torstai 20.1.2022 | 12:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaarelaislukiot elävät ahtaudessa – lisätiloja opetukseen toivotaan vastapäisestä Ebba-kiinteistöstä

Pentti Höri
Ke 29.12.2021 klo 06:30

Pietarsaaren lukiot natisevat liitoksissaan. Suomen- ja ruotsinkielisten lukioiden työyhteisö vetoaa kaupunginhallitukseen, että oppilaitoksille järjestyisi lisää opetustilaa. Tarkoitukseen parhaana kiinteistönä lukiolla nähdään vastapäinen entinen ravintola Ebban kiinteistö, jonka kaupungin kiinteistöyhtiö osti viime huhtikuussa.

Lukiorakennus on mitoitettu 350 henkilölle, mutta tätä nykyä siellä toimii jo 450 henkilöä. Ahtaus näkyy kirjelmän mukaan muun muassa siten, että yli 30 opiskelijan ryhmiä joudutaan ahtamaan tilohin, jotka on mitoitettu 25 opiskelijalle. Sotkemista ja ilkivaltaa esiintyy, eikä ilmanvaihtoa pidetä riittävänä.

Lukiot tarvitsevat erikoistiloja, kuten laboratorion. Uusi opetussuunnitelma määrää kemiassa, fysiikassa ja biologiassa laboratoriotöitä tehtävän laajasti.

Kirjelmän mukaan tätä on tilanpuutteen vuoksi vaikeaa toteuttaa.

Ebba-kiinteistöön mahtuisi lukioiden mukaan neljä luokkahuonetta, laboratorio ja tiloja itsenäiseen opiskeluun.

Luokkahuoneisiin toivotaan avattavia seiniä, jotta kurssikokeita ja ylioppilaskirjoituksia varten olisi järjestettävissä suuri yhtenäinen tila.

Lukioiden opiskelijamäärien arvioidaan kasvavan tulevien kuuden vuoden aikana, joten luokka-, tauko- ja itsenäisen opiskelun tilojen tarve lisääntyy.

Kaupungin kiinteistöyhtiö Ebban toimitusjohtaja Åsa Björkman ei sulje pois mahdollisuutta, että Ebba-taloa voisi käyttää myös koulun tarpeisiin. Toistaiseksi sen varalle ei ole kuitenkaan tehty tilasuunnitelmia.

– Kaupungin puolelta ei olla meihin oltu yhteydessä tässä asiassa, eikä mitään viitteitä ole tullut siitä, että taloa ruvettaisiin suunnittelemaan lukioille. Meillä ei ole mitään kiirettä tämän talon kanssa. Siihen löytyy varmasti hyvä ratkaisu, mutta odotellaan nyt rauhassa ja mietitään, Björkman sanoo.

Hän huomauttaa, että kiinteistö on erittäin vaativa suunniteltava. Se on suojeltu, joten rakennuslupaprosessikaan ei tule olemaan nopea, tulee siihen aikanaan mitä tahansa.

– Toistaiseksi olemme tehneet perusasioita kuten tutkineet, mitä seiniä voi poistaa tai siirtää tai mihin olisi mahdollista sijoittaa hissi. Talo on asbestisaneerattu ja siihen on asennettu kaukolämpö.

Alunperin vuonna 1926 suomenkielisen työväenyhdistyksen taloksi rakennetun kiinteistön tontilla on myös käyttämätöntä rakennusoikeutta.

– Se on mahdollisuuksien kiinteistö kaikin puolin, Åsa Björkman sanoo.

Kaupunginhallitus pyytää lukioiden kirjelmän johdosta lausuntoa sivistys- ja hyvinvointijohtajalta.

#