keskiviikko 6.7.2022 | 09:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jaakonkatu rakennetaan uusiksi: Pietarsaari satsaa myös Fäbodaan, johon pystytetään lintu- ja näköalatorni

Pentti Höri
To 13.1.2022 klo 12:51

Jaakonkatu on pisin ja suurin katusaneerauskohde Pietarsaaressa tänä vuonna. Jaakonkadun Skata-osuus Koulukadulta Luutavuorenkadulle laitetaan uusiksi, tai ainakin niin pitkälle kuin tarkoitukseen varatut 535 000 euroa riittävät.

Epämääräisen leveää ja laveaa Jaakonkatua rajataan viherkaistalein ja koivuistutuksin. Jalkakäytävät sijoitetaan molemmin puolin katua, ja Skatan puolelle tulee myös pyöräilyn salliva kevyen liikenteen väylä.

Katuosuudelle tulee 30 kilometrin nopeusrajoitus. Matkalle tulee kaksi korotettua risteystä eli töyssyä hidastamaan ajonopeuksia. Töyssyt tulevat Luotsikadun ja De la Gardienkadun risteyksiin.

Asiasta päätti tekninen lautakunta keskiviikkona samalla, kun se hyväksyi kunnallisteknisten investointien käyttösuunnitelman vuodelle 2022.

Kaupungilla on erilaisiin kunnallistekniikan töihin varattuna kaikkiaan 2,2 miljoonaa euroa.

Lontoon katujen eli Döbelninkadun, Tehtaankadun ja Ahlströminkadun saneerausten loppuun saattamiseen kuluu yhteensä puolisen miljoonaa euroa.

Vaunusepäntie saneerataan niin ikään, ja se saa kylkeensä myös pyörätien koko matkaltaan.

Vanhan satamantien Ristikarin koululta Pavikselle kulkevaa osuutta aletaan perusparantaa. Rahaa tarkoitukseen on toki vain 50 000 euroa, joten se riittänee ainoastaan osalle matkaa.

Kaupunki hankkii uusia valvontakameroita, joita sijoitetaan torille ja Vanhan sataman uuteen leikkipuistoon.

Kauniina kesäpäivinä Fäbodassa esiintyviä liikenne- ja pysäköintiongelmia pyritään helpottamaan rakentamalla uusi kääntöpaikka Pikkuhiekan uimarannan kupeeseen.

Fäbodan esteetön luontopolku saa jatkeekseen lintu- ja näköalatornin, joka sijoitetaan ns. Miettisen huvilan tuntumaan.

– Siinäkin pyritään noudattamaan esteettömyyttä, eli ainakin jollekin tasolle pääsee ramppia pitkin, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg lupaa.

Fäbodan vaellusreittien kohentaminen jatkuu. Myös vanhan kaatopaikan kehittäminen monipuolisemmaksi ulkoliikunta-alueeksi on ohjelmassa. Tosin toteutus edellyttää, että valtiolta tulee osarahoitusta hankkeeseen.

Uimarantojen laitureita uusitaan, ja Ristikarin ranta saanee uuden pienvenelaiturin.

Kunnallisteknisellä käyttösuunnitelmalla on tapana elää, ja se voi muuttua vuoden varrella.

#