lauantai 10.12.2022 | 06:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pitkän odotuksen jälkeen kohti unohtumatonta iltaa: mieskuoro Laulu-Jaakkojen edellisestä kevätkonsertista on kulunut kolme vuotta, laulajat odottavat seuraavaa sitäkin innokkaammin

Pentti Höri
Ti 19.4.2022 klo 17:15

Kolme vuottahan tuosta tulee kuluneeksi, mieskuoro Laulu-Jaakkojen edellisestä perinteisestä kevätkonsertista. Viimeksi Schaumansalin lauteilla näissä merkeissä nähtiin ja kuultiin huhtikuussa 2019.

Koronapandemia on rokottanut kaikkia esiintyviä taiteilijoita ammattilaisista harrastajiin kovalla kädellä.

Pietarsaaren ainoassa suomenkielisessä mieskuorossa tämän on havaittu tuottaneen jopa myönteistä liikehdintää.

– Tauon aikana mukaan on tullut uusia ja uusvanhoja laulajia. Meitä on noin 25, ja viime syksynä huomasi, että kun oli tiedossa esiintymisiä, uutta porukkaa tuli mukaan. Selkeä tavoite ja määränpää vaikuttaa kuorolaulussa todella paljon, kuoron taiteellinen johtaja Johannes Ahlvik sanoo.

Joukossa on joitakin, jotka valmistautuvat nyt ensimmäiseen kevätkonserttiinsa Laulu-Jaakkojen riveissä.

Kuoroon rekrytoidaan mieluusti laulajia kaiken aikaa.

– Jos vähänkin ajattelee tulla mieskuorotoimintaan mukaan, kannattaa saapua harjoituksiin katsomaan, millaista toimintaa se on.

Kuluva laulukausi on jo tuonut esiintymisiäkin syksyn seniorikosertin sekä Kalevala- ja Runeberg-juhlan merkeissä. Keskitalven rajumpi koronarysäys ja sen mukanaan tuomat uudet rajoitukset tuottivat jälleen paussin harjoitteluun, jolloin kuorossa päätettiin suunnitella kevättä hieman varovaisemmin.

Unohtumaton ilta

Mieskuoro Laulu-Jaakkojen kevätkonsertti

Schaumansalilla la 23.4.2022 klo 19

Johtaa Johannes Ahlvik

– Esiinnymme ilman taukoa, vain yhden puoliajan. Emme tammikuussa tienneet, millaisia rajoituksia huhtikuussa on eli pääsemmekö lavalle ollenkaan. Päädyttiin yhteen settiin ja tekemään se huolella, Ahlvik kertoo.

Kuitenkin ohjelmassa on puolisentoista tusinaa laulua, joten kuoromusiikkia kuullaan laidasta laitaan.

– Aika paljon on myös parin vuoden aikana harjoiteltua uutta materiaalia.

Kevätkonsertin nimeksi on valikoitunut Unohtumaton ilta. Mikä siitä tekee unohtumattoman?

– Minulle ainakin se, että ylipäänsä pääsee esiintymään jälleen, kuoron puheenjohtaja Tero Järveläinen tulkitsee.

– Tämä voisi samalla olla myös Laulu-Jaakkojen 75-vuotisjuhlakonsertti. Vuosiluku tuli täyteen koronavuonna 2021. Mutta voimme ehkä syksyn tullen pitää sellaisen erikseen, Järveläinen pohtii.

Lauantaina 23. huhtikuuta Schaumansalissa pidettävä kevätkonsertti sisältää uutta ja vanhaa mieskuorolaulantaa.

– Ohjelma on aika kevyt, keväinen ja rytminenkin. Kun on ollut näin vaikeita aikoja, pyrimme luomaan viihteellisen illan ilman isompia synkistelyjä. Mutta taiteellisesta tasosta tinkimättä, Johannes Ahlvik naurahtaa.

Illassa kuullaan myös hänen oma, varta vasten Laulu-Jaakoille laadittu sävellyksensä ja sanoituksensa, joka saa samalla kantaesityksensä.

Jaakkojen kevät jatkuu tämänkin jälkeen. Kuoro osallistuu jälleen järjestettävään Vaasan kuorofestivaaleihin helatorstaiviikonloppuna toukokuussa.

#