keskiviikko 6.7.2022 | 03:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunginhallitus jatkaa kouluasian valmistelua: Pursisalmen tontti saa kannatusta uuden suomenkielisen alakoulun paikaksi

Kristian Sundqvist
Ti 21.6.2022 klo 16:51 | päivitetty ti 16:53

Pietarsaaren kaupunginhallitus keskusteli maanantaina kaupungin kouluverkon tulevaisuudesta. Asia ei ollut hallituksen listalla varsinaisena päätösasiana, vaan tarkoituksena oli nimenomaan käydä keskustelua.

PS:n kokouksesta saamien tietojen mukaan keskustelussa oli jälleen voimakkaasti esillä uuden suomenkielisen alakoulun (esikoulusta viidenteen luokkaan) rakentaminen vanhalle Pursisalmen koulun tontille.

Taustalla on Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa viime viikon maanantaina nähty poikkeuksellinen tilanne, kun valtuusto yksimielisesti palautti valmisteluun kaupunginhallituksen yksimielisen esityksen. Kyse oli uuden koulun suunnittelumäärärahasta, mutta esityksestä ei käynyt ilmi mitään yksityiskohtia.

Oudon esityksen syynä oli, että kaupunginhallitukselle alunperin toissa viikolla tuotu esitys muuttui hallituksessa muotoon, joka sitten herätti valtuustossa kummastusta. Kaupunginhallituksen jäsen Ulla Hellén (sd.) vahvisti asian viime viikon torstaina.

– Kaupunginjohtajan alkuperäisessä esityksessä oli, että ruotsinkielisille oppilaille rakennetaan uusi koulurakennus. Tekemässäni vastaesityksessä esitettiin, että alettaisiin valmistella suomenkielisen koulun rakentamista Pursisalmen tontille.

Kaupunginhallituksen jäsen Sauli Isokoski (vas.) vahvisti asian menneen Hellénin kuvaamalla tavalla. Hellénin esitystä kannatti Isokosken lisäksi myös Helinä Sipinen (Pro Pietarsaari).

Käytännössä keskustelussa on kyse siitä, että kaupunginjohtajan taannoisessa esityksessä kaikki suomenkieliset 0-5 -luokkien oppilaat kävisivät jatkossa koulua Länsinummen koululla. Uusi ruotsinkielinen koulu tulisi Vestersundinkylään.

Hellénin esityksessä taas olisivat kaikki suomenkieliset alakoululaiset uudella Pursisalmen koululla ja Länsinummen koulu tulisi ruotsinkielisten oppilaiden käyttöön.

Hellénin esitys tuskin olisi yksitoistajäsenisessä kaupunginhallituksessa menestynyt, jos asia olisi edennyt äänestykseen.

Kaupunginhallitus päätyi kuitenkin neuvottelutauon jälkeen kompromissiratkaisuun, missä kaupunginjohtaja Anne Ekstrand muutti pohjaesitystään muotoon, jossa asia hallituksen toimesta tuotiin valtuustolle. Esityksen yksimielisyys oli siis lähinnä näennäinen.

Sauli Isokoski näkee Pursisalmen vanhan koulutontin erittäin sopivana uudelle koulurakennukselle.

– Pursisalmelle on hyvät pyörätiet ja ylipäätään turvallinen koulumatka monesta suunnasta. Lisäksi Pursisalmi sijaitsee [Pietarsaaren asutusta tarkastellen] itäisten ja läntisten kaupunginosien välissä.

Hallituksen käytössä oli asiaa käsitellessään myös tuoreita kyselytutkimustietoja suomenkielisten oppilaiden vanhempien toivomuksista kouluverkkoasian suhteen.

– Länsinummi on niukasti suositumpi vaihtoehto uuden koulun rakentamiseen verrattuna. Vanhemmat ymmärrettävästi vastaavat perheen asuinpaikan pohjalta, mutta kouluratkaisuun liittyy muitakin asioita, Isokoski sanoo.

Pursisalmi-vaihtoehto on ajoittain välähdellyt Pietarsaaren kouluverkkokeskustelussa. Kaupungin entinen asemakaava-arkkitehti ja nykyinen kaupunginvaltuutettu Ilmari Heinonen (kok.) on muistuttanut, että kaavan puolesta on vanhalle koulutontille helppo rakentaa. Jonkinlaista päivitystä kaava tosin vaatisi.

Kouluverkkoasia näyttää etenevän tilanteeseen, jossa on jäljellä kaksi kaupunginhallituksen kokouksessa pyörähtänyttä vaihtoehtoa.

Suomenkielistä yhtenäiskoulua - joka oli välillä vahvasti esillä - Etelänummelle eivät kyselyjen mukaan kannata kummatkaan kieliryhmät.

Yksitoista huoltajaa ei voi ratkaista kouluasiaa

KOMMENTTI

Kristian Sundqvist

ps@pietarsaarensanomat.fi

Pietarsaaren kaupunki on ansiokkaasti kysellyt etenkin suomenkielisten koululasten huoltajilta, miten he soisivat kouluverkkoa kehitettävän.

Tuoreimman eli toukokuun alussa valmistuneen kyselyn mukaan 44 prosenttia vanhemmista kannattaa niin sanottua Länsinummi-vaihtoehtoa, 39 prosenttia uutta koulua. Yhtenäiskoulua kannatti vain joka kuudes vastaaja.

Länsinummi- ja uusi koulu -vaihtoehtojen suosion ero oli 406:n vastaajan tutkimuksessa 5,1 prosenttiyksikköä eli 21 vastaajaa. Mikäli yksitoista vastaajaa enemmän olisikin ollut uuden koulun kannalla Länsinummen sijaan, niin uusi koulu olisi voittanut enemmistön.

Näin mitätön ero yksittäisessä kyselyssä ei voi olla millään tapaa uskottava argumentti, kun tehdään vuosikymmenien yli kantavaa päätöstä, jolla on merkitystä koko kaupungin kehitykselle. Tuollaisen mitättömän yksityiskohdan taakse meneminen olisi päättäjiltä älyllisesti epärehellistä.

Kun kyselytutkimus siis ei selkänojaa anna suuntaan tai toiseen, niin päättäjien on päätettävä muuten vain ja kannettava päätöksestään vastuu. Uuden ja nykyaikaisen suomenkielisen koulun rakentaminen olisi merkittävä signaali siitä, että Pietarsaari panostaa myös vähemmistöönsä.

Jos uusi koulu Pursisalmen tontille nousee on se syytä rakentaa niin, että laajentaminen yhtenäiskouluksi olisi tulevaisuudessa mahdollisimman kivutonta. Se mitä ei kannateta Etelänummen vanhan koulurakennuksen ja ahtaan tontin yhteyteen saattaisi hyvinkin tulevaisuudessa toimia Pursisalmella.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan ja Pietarsaaren Sanomien toimittaja.

#