perjantai 22.10.2021 | 13:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lapsijoukko häiriköi asukkaita Pietarsaaren Oinaansaaressa: ”Oviin potkitaan, ikkunoihin heitetään kananmunia ja sepeliä, katolle isoja kiviä”

Pirkko Högkulla
Ti 12.10.2021 klo 13:00

Pietarsaari

Moni asukas on viettänyt unettomia öitä Oinaansaaren kaupunginosassa pitkään jatkuneen ilkivallan vuoksi. Taloihin kohdistunutta ilkivaltaa ja asukkaiden häirintää on ilmennyt milloin enemmän milloin vähemmän jo viiden vuoden ajan.

Viimeisen vuoden aikana pahanteko vaikuttaa jopa lisääntyneen.

– Syksy on ollut vaikea. Pelkästään kahden viime kuukauden aikana meidän talo on joutunut lähes sata kertaa erilaisten ilkivallan tekojen kohteeksi, kertoo Heino Olli, yksi asukkaista.

Tilanne harmittaa ja vihastuttaa.

– Asukkaat ovat avuttomia tällaisen häiriköinnin ja kotirauhan rikkomisen edessä. Mekin olemme jo vanhoja ihmisiä. Rauha pitää saada. Nyt on ensimmäistä kertaa pyydetty apua ja tehty ilmoitus poliisille, Olli toteaa.

Maalitauluksi on jouduttu eri puolilla Oinaansaarta.

– Ilkivallan kohteena on omakotitaloja ja alueella sijaitsevat kerrostalot. Myös läheisen hoivakodin pihassa käydään huutamassa, Heino Olli kertoo.

Asukkaita piinaavat asukkaiden itsensä tekemien havaintojen mukaan noin 12–14 vuotiaiden lasten joukko, joka koostuu noin 15 pojasta.

– Ne pojat, jotka olivat alussa mukana, ovat mopoiässä ja tilalle on tullut uusia jengiläisiä.

Heino Olli on yhdessä vaimonsa Gun-Britt Ollin kanssa pannut merkille myös, ettei kyse ole ohimennen ja ajattelemattomuuksissa tehdystä ilkivallasta, vaan toiminta vaikuttaa olevan pikemminkin suunniteltua ja järjestelmällisempää.

– Olemme kuulleet, kuinka yhtä tekijää ohjeistettiin että ”nyt on sinun vuorosi potkia - ja muista sitten huutaa lujaa samalla”. Pakoreitit on katsottu valmiiksi.

– Oveen potkijoita voi olla useampi samalla kertaa ja meteli on sen mukaista - hirveää.

Ikkunoihin ropisee välillä sepelimurskaa, sitten lenteleekin jo aurauskeppejä ja katolle isoja kiviä.

– Talvella - ja jouluaattonakin ikkunaan on saatu lumipalloja ja jääklimppejä. Kesällä oli nähty sellainen vaiva, että ikkunaan piirrettiin jokin outo merkki, Olli kuvailee.

Viime keskiviikkona oli illan hämärässä heitetty kananmunia Ollin talon ikkunoihin, oviin ja ulkoseiniin.

– Meiltä kesti kaksi tuntia pestä jäljet pois seuraavana päivänä.

Margita Dahlqvist naapurustosta kertoo, että oman kerrostaloasunnon seinään on isketty myös muovinen rännikaivo.

– Olen asunut Oinaansaaressa todella pitkään. Viime vuosina tapahtunut muutos huomattavasti huonompaan suuntaan harmittaa syvästi. Pienellä pelolla saa välillä olla, että mitähän sorttia nyt lentää ikkunaan, oveen ja seiniin, Dahlqvist huomauttaa.

– Se, että pyörän renkaista on tyhjennetty ilmat, ei enää juuri yllätä. Niin tavallista se on.

Häiriköinti alkaa enimmäkseen illan hämärtyessä ja jatkuu helposti yli puoleen yöhön asti kun asukkaat ovat jo nukkumassa.

– On kamalaa herätä kesken unien meluun ja mölyämiseen, ei siinä tahdo enää uni silmään tulla, Gun-Britt Olli huokaa.

– Jos sitten sattuukin nukahtamaan niin hetken päästä saattaa taas tulla herätys. Häiriköintiä voi esiintyä neljä viisi kertaa saman yön aikana.

Tekijöiden käytös on muuttunut myös entistä röyhkeämmäksi.

– Meille on tultu jopa keskellä kirkasta päivää potkimaan oviin ja koputtamaan ikkunoihin, vaikka nähdään, että talonväki on kotona ja vieraitakin on paikalla, Heino Olli ihmettelee.

Asukas kertoo yllättäneensä tekijät myös itse teosta kun pariskunnan talon ulko-oveen oli taas kerran potkittu ja hän oli mennyt ulos katsomaan mistä on kyse.

– Kun sytytin ulkovalot ja avasin oven niin pojat vaan nauroivat räkäisesti pihalla, panivat puseron naamansa suojaksi ja pötkivät pakoon. Alueellahan on paljon hyviä piilopaikkoja, isoja puita ja pensaita. Pyörät taitavat odottaa jossain kauempana, Heino Olli arvelee.

Hän kertoo toistuvasti pyytäneensä tekijöitä lopettamaan asukkaiden häiritseminen ja kiusaaminen.

– Vastaukseksi olen saanut niin törkeätä ja rumaa kieltä, ettei sitä voi kertoa.

Heino Olli kertoo, että yksi poika on tullut isänsä kanssa pyytämään anteeksi.

– Tietävätköhän muut vanhemmat mitä oma jälkikasvu oikein puuhaa?

– Enkä ylipäätään jaksa ymmärtää miksi lapset ovat ulkona iltamyöhällä. Eikö heidän pitäisi olla iltayhdeltätoista jo kotona nukkumassa

Poliisin tekemää työtä Heino Olli kiittelee.

– Tuntui ihan oudolta kun viime lauantaina saunan jälkeen saimme rauhassa katsella televisiosta jalkapallo-ottelua ja muuta ohjelmaa sekä nukkua rauhassa yhdeksän tuntia ilman häirintää.

– Näin on käynyt viimeksi yli kaksi kuukautta sitten.

Rikoslain mukaan alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisesti vastuussa. Alle 15-vuotias rikoksentekijä ei joudu oikeuteen eikä häntä rangaista. Hänen osallisuutensa asiaan voidaan selvittää esitutkinnassa, jossa voidaan lisäksi selvittää mahdollista vahingonkorvausta, omaisuuden takaisin saamista tai tarvetta lastensuojelun toimenpiteille.

Alle 15-vuotiaan tekemästä rikollisesta teosta poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen ja ilmoittaa tapahtuneesta huoltajille. (Lähde: Poliisi.fi).

#