lauantai 31.7.2021 | 18:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vanhalla paloasemalla sammutetaan nyt janoa ja nälkää

Pirkko Högkulla
Ti 13.7.2021 klo 15:10

Pietarsaari

Vanha paloasema Skatan kulmilla on herännyt uuteen eloon. Yli satavuotias paloautohalli on kokenut täydellisen muodonmuutoksen ravintola-, baari- ja cocktail lounge- elämyksiä kiireettömässä käsityöläishengessä tarjoilevaksi Station 23:ksi.

Ovet avattiin vähin äänin viikko sitten, minkä jälkeen väkeä riitti myös viikonloppuna ajoittain jonoksi asti.

– Alku on ollut kannustava, iloitsee Björn Höglund toimintaa pyörittävästä Brankeborg Ab:stä.

Puolitoista vuotta kestäneessä remontissa luotiin kunnianarvoisen rakennuksen paloautohallista ravintolasali, jonka sisustus kestää aikaa.

Betonin, lasin, kiven hallitsemaa kokonaisuutta pehmentävät aidosta sammaleesta erikoiskäsittelyllä tehdyt taulut, useat kattovalaisimet sekä muhkeanoloiset nahka- ja kangasistuimet.

– Toiveena on tarjota kävijälle kenties myös kansainvälinen tuulahdus kotinurkilla, Höglund kuvailee.

Hulppeat neliöt on jaettu ruokailupuoleen tammi- ja uusiopuupöytineen sekä cocktail lounge -osaan, josta löytyy monenlaisia istumaryhmiä rentoon oleskeluun. Ruokailijoille on noin 45 istumapaikkaa, lounge -alueella enemmän.

Terassilla on 70-80 istumapaikkaa. Lisäksi voi seistä pöytätason äärellä korkean kivitasanteen reunalla, mistä avautuu näkymä kirkolle ja ankkuripuistoon.

Siinä missä ennen vanhaan sijaitsivat miehistön pukuhuoneet rivi rivissä on nyt huippumoderni keittiö yhtenäisessä tilassa.

Pääsisääntulossa aula ja vessat ovat yhteiskäytössä Näyttämön ja Teater Jacobin kanssa; palokunnantalolla majailevat Pietarsaaren harrastajateatterit ovat suhtautuneet ravintolahankkeeseen myönteisesti.

Station 23

Yhtiö toiminnan takana: Brankeborg Ab, jonka omistavat Björn ja Sara Höglund, Kristoffer Finskas, Sunny Sharma. Yhtiö vuokraa tilat Pietarsaaren kaupungilta.

Keittiöstä vastaa Lasse Forsman, Gourmet Garage.

Tilojen sisustus: Björn ja Sara Höglund, Anna Nylund.

Henkilöstömäärä tällä hetkellä: 15.

Avoinna: keskiviikosta lauantaihin.

Tausta: Kaupungin tekninen lautakunta hyväksyi 2019 sopimuksen, jolla muodosteilla oleva yhtiö vuokraa tilat ensin kahdeksaksi vuodeksi. Kaupunki sijoitti tilojen yleiskorjauksiin 107 000 euroa. Rahoilla rakennettiin mm. ilmastointi ja uudet vessat. Pääsisääntulon aulan lisäksi vessat ovat yhteiskäytössä Näyttämön ja Teater Jacobin kanssa.

Tarina sai alkunsa takavuosina kun Björn Höglund oli tarjoilemassa tätänykyä veljensä vetämän Keppo Bryggeri -käsityöläispanimon olutta palokunnantalolla paikallisen yhdistyksen tilaisuudessa yhdessä mm. vaimonsa Sara Höglundin kanssa. Jepualainen yrittäjäpari pani oitis merkille tiilirakenteisen talovanhuksen potentiaalin.

Idea lähti pubista, mutta pian jo huomattiin, että paikka ansaitsee kunnon keittiön.

– Visiomme on muuttunut ja kasvanut ajan mukana hitaasti kypsytellen. Eikä valmista ole vieläkään. Tämä on vasta alku, Höglund kokee.

Hän huomauttaa, ettei kyse ole kahden ihmisen voimainponnistuksesta.

– Eri ratkaisuista on käyty vilkasta ajatustenvaihtoa tiimissä. Sama filosofia pätee yhä; toimimme yhdessä ja yhdessä keskustellen tässä tilassa, vaikkakin kokilla on viimeinen sana keittiössä, baarimikolla baarissa, tarjoilijalla salissa ja terassilla.

Höglund pohtii, että Station 23 on se, mikä itsekullekin sopii juuri sinä päivänä.

– Voi tulla kahville, viinilasilliselle, oluelle tai syömään - sellaisena kuin on. Pukukoodivaatimusta ei ole. Eikä tämä ole fine dining -ravintola, vaikkakin monen sisälle kurkanneen ensivaikutelma onkin ollut, että ohhoh, onpas niin hieno ja kallis paikka ettei uskalla tulla.

Menut kootaan käsityöläishengessä. Kesän käynnistysvaiheessa ruokalista on suppeampi, tarjontaa on tarkoitus monipuolistaa syksyllä.

– Keittiössä pyritään tekemään kaikki itse alusta asti, puolivalmisteita välttäen. Ruoka rakennetaan laadukkaista, kulloinkin saatavilla olevista raaka-aineista, joten menu elää raaka-aineiden saatavuuden mukaan.

– Cocktailien sekoitus tapahtuu myös käsityöläishengessä hyvistä raaka-aineista. Olutvalikoima painottuu tällä hetkellä Keppo Bryggerin tuotteisiin, mutta laajentuu ajan mukana.

Auki ollaan toistaiseksi keskiviikosta lauantaihin iltapäiväkahdesta asti.

– Tarvitsemme lisää työntekijöitä, jotta voimme laajentaa ruokalistaa ja aukioloa, kaavailee Björn Höglund.

#