maanantai 21.6.2021 | 00:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ex-Blossomissa kukkii taidenäyttely alkukesän ajan – kolme taiteilijaa ”valtasi” tilan Pietarsaaren kävelykadulta

Pentti Höri
Ke 26.5.2021 klo 13:05

Tiloissa sijaitsi aiemmin sisustusliike Blossom, mutta nyt Pietarsaaren Kävelykadun ytimessä oleva puutalo on tyhjillään odotellen omistajan, liikemies Heikki Seppälän pitemmälle kantavia ratkaisuja.

Paikka on oivallinen lähes minkälaiselle toiminnalle hyvänsä. Niinpä kolme taiteilijaystävystä päätti kysäistä, joutaisiko talo taidenäyttelykäyttöön muutamaksi alkukesän viikoksi. Jouti.

– Kuulin tämän olevan tyhjänä, joten rupesin soittelemaan kavereille aika lyhyellä varoitusajalla, että voisivatko lähteä kanssani pitämään näyttelyä, vaasalaistaiteilija Inkeri Viljanen kertoo.

Helsingissä asuva Nina Albrecht ja pietarsaarelainen Timo Konttinen innostuivatkin aiheesta.

Kolmikko on toisilleen tuttu Uudenkaarlepyyn taidekoulusta.

Maanantaina he olivat asettamassa töitään esille. Heillä on yhteinen pop up -näyttely noin kolmen viikon ajan, 12. kesäkuuta saakka.

Johtuen kuvataiteilijoiden asuinpaikoista ja muista töistä näyttely on avoinna hieman tilanteen mukaan. Paikka vaatii toki jonkun heistä läsnäoloa, kun ovet ovat avoinna.

– Olen varmaan eniten täällä. Yritämme pitää näyttelyä auki ainakin maanantaista keskiviikkoon, toivon mukaan viikonloppuisinkin, Viljanen sanoo.

Korona-aika on luonut taiteentekijöille painetta, mutta myös antanut luovuudelle sijaa. Pop up -tyyppisiä näyttelyitä on syntynyt, sikäli kun kulloisetkin rajoitukset ovat antaneet myöten.

Niin valtavaa ryysistä taloon Viljanen, Albrecht ja Konttinen eivät kerralla odota, etteikö turvavälejä olisi mahdollista hyvin ylläpitää. Avajaisia ei järjestetä, mutta kohtaamisia yleisön kanssa odotetaan.

– Kyllä ihmiset tapaavat keskustella taiteilijan kanssa näissä tilaisuuksissa. Esimerkiksi Konstrundan-tapahtuman avoimissa studioissa sitä tapahtuu paljonkin, Timo Konttinen toteaa.

Kolmikkoa yhdistää heidän omien sanojensa mukaan perustekniikka eli maalaaminen ja piirtäminen sekä suhtautuminen taiteeseen. Lähestymistavat ja aiheet ovat kullakin omansa, mutta hengeltään työt sopivat heidän mukaansa hyvin yhteen ja samaan näyttelyyn.

– Minä ja Inkeri teemme enemmän naamoja, Nina taas maisemia, Konttinen tuumii.

Yhteinen historia liittyy Uudenkaarlepyyn taidekouluun, jossa kaikki opiskelivat samaan aikaan.

Inkeri Viljanen ottaa usein pääasiassa akryylimaalauksissaan mustan huumorin avukseen kuvatakseen ihmisen pimeämpi puolia. Nina Albrecht maalaa, kuvittaa ja myös kirjoittaa.

Pietarsaaressa maalaavalle ja piirtävälle Timo Konttiselle myönnettiin hiljattain 26 000 euron apuraha Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastosta.

#