sunnuntai 29.5.2022 | 08:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ollako vai eikö – no ainakin ollaan lavalla! Wava-opiston oppilaat satsasivat kunnon klassikkoon: 29lukuvuosi pakettiin Hamletilla

Pentti Höri
Ke 27.4.2022 klo 06:30

– Okei! Hiljaisuus backstagessa ja olkaa hyvä!

Teatteriopettaja Julia Hellén antaa tarpeelliset komennot ja kohtaus numero yhdeksän lähtee liikkeelle Campus Allegron Black Boxissa.

Teksti on ei enempää eikä vähempää kuin Shakespearen Hamletista. Näyttelijät ovat pietarsaarelaisia nuoria. 10–12-vuotiaiden ryhmä kutsuu itseään Revontuliksi ja 13–16-vuotiaat Jupiterin Jusseiksi.

Wava-opiston lasten ja nuorten teatterilinjalla viimeistellään kevätnäytöksiä eli talven aikana opittu esitellään nyt yleisölle. Opiston teatterifestivaalia vietettiin viime viikolla kaikkiaan 10 eri ryhmän voimin. Niistä suomenkielisiä on kolme ja ruotsinkielisiä seitsemän.

Teatteriesitykset vedettiin kutsuvierasyleisölle eli oppilaiden perheille.

Jotkut näyttelijöistä ovat olleet mukana kolmisen vuotta eli heille yleisöesitykset ovat jo tuttuja. Osa joukosta on mukana ensimmäistä tai toista vuottaan, mikä merkitsee sitä, että kyseessä on debyyttiesiintyminen lavalla. Syynä taustalla tietenkin koronapandemia.

– Ryhmän lukuvuosi alkoi improvisaatioleikeillä. Sitten kuulimme, että saamme esittää Hamletin. Näytteleminen on ollut nuoresta asti minun unelmatyöni. On kiinnostavaa esittää jotain hahmoa, kertoo ryhmän kokeneimpiin kuuluva Tobias, joka esittää näytelmässä Poloniusta.

– Meillä on ollut aika paljon tehtävää mietittäessä, millaisia nämä hahmot ovat, mitä he ajattelevat ja miten suhtautuvat eri tilanteisiin. Aika lailla kohtaus kerrallaan ollaan edetty, Iina eli näytelmän Gertrude kertoo harjoituskuvioista.

– Nyt kun olemme pitkästä aikaa päässeet tekemään oikeaa esitystä, niin näytteleminen on taas alkanut kiinnostaa oikein kunnolla, Iina jatkaa.

Hamlet, jonka nimiroolia esittää Niko, on melkoinen järkäle treenattavaksi muutamassa kuukaudessa viikottaisissa harjoituksissa.

– Tämä on lyhennetty versio, ehkä 40–45-minuuttinen, tosi pitkä oppilaille sekin. Mutta he halusivat myös vähän haastetta ja sanoivat jo lukukauden alussa, että haluavat tehdä oikean näytelmän. Mikäköhän olisikaan oikeampaa kuin Shakespearen klassikko, Julia Hellén naurahtaa.

Kaksi eri-ikäisten ryhmää yhdistettiin, jolloin mukaan saatiin tusinan verran näyttelijöitä. Vanhemmat hoitelevat enimmäkseen nimiroolit, nuoremmat saattavat vastata useammastakin pienemmästä roolista.

Julia Hellénin mukaan Wava-opiston 8–16-vuotiaille tarkoitetulle teatterilinjalle voi hakeutua missä ikävaiheessa tahansa. Ryhmiä muodostetaan sitten hieman edistyneisyyden mukaan.

Wava-opiston koko päättyvän lukuvuoden teatteriteemana on ollut valta. Näin kaikki viikolla ja viikonloppuna nähdyt esitykset liittyivät jollakin tavoin siihen.

#