perjantai 22.10.2021 | 12:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaarikin saa mehulahjan juhlivalta Ahvenanmaalta: "Joskus on kivaa tehdä aidosti jotain kilttiä"

Pentti Höri
To 30.9.2021 klo 16:55

Ahvenanmaa juhlii 100-vuotiasta itsehallintoaan tänä ja ensi vuonna. Juhlan kunniaksi saarimaakuntalaiset lahjoittivat viime kesänä jokaiselle Suomen kaupungille nimikko-omenapuun.

Parhaassa tuotantoiässä olevien puiden sato on nyt korjattu. Tarkoituksena on valmistaa omenoista kylmäpuristettua mehua, joka lahjoitetaan manner-Suomen kaupunkien johtajille jotain sopivaa käyttöä varten.

Muun muassa Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajat ovat lähetyslistalla, ja ensimmäinen kolmen litran erä on tulossa Pohjanmaan rannikollekin vielä ennen joulua.

Ahvenanmaan matkailua edistävän Visit Ålandin viestinnästä vastaava Niko Micklin vastaa puhelimeen. Hän toppuuttelee hieman toimittajaa, joka utelee aika näppärästi keksityn Ahvenanmaan markkinointitempauksen syntyhistorian perään.

– No jaa, tempaus ja tempaus... Tahdoimme lähinnä nostaa manner-Suomessa tietoisuutta Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlaa ja ahvenanmaalaisia omenoita kohtaan, jotka muodostavat 70 prosenttia kaikista Suomessa myydyistä kotimaisista omenoista, Micklin kertoo.

Oivallukseen kuului, että päivänsankarin ei aina tarvitse saada lahjoja, vaan niitä voi myös antaa.

– Mietimme, mikä on erityisen ahvenanmaalaista. Omenapuista meidät tunnetaan, ja niitä kasvaa täällä älytön määrä.

Maakunnan asukkaat saivat ehdottaa ja äänestää, miten kampanja jatkuisi kaupunkien nimikko-omenapuiden suhteen.

– Päätimme tehdä erikoismehun jokaisen puun sadosta. Kymmenestä kilosta tulee noin kuusi litraa mehua. Ensimmäinen paketti lähetetään nyt loppusyksystä kunkin kaupungin johtajalle. Olemme myös kutsuneet heidät Ahvenanmaalle 100-vuotispäivän juhliin, ja silloin voidaan antaa heille se toinen erä, Niko Micklin sanoo.

Varsinainen itsehallinnon juhlapäivä on 9. kesäkuuta ensi vuonna.

Micklinin mukaan tempaus on otettu hyvin positiivisesti vastaan Suomen kaupungeissa. Kiitoksia on tullut eri tavoin, kuten somekanavien kautta.

Kampanja vaikuttaa sangen onnistuneelta, koska tätäkään haastattelua tuskin muuten tehtäisiin?

– [Naurua] Noinhan voi sanoa. Mutta joskus on myös kivaa tehdä aidosti jotain kilttiä.

Toimitus koetti tavoittaa torstaina iltapäivällä Pietarsaaren kaupunginjohtajaa Anne Ekstrandia kysyäkseen, millä tavoin tulevan mehuerän käytöstä kaupungissa aikanaan päätetään, mutta ei saanut häntä langan päähän.

Niko Micklin heittää vinkiksi, että ensimmäisestä omenamehuerästä kaupunki voi halutessaan järjestää vaikka arvonnan sosiaalisessa mediassa, tai sillä voi palkita ansioituneen kaupunkilaisen.

#