keskiviikko 6.7.2022 | 03:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Selvällä ruotsilla valtakunnan ykköseksi: Pietarsaaren lukiota käyvä Anette voitti ruotsinopettajien järjestämän kirjoituskilpailun – poikaystävä "valmensi"

Pentti Höri
Ke 18.5.2022 klo 12:00

Oma uudenvuoden lupaus oli aihe, josta Pietarsaaren lukion toisen vuosikurssin opiskelija Anette Harju päätti kirjoittaa osallistuessaan Suomen ruotsinopettajat ry:n ja Svenska folkskolans vänner -yhdistyksen järjestämään tämänvuotiseen kirjoituskilpailuun, ruotsiksi tietenkin.

– Kirjoitin siitä, kuinka pitää huolta itsestään vuoden aikana, Anette Harju sanoo.

Niin selvää tekstiä syntyi, että Harjun ruotsin opettaja saattoi taannoisella tunnilla ilmoittaa tämän voittaneen koko valtakunnallisen kisan. Muu luokka puhkesi aplodeihin.

– Tämä tuli kyllä isona yllätyksenä. En arvannut pääseväni mihinkään tuollaiseen tulokseen.

Anette Harju saa keskiviikkona 18. toukokuuta palkintonsa Helsingissä kilpailun järjestäjiltä. Kisaan kutsutaan vuosittain lukion toisluokkalaiset sekä peruskoulun oppilaat.

Voittaja on taustaltaan täysin suomenkielinen.

– Suvussani ei ole ainuttakaan ruotsinkielistä, enkä ole käynyt päivääkään kielikylpyä. Mutta minulla on ruotsinkielinen poikaystävä, ja kommunikoimme oikeastaan lähes täysin ruotsiksi. Hänen kanssaan on tullut opittua aika paljon parin viimeisen vuoden aikana. Siinä on suurin taustasyy [kielitaidolle], Harju paljastaa.

Ruotsi on tosin kuulunut hänen suosikkiaineisiinsa peruskoulusta asti. Myös muut kielet ovat sujuneet, mutta viime aikoina hän on huomannut jotain merkillistä:

– Englannin taitoni tuntuu heikentyneen, nyt kun olen alkanut puhua ruotsia aktiivisestii. En oikein tiedä syytä siihen.

Ruotsi on joka tapauksessa hänelle sen verran vahva kieli nyt, että hän voisi kuvitella myös tulevan ammatin liittyvän siihen jollain tavalla. Myös sosiaaliala kiinnostaa Harjua.

– Pietarsaaressa ei ole koulutusmahdollisuuksia, joten opiskelemaan lähden todennäköisesti jonnekin muualle. Mutta paikan ei tarvitse olla välttämättä kaukana.

Anette Harju heittää kysyttäessä ilmoille vielä Pietarsaaressa harvinaisena näyttäytyvän nuoren ihmisen tulevaisuudenkuvan. Missä ikinä hän tulee opiskelemaankaan, hän pitää vahvana vaihtoehtona palaamista kotikulmilleen.

– Rehellisesti sanottuna koen, että voisin jäädä Pietarsaareen. Koska pärjään ruotsin kielessä, minulla ei ole mitään syytä tai estettä lähteä täältä pois.

Kaksikielinen ympäristö kelpaa Harjun mukaan lukuisille muillekin hänen tuttavilleen. Nuorison parissa hän ei ole koskaan kokenut mitään kitkaa kieliryhmien välillä.

– Täällä lukiossa on ainakin minun näkemykseni mukaan yleistä olla vapaa-ajallakin kaksikielisissä yhteisöissä.

Kirjoituspalkintoa seuraa kunnian ja maineen ohella 300 euron stipendi. Joko käyttötarkoitus on katsottuna?

– Se menee säästöön ensi syksyä varten. Täytän syksyllä 18. Ajokortti on hankittava ja yo-kirjoitukset odottavat.

#