lauantai 15.5.2021 | 10:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaarelaispubi avaa pakohuoneen: Black Sheep Pub laajentaa yritystoimintaansa fyysisellä seikkailupelillä

Pirkko Högkulla
Ti 13.4.2021 klo 19:30

Pietarsaari

Pakohuone on fyysinen seikkailupeli, jossa huoneeseen suljettujen ihmisten pitää määräajassa päästä ulos huoneesta.

Joukkueen tehtävänä on tarjolla olevien vihjeiden ja vinkkien avulla paeta lukitusta huoneesta ratkomalla erilaisia pulmia ja päättelemällä oikeita ratkaisuja, mikä vaatii yhteistyötä.

Pietarsaari saa ensimmäisen pakohuoneen, escape roomin, ensi viikolla kun Visasmäellä sijaitseva Black Sheep Pub avaa yleisölle pubin kellarissa pakohuoneen teemalla "escape from Black Sheep". Ennen h-hetkeä eli tulevana viikonloppuna peliä käy kokeilemassa muutama testiryhmä.

Muutostyöt entisessä konttori-, varasto- ja sosiaalitiloissa ovat loppusuoralla. Enemmistö sisustuksesta ja rekvisiitasta löytyi omasta takaa kun pelin teemakin liittyy baari-iltaan.

– Stoori alkaa siitä kun on istuttu iltaa porukalla viimeisen kerran ennen koronasulkua. Sitten ihmeellisen juoman nauttimisen seurauksena kaikki yllättäen "sammuvat". Porukka "herää" kaiteeseen kahlittuna ja heidän pitää alkaa selvittää mitä oikein on tapahtunut, kuvaa pubiyrittäjä Ron Rönnqvist.

Ulkopuolinen ohjaaja seuraa kameroiden avulla ryhmän etenemistä. Vihjeet ja vinkit ovat kuultavissa ja luettavissa sekä suomeksi että ruotsiksi, myöhemmin myös englanniksi. Aikaa selvitä ulos on 60 minuuttia.

– Jos jumittuu johonkin kohtaan peliä on pelaajilla mahdollisuus kysyä radiopuhelimen välityksellä vihjeitä eteen päin pääsemiseksi. Pointtina on, ettei ulospääsyyn tarvita voimaa eikä väkivaltaa, Rönnqvist huomauttaa.

Asiat ja tavarat, joihin ei saa koskea, on erikseen merkitty. Sähkölaitteisiin kuten valaisimiin ja pistorasioihin ei turvallisuussyistä sijoiteta mitään vihjeitä.

Black Sheepin pakohuone on tarkoitettu maksimissaan viiden hengen ryhmälle, alaikäraja on 16 vuotta.

– Laitamme varausjärjestelmän nettiin. Tässä vaiheessa ajatuksena on pitää pakohuone auki kun pubin puolella on rauhallista. Koska pelaaja oppii ratkaisut pelin aikana, pelataan pakohuone läpi vain kerran.

Taustalla on yrittäjien halu tarjota asiakkaille jotain uutta - sekä toive löytää toimintaa, joka voisi edes osittain paikata koronasta aiheutuneita valtaisia tulonmenetyksiä.

– Idea pakohuoneesta oli mielessä jo pari vuotta sitten, mutta tuolloin aika ei tuntunut riittävän uuden kehittelyyn. Sitten tuli korona eikä äkkiä ollutkaan muuta kuin juuri aikaa, Ron Rönnqvist naurahtaa.

– Viime kevät sinniteltiin. Kesä pelasti tilanteen; oli lämmintä ja iso terassi. Syksystä lukien taas hiljeni. Asetetut rajoitukset ovat meidän kaltaiselle paikalle kovia kun myynti on miinustanut 70 prosenttia.

Pubissa on sisällä 200 ja terassilla 300 asiakaspaikkaa. Työntekijöitä on normaalioloissa kiireisimpinä aikoina parhaimmillaan 25 - kuten Jaakon Päivillä.

Koska pelaaja oppii ratkaisut pelin aikana, pelataan pakohuone läpi vain kerran.

#