keskiviikko 6.7.2022 | 11:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Fäbodassa nautitaan mökkikesästä: Mukavuudet pidentävät Karlströmien huvilointikautta molemmista päistä

Pirkko Högkulla
Ti 4.5.2021 klo 15:20

Pietarsaari

Ei aivan rannalla Fäbodassa, mutta reilun kivenheiton päässä vesirajasta ovat Karlströmit mökkeilleet jo vuosikymmeniä. Eikä se Leif Karlströmiä suuremmin harmitakaan vaikkei oma mansikkapaikka satu sijaitsemaan juuri rantatontilla.

– En ole uimareita. Viimekään kesänä en käynyt kertaakaan uimassa. Rannalla käy myös aina kylmä tuuli, tällä puolella on lämpimämpää, hän kuvaa.

– Ranta on kuitenkin yhteinen ja sille pääsee halutessaan servituuttitietä pitkin. Rannalla on mukava käydä istuskelemassa, kuuntelemassa hiljaisuutta ja lintujen laulua.

”Talvella en tykkää viettää täällä aikaa, mutta käyn tarkistamassa paikat säännöllisesti”.

Pihapiirissä on kaksi mökkiä, joista ensimmäinen valmistui 1967 ja toinen vierastuvaksi 1979. Paikka löytyy entisen JBK:n majan naapurustosta ja neliöitä suurehkolla, aidan rajaamalla tontilla on noin kaksituhatta.

– Isä rakensi ensin ison tuvan ja kamarin käsittävän mökin, sitten myöhemmin meidän piti yhdessä veljen kanssa tehdä sauna ja saunakamari viereen. Veli muutti kuitenkin pois ja hankki muualta oman huvilan. Anoimme muutoslupaa vierastupaa varten - tai itse asiassa kyse oli poikkeusluvasta, jota piti hakea ympäristöministeriöstä asti, muistelee Leif Karlström.

– Tälle alueelle ei ole rakennettu paljon uutta meidän jälkeen. Alue on vanhastaan ollut aika täynnä.

Eläkepäivistään Karlströmit käyvät nauttimassa Fäbodan mökillä yleensä kauniilla säällä. Perheeseen kuuluu kaksi jo aikuiseen ikään ehtinyttä lasta, jotka hekin pistäytyvät huviloimassa.

– Talvella en tykkää viettää täällä aikaa, mutta käyn tarkistamassa paikat säännöllisesti, huhtikuusta alkaen yleensä päivittäin.

Uudemmassa rakennuksessa on käytössä kaksi huonetta, kuisti ja terassi, jonne hankittiin muovinen kasvihuone kotoisaksi kahvittelu- ja oleskeluhuoneeksi viime kesänä. Vilpoisemmalla säällä viihtyvyyttä lisää terassilämmitin.

– Kasvihuone osoittautui hyväksi satsaukseksi lyhyessä ajassa; kausi pitenee myös sen ansiosta molemmista päistä, Leif Karlström kiittelee.

Mukavuuksiin ollaan panostettu. On sähköt, kraanavettä kesäisin, suihku, kaapeli-tv, lämminvesivaraaja ja sisävessa umpisäiliöllä. Löylyttelemässä käydään vanhan mökin puolella olevassa saunassa.

– Isä oli sähkömies, joten sähkökiukaan asentaminen oli aikoinaan itsestäänselvyys, Leif Karlström naurahtaa.

Itsetehty aurinkokeräin tuvan seinustalla on pieni erikoisuus.

– Aurinkokeräin pitää sisäilman kuivempana ja raikkaampana. Kesälämpimällä systeemi pukkaa helposti noin 60-asteista ilmaa sisälle.

Aurinkokeräimeen kuuluu satakunta mustaksi maalattua juomatölkkiä, joista on poistettu kansi ja pohjat.

Aurinkokeräimen mustat tölkit lämpenevät auringonpaisteessa eristetyssä tilassa eikä lämpö siis pääse pois, vaan menee kanavistoa pitkin sisälle.

– Järjestelmään kuuluu lisäksi pieni aurinkopaneeli ja tuuletin. Paneeli pitää sisällä lattian rajassa olevan tuulettimen käynnissä, esittelee Karlström.

Tölkit hän kertoo saaneensa aikoinaan naapurilta, joka oli hankkinut tarjoilua häihin Tallinnasta.

– Kun tyhjistä tölkeistä ei saanut panttia, ne pääsivät parempaan käyttöön.

Mukavuuksien ansiosta mökillä viihdytään entistä enemmän.

– Viime vuonna olimme Fäbodassa koko kesän - vaikkemme olekaan mitään kovia huvilaihmisiä. Mökille on helppo tulla vaikka vaan piipahtamaan kun on asfalttia melkein rapusta rappuun, naurahtaa Karlström.

Hän pohtii, ettei nuorena oikein edes osannut kaivata kaiken maailman mukavuuksia.

– Pääasia oli, että koulun päätyttyä muutettiin kesäksi mökille ja että kaupunkiin pääsi halutessaan käymään. Se ei ollut ongelma kun Fäbodan ja kaupungin väliä kulki monta bussivuoroa päivittäin.

Joutilaana oleskelu ei ole Leif Karlströmin heiniä.

– En ole sellainen, joka pystyy vaan istumaan ja katselemaan. Pitää olla jotain tekemistä ja juuri sitä täältä löytyy jos haluaa pitää paikat kunnossa.

– Nyt keväällä olen jo maalannut mm. räystäslaudat, viime kesänä maalasin molemmat ulkokatot.

Harrastuksiin kuuluu melonta, lintujen valokuvaus enää satunnaisemmin.

– Maratonit ovat jääneet kokonaan taakse. Niitä tulikin taitettua kymmenen kertaa.

Fäbodan huvilanomistajien yhdistyksen puheenjohtajana Leif Karlström on toiminut viimeiset yksitoista vuotta.

– Yhdistyksen nimi on hieman harhaanjohtava. Käytännössähän kyse on vesiyhdistyksestä, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että huvilat saavat hyvää vettä.

Yhdistyksessä on 125 jäsentä eli yhtä monta kuin on kaikkiaan vesiliittymiäkin Pikkuhiekantien varrella.

– Melkein kaikilla on vesiliittymä.

Vettä ostetaan Pietarsaaren Vedeltä. Taksa koostuu vuosimaksusta ja kulutuksesta.

– Vesi maksaa 2,50 euroa per kuutio ja keskikulutus on 6-7 kuutiota kesässä, Karlström laskeskelee.

#