tiistai 20.4.2021 | 02:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Käsityöläispuodin ulkoremontti loppusuoralla: Hattumaakarin talonakin tunnettuun rakennukseen laitetaan parhaillaan uutta huopakattoa

Pirkko Högkulla
Ke 7.4.2021 klo 13:06

Pietarsaari

Ulkopintojen remontti käsityöläisystävien emännöimässä käsityöläispuodissa on edennyt loppusuoralle. Visasmäellä sijaitsevaan talovanhukseen asennetaan parhaillaan uutta huopakattoa.

– Uuden katon arvioidaan kestävän noin 20-30 vuotta, kertoo Pietarsaaren kaupungin tekninen isännöitsijä Denis Snellman.

Aikaa nähneen kiinteistön ulkoremontti käynnistyi kesällä 2019 seinien maalauksella. Tuolloin myös laudoitusta vaihdettiin paikka paikoin, rännit ja syöksytorvet fiksattiin ja ikkunat kunnostettiin. Vuonna 2020 oli kiinteistössä sähköremontin vuoro ja sen teki Alerte.

Remontti on maksanut kaikkiaan noin 16 900 euroa.

Talon historia ulottuu aina kahdensadan vuoden taakse. Itse rakennusta ei ole suojeltu, mutta se sijaitsee museotontilla.

Aina 1700-luvun loppupuolelta tai 1800-luvun alusta kaupunkikuvaan kuuluneessa talossa asui Asplundin suku 1800-luvulla.

Merimies Karl Silfverberg muutti taloon vävyksi naituaan Margareta Asplundin ja ryhtyi pyörittämään talossa hattumaakarin verstasta vuonna 1847. Samalla käsityöläisammatin harjoittaja tuli antaneeksi paikalle uuden nimen; hattumaakarin talo. Ajan tavan mukaan rakennus nimettiin usein sen mukaan, minkä ammatin harjoittaja omisti sen.

Talo siirtyi Margareta Asplundin vanhempien kuoltua Silfverbergien omistukseen.

Silfverbergin pariskunta sai kuusi lasta. Lapsista Lydia Silfverberg jäi asumaan kotitaloa, jossa hän myös myi myssyjä ja hattuja.

Asuinkäytössä rakennus toimi vielä 1970-luvulle asti. Sille oli käyttöä niin ikään museotontilla sijaitsevan Westmaninmuorin tuvan toiminnasta ja kunnossapidosta vastaavan vahtimestarin asuntona.

Kotiteollisuuden ystävät avasivat käsityöläispuodin Silfverbergin talossa kesäkuussa 1988.

Merimies Karl Silfverberg muutti taloon vävyksi naituaan Margareta Asplundin ja ryhtyi pyörittämään talossa hattumaakarin verstasta vuonna 1847.

#