perjantai 19.8.2022 | 05:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunki ei hae Itälänlahdelle nopeusrajoituksia – yksin rajoitukset eivät ratkaise vesiliikenteestä koituvia häiriöitä ja haittoja, teknisen lautakunnan puheenjohtaja sanoo

Pentti Höri
Pe 1.7.2022 klo 16:22

Itälänlahdelle ei ainakaan tässä vaiheessa ole tulossa vesiliikenteen nopeusrajoituksia. Asiasta päätti Pietarsaaren tekninen lautakunta keskiviikkona.

Rajoituksia oli kaupungilta pyytänyt kaksi alueen asukasta. Tekninen virasto teetti kevään aikana kyselyn, johon tuli yhteensä 142 vastausta sekä rannan kiinteistöjen asukkailta, venepaikkojen haltijoilta että melontayhdistykseltä.

– Vastaukset vaihtelivat laidasta laitaan. Osan mielestä mitään rajoituksia ei tarvita, osa niitä haluaisi. Lautakunta katsoi, että tilannetta voidaan vielä seurata ainakin tämän kesän yli, ja tarvittaessa asiaan palataan, lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg kertoo.

Kaikista vesiliikenteen rajoituksista päättää liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Kunnat voivat ehdottaa virastolle esimerkiksi nopeusrajoitusten asettamista.

– Jos kunnat niitä alueelleen pyytävät, ne tapaavat yleensä mennä aika helposti läpi.

Tonberg pitää aihetta melko ongelmallisena. Yksin nopeusrajoitukset eivät ratkaise veneilystä ja muusta vesiliikenteestä koituvia häiriöitä ja haittoja.

– Esimerkiksi raskas moottorivene aiheuttaa isoja peräaaltoja, vaikka sen nopeus olisi hyvin alhainen. Kulkuneuvon tyypillä on suuri merkitys. Vesiliikennelaki siirtää paljon vastuuta veneilijöille itselleen. Vesillä on noudatettava varovaisuutta ja käytettävä olosuhteisiin sopivaa nopeutta, eikä vaaraa tai häiriötä saa aiheuttaa. Merivartiosto voi sitten harkintansa mukaan puuttua asiaan, jos se katsoo sääntöjä rikottavan, Tonberg selvittää.

Tekninen lautakunta ehdottaa poliisille tehostettua valvontaa jo nopeusrajoitetuilla alueilla. Tällaisia ovat muun muassa kaksi Itälänlahteen johtavaa kanavaa.

"Ilman valvontaa rajoituksilla ei ole merkitystä"

Pietarsaaren teknisen viraston teettämään asukas- ja veneilijäkyselyyn saattoi vastata myös omin sanoin, ja mielipiteitä tuli kymmenittäin. Seuraavassa otteita muutamista:

"Veneilijät ovat OK. Vesiskoottereilla ajetaan aivan älyttömillä nopeuksilla."

"Rajoitukset kyseiselle alueelle tuntuvat lähinnä siltä, että alueelle ei haluta ihmisiä viihtymään ja nauttimaan puitteista joita Pietarsaari tarjoaa."

"Olemme asuneet rannan tuntumassa nyt 20 vuotta... Ikinä ei ole ollut ongelmia siitä, että ihmiset vesillä tai Itälahdella veneillä tai vesiskoottereilla liikkuvat... Kiellot ja rajoitukset eivät ole ratkaisu siihen, jos joku yksittäinen henkilö haluaa tahallaan muita häiritä."

"Ilman valvontaa rajoituksilla ei ole merkitystä edes nykyisissä paikoissa (Tommsundet, Lysarholmen)."

"Jos melu tai suuri nopeus häiritsee tai aiheuttaa harmia veden äärellä asuville, silloin mielestäni pitäisi ensisijaisesti kuunnella heitä ja ottaa huomioon heidän ehdotuksensa tilanteen parantamiseksi."

"Tärkeää on pienentää nopeutta 7 km/h nopeuteen koko Itälänlahdella. Rannat eivät kestä. Melu on hirveä. Vesilinnut eivät pesi enää."

"Jos lahdelle tulee nopeusrajoitus, voi kaupungin venepaikat/laiturit poistaa. Kukaan ei halua ajaa hiljaa niin pitkää matkaa Karhusaaren perukoilta Lammassaaren itäpuolelle asti. Venematkan kesto mökille kasvaa kohtuuttomasti."

"Suuret aallot repii liian rajusti sekä kaupungin venepaikkoja kuin myös yksityisiä veneitä."

"Jos veneistä lähtevä melu häiritsee, olisi ehkä syytä miettiä miksi asuu rannalla."

"Välillä ne veneet kyllä heiluu holtittomasti, kun joku ajaa ohi isoja aaltoja puskien. En niinkään koe vauhtien olevan ongelma, vaan aallot."

#