tiistai 9.8.2022 | 14:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Työtä vakuutuksen ottajien puolesta: pienet vakuutusmeklarit yhdistyivät isommaksi, 29tarkoitus on kasvaa edelleen

Heimo Riihimäki
To 5.8.2021 klo 07:15

Heinäkuun alussa fuusioitui 6 suomalaista vakuutusmeklariyritystä Söderberg & Partners Oy:ksi. Alkujaan ruotsalainen konserni toimii monessa muussakin maassa.

Niklas Holm toimii Pietarsaaressa, on toiminut jo parisen vuotta. Aiemmin kaupungissa ei ollut vakuutusmeklarin konttoria.

– Autamme yrityksiä vakuutusasioissa, Niklas Holm tiivistää toimenkuvansa.

– Edustamme siis yrityksiä, emme vakuutusyhtiötä.

Yritysten lisäksi asiakkaiksi kelpaavat vaikkapa kunnat ja seurakunnat.

Mitä vakuutusmeklari oikein tekee? Niklas Holm puhuu työnkuvan kolmesta peruspilarista.

– Yrityksen ja meklarin välinen hoitosopimus tarkoittaa, että meklari auttaa asiakasta kaikissa vakuutusasioissa, tarkistaa vakuutuskirjat ja -laskut jotka tulevat vakuutusyhtiöiltä sekä huolehtii että päivityksiä tulee tehtyä vakuutusyhtiöissä. Jos vakuutusasiakas ei ymmärrä jotain, meklari tarkistaa.

Vakuutusta on tarpeen käydä läpi säännöllisesti ja muuttaa, jos yritys esimerkiksi rakentaa uuden hallin tai hankkii uusia laitteita.

– Meklari myös kilpailuttaa vakuutukset yrityksen puolesta, analysoi tarjoukset ja antaa suosituksen.

Kolmas vakuutusmeklarin työn peruskivi on asiakkaan riskien kartoittaminen. Riittääkö esimerkiksi yrityksen vakuutus, jos tilanne jotenkin muuttuu?

– Normaalisti, jos on jatkuvasti voimassa oleva hoitosopimus, meklari hoitaa nuo kaksi muutakin asiaa, Niklas Holm toteaa.

Suomessa on tällä hetkellä neljä isoa vakuutusyhtiötä ja joukko pienempiä.

– Sitten ovat tietysti kansainväliset vakuutusyhtiöt, joista joillakin on jonkinlaista toimintaa Suomessakin. Ainakaan noihin ei pitäisi ottaa yhteytä kuin meklarien kautta.

Eikö yrityksille tule kalliiksi maksaa sekä vakuutusmaksuja että vakuutusmeklarien palkkioita?

– Vakuutusyhtiöt alentavat vakuutusmaksuja, jos välissä on hoitovaltuutettu meklari. Vakuutusyhtiön kannalta toiminta meklarien välityksellä on tehokasta, muuten jonkun yhtiössä pitäisi seurata vakuutettujen tilannetta, onko toiminnassa tapahtunut muutoksia ja niin edelleen. Vakuutusyhtiön on helpompi neuvotella asiantuntijan kanssa. Hän on myös yhteyshenkilö.

Niklas Holm huomauttaa, että Söderberg & Partnersin joukosta löytyy myös vaikkapa insinöörejä riskien arviointiin ja juristeja, jotka tarvittaessa auttavat asiakkaita esimerkiksi vahinkotilanteissa.

Suomessa Finanssivalvonta seuraa vakuutusmeklarien toimintaa ja meklari saattaa joutua vastuuseen virheistään.

– Vain vakuutusmeklarin tutkinnon suorittanut voi toimia vakuutusmeklarina. Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää tenttitilaisuuksia. Vakuutusyhtiöt järjestävät säännöllisesti tapaamisia, joissa vakuutusmeklareille kerrotaan kyseisen yhtiön uutuuksista.

Niklas Holm arvioi, että vakuutusmeklareille on tarvetta jatkossakin.

– Aikoinaan Suomessa on ehkä ajateltu, että jokainen pärjää itse myös vakuutusasioissa. Ei enää. On tehokkaampaa antaa meklarin hoitaa yrityksen vakuutusasiat, jotta itse voi keskittyä muihin asioihin, Niklas Holm toteaa.

Söderberg & Partners on nyt Suomen kolmanneksi suurin vakuutusmeklariyhtiö. Koko konsernissa on 2500 työntekijää, Suomessa heistä on satakunta.

Hoitosopimus tarkoittaa, että vakuutusmeklari on yhteyshenkilö, jos vakuutuksissa on korjattavaa tai tarkistettavaa.

#