelia, joka on saattanut talvehtia hyvin. Mielenkiintoa herättää paikallinen mikroilmasto ja pohjoisilta tuulilta muurin päälle tehty puurakennelma.

– Yhteisöpuutarhalla on kertakaikkisen tärkeä rooli. Se yhdistää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä