tiistai 6.12.2022 | 21:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Máttut–Juuret -näyttely Nanoqissa tutustuttaa Saamenmaan elämään

Pirkko Högkulla
Ke 1.6.2022 klo 08:15

Pietarsaari

Kesänäyttely Máttut–Juuret tutustuttaa Nanoqissa kävijän valokuvin ja esineistöin Saamenmaan elämään 1900-luvun alusta noin 1960-luvulle saakka.

Näyttely esittelee Suomen saamelaiskulttuurien monimuotoista kirjoa perinteisten elinkeinojen, rikkaan pukuperinteen ja Saamenmaan vaihtelevien maisemien ja vuodenaikojen kautta.

Mukaan valituista valokuvista ja esineistä välittyy saamelaisen kulttuurin perhe- ja luontokeskeisyys ja sitä kautta pohjoisen alkuperäiskansakulttuurin kauneus.

”Euroopan ainoasta alkuperäiskansasta eli saamelaisista emme aiemmin ole järjestänyt näyttelyä”.

Saamelaismuseo Siidan kokoelmiin kuuluvat valokuvat vievät kyliin eri puolille saamelaisaluetta. Kuvat ovat otettuja muun muassa Inarista, Utsjoelta, Sevettijärveltä ja Enontekiöltä. Kuvaajien taustat ovat hyvin erilaisia; osa kuvista on saamelaisten yksityishenkilöiden kotialbumeista, osa Lapin matkaajien otoksia ja osa taas ammattivalokuvaajien töitä.

Kuviin on taltioitu hetkiä sekä saamelaisista arjen askareissaan että suunnitelluissa kuvaustilanteissa.

Máttut – Juuret -näyttely on tuotettu yhteistyössä VB Valokuvakeskuksen kanssa.

Nanoq on jo kolmen vuosikymmenen ajan kertonut arktisista alueista, retkikunnista, kansoista, kulttuureista ja ympäristöstä. Nanoq on Suomen ensimmäinen arktinen museo, joka avattiin yleisölle vuonna 1991. Nanoq on grönlantia ja tarkoittaa jääkarhua.

– Olemassaolomme aikana olemme nostaneet esille ja kertoneet arktisista alkuperäiskansoista kuten inuiteista ja nenetseistä. Euroopan ainoasta alkuperäiskansasta eli saamelaisista emme aiemmin ole järjestänyt näyttelyä, kertoo museoindententti Linda Lindroos.

– Otimme yhteyttä saamelaismuseo Siidan ja kysyimme olisiko heillä lainata arvokasta näyttelyä arktiseen museoon Pietarsaareen.

– Näin saimme myös luotua meille niin tärkeän kontaktin museoon, joka työskentelee osittain samojen aiheiden parissa kuin mekin. Nanoq haluaa yhteistyössä muiden museoiden kanssa olla osa arktisten alueiden kulttuuriperintöä.

Avajaisia vietettiin perjantaina 27. toukokuuta. Avajaispuheet pitivät oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä Pietarsaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Annica Haldin. Näyttely on esillä kesän yli elokuun loppuun saakka.

Näyttely esittelee Suomen saamelaiskulttuurien monimuotoista kirjoa perinteisten elinkeinojen, rikkaan pukuperinteen ja Saamenmaan vaihtelevien maisemien ja vuodenaikojen kautta.

#